BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Ontrafel de link tussen de handel in zeeschildpadden en plasticvervuiling

Ontrafel de link tussen de handel in zeeschildpadden en plasticvervuiling

Elk jaar keren duizenden schildpadden terug naar hun geboorteplek op de stranden van de Stille Zuidzee om er hun eieren te leggen. Bijvoorbeeld de warana, de lederschildpad van de Stille Zuidzee en de karetschildpad. In zee zijn de schildpadden verbazingwekkend en fascinerend sierlijk, lenig en snel maar op het strand zijn ze traag en kwetsbaar. Sommige soorten kunnen zich pas na twintig jaar voortplanten.

De gevaren die ze moeten trotseren zijn niet allemaal van natuurlijke aard. De populaties nemen af als gevolg van vervuiling, de verkleining van hun leef- en voortplantingsgebied en stroperij. Om de resterende populaties te beschermen, kregen alle zeeschildpadden wettelijke bescherming via de CITES-wetgeving over bedreigde diersoorten. De handel in eieren, levende dieren en de bijproducten (schubben en schilden) is inmiddels verboden (zie CITES Bijlage I).

Op de zee en op het strand raken volwassen schildpadden verstrikt in plastic zakken, waardoor ze kunnen stikken. De ongeveer honderd eieren die ze in een in het zand gegraven kuil leggen, vallen ten prooi aan de hebzucht van clandestiene handelaars, die extra inkomsten beloven aan de arme families aan de kust. Moeilijk te weerstaan als je maar een paar eieren hoeft te rapen om je dagelijks leven te verbeteren.

Sinds 2001 heeft Fauna & Flora International (FFI) een programma uitgewerkt rond het behoud van schildpadden. Ze hebben patrouilles opgezet met rangers uit de lokale bevolking en hebben broederijen opgestart. Ze werken ook aan de sensibilisering van de lokale bevolking en helpen hen duurzame bronnen van inkomsten te vinden, bv. dankzij het initiatief Weaving for Nature.

 

Weaving for Nature

Het opzet: (plastiek-)afval omzetten tot een hulpbron die toekomstmogelijkheden biedt en extra inkomsten kan opleveren voor de lokale bevolking. Sinds 2007 verzamelen vrouwen plastic zakken op de stranden om er artisanale, geweven producten van te maken, die aan toeristen worden verkocht. Dat levert elke maand ongeveer 100 US dollar aan extra inkomsten op voor elke handweefster. Dat vertegenwoordigt een aanzienlijk deel van het gezinsinkomen in een regio waar het gemiddelde loon op 200 US dollar per maand geschat wordt. Met die alternatieve bron van inkomsten vallen de motieven om eieren de stropen weg. Dit initiatief heeft ook het sociaal statuut van de vrouwen verbeterd.

Het aantal plastic zakken op de neststranden is gedaald: aangespoelde zakken worden opgeruimd én er worden nu zakken verzameld, die niet meer in de natuur terecht komen bij gebrek aan afvalverwerkingsinstallaties.

De schildpadden zijn nog steeds bedreigd, maar ze kunnen overal ter wereld op de steun van bondgenoten rekenen: in netten of afval verstrikte schildpadden worden gered (Australië), op sommige stranden wordt het uitkomen van de eieren gemonitord en begeleid (Costa Rica, Tunesië), er is educatie en er zijn artistieke projecten rond het schoonmaken van stranden (Ghana), er worden valse eieren met gps ingezet om clandestiene handelaars en kopers op te sporen (Costa Rica) en bij ons worden er land- en waterschildpadden opgehaald en gered (België).

Meer info over het initiatief Weaving for Nature: Turtle-friendly plastic? A crafty solution to pollution, poaching and poverty | Fauna & Flora International (fauna-flora.org).

Foto: Pixabay
Filmpjes: Pexel

Meer news

BeBiodiversity Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten