Regie der Gebouwen: ruimtes opnieuw vergroenen
Biodiversiteit is onze business!
Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. De bouwsector heeft veel impact op de natuur en de ecosystemen: van bij de winning van de grondstoffen of productie van de bouwmaterialen en hun transport naar de werf, tot en met kwesties als thermische en geluidsisolatie. Hoe kunnen we de schadelijke impact van gebouwen op fauna en flora beperken en de betonnering een halt toeroepen?
Aangezien deze kwestie elke burger aanbelangt, moeten de overheidsinstellingen een voortrekkersrol opnemen en tonen hoe er groener kan worden gebouwd. Dat is precies waar de Regie der Gebouwen de handschoen opneemt. Deze beheerder van het federaal onroerend goed werd in 1971 opgericht en gaat onder meer over het renoveren en beheren van de overheidsgebouwen die eigendom zijn van de federale staat. Het betreft 6,7 miljoen m2 op het Belgisch grondgebied! De betrokken terreinen en gebouwen zijn niet alleen werkplekken voor de overheidsadministraties maar vaak ook historische monumenten die moeten worden beschermd.
Hoewel de Regie der Gebouwen al een milieubeleid had ingevoerd met verbintenissen inzake energie-efficiëntie (d.w.z. streven naar minimaal energieverbruik om zo weinig mogelijk bij te dragen aan de klimaatopwarming), is deze federale vastgoedbeheerder met zijn engagement voor de BeBiodiversity-strategie nog een stap verder gegaan door de biodiversiteit op te nemen in zijn projecten.
Zo wordt de omgeving van de sites voortaan ingericht rekening houdend met biodiversiteitscriteria. Het doel is een omgeving te creëren die gunstig is voor inheemse insecten en vogels. Tegelijk worden ook bijvriendelijke planten geïntegreerd om onze bestuivers te beschermen. In andere projecten voor de inrichting van de buitenruimte werden boomgaarden, bloemenweides, serres of insectenhotels ingepland.
Een aantal gerechtsgebouwen, gevangenissen en ook de Space Pole kregen groendaken in het kader van het biodiversiteitsbeleid van de Regie. Deze groene dakoppervlakken bieden een dubbel voordeel: ze hebben gunstige effecten voor de gebruikers van de gebouwen (thermische en geluidsisolatie) en nog meer voor de biodiversiteit. Via een doordachte keuze van de plantensoorten kan voor bepaalde diersoorten opnieuw een habitat worden gecreëerd, om zo de vaak verzwakte biodiversiteit in een stedelijke omgeving te herstellen en het ecologisch netwerk te verbeteren. Afhankelijk van structuur en draagkracht van het dak is het zelfs mogelijk om er bomen te planten of stadsmoestuinen aan te leggen.
Er zijn veel aanknopingspunten voor het verbeteren van de biodiversiteit in uw bedrijf:
- via het terrein dat u bezet,
- de inrichting van uw infrastructuur,
- uw productieprocessen,
- uw aankoopbeleid,
- uw importbeleid,
- en door uw leveranciers aan te moedigen om ook hun steentje bij te dragen.
Hulp bij het kiezen van acties of het valoriseren van uw inspanningen via www.biodiversitree.be
Download de brochure ‘Biodiversiteit is onze business’
Actus Associés
Drie topconferenties om de planeet te redden: Waarom de COP16 over Biodiversiteit cruciaal is
Dit jaar vinden er drie grote internationale milieuconferenties plaats: COP16 over biodiversiteit, COP29 over klimaat en COP16 over desertificatie (ook wel verwoestijning genoemd)
Lees meerCCAMLR: de commissie die de ecosystemen en de bijhorende biodiversiteit in de Antarctische wateren beschermt
De Commissie voor de Instandhouding van de Mariene Fauna en Flora van Antarctica (CCAMLR) werd in 1982 opgericht en onderscheidt zich door haar uitgebreide beheer van mariene ecosystemen in de Antarctische wateren. De Commissie baseert zich op een preventieve aanpak, waarbij de nadruk ligt op het beschermen en bewaren van de complexe interacties tussen soorten en hun omgeving.
Lees meerBelvas: geëngageerde chocolade!
Biodiversiteit is onze business! Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. Chocolade zit in het DNA van de Belgen. Ze eten er jaarlijks gemiddeld 8 kilo van. Deze zoete lekkernij heeft echter al te vaak een bittere nasmaak voor de biodiversiteit door de ontbossing en vervuiling die de productie van chocola in de hand werkt. Vanuit een bekommernis om maatschappelijke en milieukwesties is Thierry Noesen, oprichter van Belvas, een bedrijf begonnen dat biodiversiteit en gezondheid hoog in het vaandel draagt bij het maken van kwaliteitsvolle chocolade.
Lees meer