BeBiodiversity Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Biodiversiteit is onze business!

 

Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Paille-Tech bouwt huizen met natuurlijke materialen die weinig productie-energie* vergen, zoals stro en klei, en dat is een bewuste keuze. Eveneens uit overtuiging maakt één van de bestuurders aan heteinde van een bouwproject de eigenaars warm voor een waterpartij, een nestkast of een heg.

Vanaf de oprichting in 2009 koos Paille-Tech ervoor uitsluitend te werken met natuurlijke en hernieuwbare bouwmaterialen met milieulabel (FSC en PEFC voor het hout) en uit korte keten en zo , “is Paille-Tech erin geslaagd opdrachtgevers met een oog voor de milieu-impact van hun gebouw voor zich te winnen”, weet Julien Lefrancq. Het is trouwens geen toeval dat Paille-Tech een van de eerste leden van de cluster Ecoconstruction in het Waals Gewest.

Op deze manier behoudt Paille-Tech de volledige controle over zijn grondstoffen,  die geen enkele behandeling vergen. Gebruik maken van stro laat ruimte vrij voor hoofdzakelijk biologische graanteelt in de streek van Hélécine. Het gebruik van dit plantmateriaal vraagt geen bijkomende landbouwgrond aangezien men alleen het niet-eetbare deel van het gewas gebruikt in de bouw. De keuze voor ongebakken klei, van plaatselijke kleigroeven uit de streek van Florennes, maakt een werkwijze mogelijk met zeer weinig of geen productie-energie en koolstofuitstoot in vergelijking met baksteen of cement. Dat beperkt factoren die de biodiversiteit bedreigen zoals klimaatverandering en allerlei vormen van vervuiling.

Overtuigde klanten

Naast de positieve milieubalans van het productieproces van de bouwmaterialen, wordt spontaan vaak ook de directe omgeving van de strohuizen van Paille-Tech op een natuur- en milieuvriendelijke manier ingericht. “Verplicht is het niet, maar waar anderen beton zouden gieten of een groot stuk zouden inzaaien met gazongras dat je eerder op een golfterrein zou verwachten, geven eigenaars van strohuizen de voorkeur aan heggen, bloemenweiden … Doordat ik ook natuurgids ben, zet ik hen graag op het juiste spoor, help ik hen de ruimte natuurlijk in te richten en geef ik tips om nestkasten, poelen of insectenhotels aan te brengen, en die goede raad wordt meestal gevolgd”, besluit Julien Lefrancq.

BeBiodiversity Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Zin in meer ? Ontdek andere voorbeelden in de brochure Biodiversiteit is onze business.

Er zijn vele manieren om de waarde van biodiversiteit in het bedrijfsleven te brengen: via de terreinen en gebouwen, de infrastructuren, de productieprocessen of nog via het aankoopbeleid. Met een aangescherpt invoerbeleid en het aanmoedigen van leveranciers om duurzaam te werk te gaan, kan de biodiversiteit een grote stap vooruit zetten. Bekijk zeker www.biodiversitree.be om u op weg te helpen met uw project voor biodiversiteit, of om uw inspanningen op te waarderen.

(*) De hoeveelheid energie die nodig is om een materiaal te produceren, inclusief de ontginning en het transport van de grondstoffen.

 

(Fotos credit: Paille-Tech, Julien Lefrancq)

Actus Associés

BeBiodiversity 4059Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity 3809Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer