BeBiodiversity Belvas: geëngageerde chocolade!

Belvas: geëngageerde chocolade!

Biodiversiteit is onze business!

 

Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. Chocolade zit in het DNA van de Belgen. Ze eten er jaarlijks gemiddeld 8 kilo van. Deze zoete lekkernij heeft echter al te vaak een bittere nasmaak voor de biodiversiteit door de ontbossing en vervuiling die de productie van chocola in de hand werkt. Vanuit een bekommernis om maatschappelijke en milieukwesties is Thierry Noesen, oprichter van Belvas, een bedrijf begonnen dat biodiversiteit en gezondheid hoog in het vaandel draagt bij het maken van kwaliteitsvolle chocolade.

Deze gecertificeerde biologische en fairtrade chocoladefabriek is baanbrekend met de verantwoorde en duurzame visie die ze heeft ontwikkeld op haar activiteiten.  Naast de eerlijke vergoeding van de producenten, maakt Belvas ook gebruik van grondstoffen die zonder pesticiden of chemische meststoffen worden geteeld; niet alleen om habitats te vrijwaren maar ook voor het welzijn van de werknemers. Door rechtstreeks samen te werken met kleine coöperaties kan Belvas zich ervan verzekeren dat de landbouw extensief blijft en de lokale biodiversiteit in stand wordt gehouden. Of ze nu afkomstig zijn uit Europa (hazelnoten of amandelen) of elders (koffie of cacao), de grondstoffen worden geproduceerd met respect voor de werknemers en de biodiversiteit.

Er kunnen tal van acties worden ondernomen voor een meer biodiversiteitsvriendelijke en duurzame economie.

Het proces voor de vervaardiging van de pralines en truffels werd onder een vergrootglas genomen om er de mogelijk negatieve impact op het milieu zoveel mogelijk uit te filteren. In België heeft Belvas een volledig passieve werkplaats die beschikt over fotovoltaïsche zonnepanelen voor schone energie, ledverlichting, systemen voor energie- en waterterugwinning, enz. Om de lokale biodiversiteit te boosten op het terrein waarop de nieuwe fabriek werd gebouwd, deed Belvas een beroep op de experten van Ecosem voor de aanplanting van bijvriendelijke hagen.  Tot slot besteedt het bedrijf veel aandacht aan zijn afval- en verpakkingsbeheer. De verpakking is voornamelijk van papier of karton met FSC-label.

Voor Thierry Noesen maakt het deel uit van zijn burgerplicht om naar best vermogen te handelen en het motiveert hem en maakt hem trots dat ecologische waarden verzoenbaar blijken met economisch succes.

BeBiodiversity Belvas: geëngageerde chocolade!
Thierry Noesen - fondateur de la chocolaterie Belvas

Er zijn veel aanknopingspunten voor het verbeteren van de biodiversiteit in uw bedrijf:

  • via het terrein dat u bezet,
  • de inrichting van uw infrastructuur,
  • uw productieprocessen,
  • uw aankoopbeleid,
  • uw importbeleid,
  • en door uw leveranciers aan te moedigen om ook hun steentje bij te dragen.

Hulp bij het kiezen van acties of het valoriseren van uw inspanningen via www.biodiversitree.be
Download de brochure ‘Biodiversiteit is onze business

Actus Associés

BeBiodiversity 3557Regie der Gebouwen: ruimtes opnieuw vergroenen

Regie der Gebouwen: ruimtes opnieuw vergroenen

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. De bouwsector heeft veel impact op de natuur en de ecosystemen: van bij de winning van de grondstoffen of productie van de bouwmaterialen en hun transport naar de werf, tot en met kwesties als thermische en geluidsisolatie. Hoe kunnen we de schadelijke impact van gebouwen op fauna en flora beperken en de betonnering een halt toeroepen?

Lees meer
BeBiodiversity 3553Tilman: keuze voor een pesticidevrije aanpak

Tilman: keuze voor een pesticidevrije aanpak

Biodiversiteit is onze prioriteit!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. De sector van de farmaceutische industrie roept bij velen mogelijk een schrikbeeld op van vervuiling en uitbuiting. Tilman is echter een Belgisch bedrijf voor fytotherapie (kruidengeneeskunde) dat de bescherming van het milieu en de biodiversiteit ter harte neemt.

Lees meer
BeBiodiversity 3550Ecosem: zaaien voor biodiversiteit

Ecosem: zaaien voor biodiversiteit

Biodiversiteit is onze business !   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. Bewust van het belang van het behoud van ons natuurpatrimonium hebben twee oud-onderzoekers van de UCL het bedrijf Ecosem opgericht. Hun doel: zaaigoed en wilde bloemen en planten van inheemse oorsprong (België en Noord-Frankrijk) produceren en zo aangepast voedsel en habitats bieden aan lokale soorten.

Lees meer