BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Abattoir – Elke m² benutten voor biodiversiteit

Abattoir – Elke m² benutten voor biodiversiteit

BIODIVERSITEIT IS ONZE BUSINESS!

 

Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Als het over biodiversiteit gaat, bestaat er niet zoiets als een ‘kleine inspanning’: elke m² die we aan de natuur teruggeven telt. Dat is ook wat er leeft op de site van ABATTOIR, die één van de grootste stadsboerderijen van de Europese Unie herbergt.

Sterk verstedelijkte zones hoeven geen almaar grauwere plekken vol beton te worden, wel integendeel. Dat heeft de onderneming Abattoir in Brussel bewezen met behulp van cofinanciering (FEDER) toegekend door de Europese Unie en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om een plat dak te vergroenen. Tegelijk werd gewerkt aan de ontwikkeling van een meer lokaal en circulair voedingsaanbod, dat de biodiversiteit respecteert. “Boven de Foodmet, de hal waarin een vijftigtal voedselstands is ondergebracht, hebben we eerst plaats gemaakt voor BIGH, de grootste stadsboerderij van Europa. Ze ontsproot aan het brein van de visionaire architect Steven Beckers, die het concept in Brussel lanceerde. Daarna boden zich nieuwe partners aan en volgde het ene project na het andere, zoals de projecten van de vzw Atelier Groot Eiland (*) of Urban Harvest, dat ons voorstelde een verticale boerderij te creëren”, vertellen Elke en Joris Tiebout, respectievelijk CEO en voorzitter van Abattoir.

1.000 m² is genoeg

Praten over biodiversiteit is uiteraard een stuk makkelijker wanneer men beschikt over een open ruimte in een natuurlijk buitenmilieu. Elke en Joris Tiebout beseffen dat maar al te goed: “Als de landbouwactiviteit zich helemaal onder glas afspeelt, is er van wisselwerking met de omgeving geen sprake.” Daar komt echter verandering in zodra men beschikt over percelen in de open lucht, zoals het geval is met de stadsboerderij die uit de verbeelding van Steven Beckers is gegroeid. “Zelfs met een oppervlakte van niet meer dan 1.000 m² in de open lucht kun je al veel doen voor de biodiversiteit. Je moet bovendien ook rekening houden met de positieve effecten van de geïntegreerde bestrijding in de kassen, met het kleinfruit dat bijdraagt aan de bestuiving en met het organisch leven in het substraat“, legt Steven Beckers uit. Eerdere experimenten in steden als Parijs bevestigen de positieve impact van deze manier van werken, die gebaseerd is op het aanleggen van corridors in uiterst beperkte en verstedelijkte ruimten.

Het project kreeg veel media-aandacht en van het één kwam het ander: BIGH werkte als een magneet op andere projecten binnen de circulaire economie, projecten die bijdragen tot een heuse symbiose op de site: inzameling van onverkochte groenten om er soep van te maken, tewerkstelling van sociaal achtergestelde mensen, bemesting van de dakteelten met uitwerpselen uit de visteelt, gebruik van de warmte van de koelgroepen op het gelijkvloers om de kassen te verwarmen, enz. Zouden Elke en Joris Tiebout opnieuw aan zo’n avontuur beginnen, zelfs zonder Europese cofinanciering? “Zeer zeker,” antwoorden zij in koor, want “zodra je zaait, volgt de rest vanzelf.

BeBiodiversity Abattoir – Elke m² benutten voor biodiversiteit
Stadsboerderij op het dak van Abattoir (credit: BIGH)

Zin in meer? Ontdek andere voorbeelden in de brochure Biodiversiteit is onze business.

Er zijn vele manieren om de waarde van biodiversiteit in het bedrijfsleven te brengen: via de terreinen en gebouwen, de infrastructuren, de productieprocessen of nog via het aankoopbeleid. Met een aangescherpt invoerbeleid en het aanmoedigen van leveranciers om duurzaam te werk te gaan, kan de biodiversiteit een grote stap vooruit zetten. Bekijk zeker www.biodiversitree.be om u op weg te helpen met uw project voor biodiversiteit, of om uw inspanningen op te waarderen.

(*) Vzw gespecialiseerd in het inschakelen van werkloze en soms niet opgeleide vrouwen en mannen in de cateringsector.

 

Fotos : stadsboerderijen op het dak van Abattoir (credit: BIGH)

Meer news

BeBiodiversity Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten