BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity De trend volgen door kleding een tweede leven te geven

De trend volgen door kleding een tweede leven te geven

De meest effectieve oplossing om de biodiversiteit te behouden, is geen nieuwe kleding meer te kopen. Op die manier wordt het gebruik van natuurlijke hulpbronnen, het energieverbruik en de vervuiling veroorzaakt door de vervaardiging en het transport ervan voorkomen. Er bestaan veel alternatieven voor nieuwe kleding waarbij de biodiversiteit wordt gerespecteerd.

Voor kleding die gebaseerd is op economische modellen die verband houden met hergebruik, recycling of verhuren, zijn er verschillende mogelijkheden:

  • Koop tweedehands

Er zijn veel tweedehandswinkels of websites voor de verkoop van tweedehands artikelen of vintageartikelen die kleding, schoenen en accessoires tegen lage prijzen aanbieden, zoals “vintage markets” waar kleding per kilo wordt gekocht. Sommige hebben zelfs als taak om duurzaamheid, toegankelijkheid en/of sociale verantwoordelijkheid te bevorderen. Luxe- of designkleding kan ook in tweedehandswinkels of detailhandelszaken in chique buurten worden gevonden.

Verkopen van particulier aan particulier via verkoopsites of tijdens een vide-dressing zitten in de lift. Op kledingbeurzen of rommelmarkten worden er ook echte mooie kledingstukken gevonden.

  • Geef kleding een tweede leven 

Als je liefhebber bent van originele en unieke stukken, dan is upcycling iets voor jou. Voor een tweedehands of oud kledingstuk voor de gelegenheid ben je getuige van de transformatie of aanpassing van een alledaags kledingstuk in een superorigineel model! Als je niet creatief bent aangelegd, vind je ongetwijfeld een kleermaker in je buurt die je beschadigde of favoriete kleding voor een paar euro kan “pimpen”.

  • Kleding en accessoires verhuren

Verschillende start-ups of winkels hebben zich op het verhuren van kleding toegelegd. We vinden hier een ruim gamma aan outfits, van prêt-à-porter en babyartikelen tot chique outfits en “glamour”accessoires voor uitstapjes. De formules variëren naargelang de behoeften van de cliënt: van huren voor een evenement tot maandelijkse abonnementen om je kleerkast regelmatig te vernieuwen. Deze laatste optie kan zeer praktisch zijn, bijvoorbeeld in het geval van kinderen die zeer snel groot worden en hun kleding uiteindelijk nauwelijks dragen.

BeBiodiversity De trend volgen door kleding een tweede leven te geven
freepik

Waar vinden we die winkels?

Op de volgende websites van de gewesten zijn er adressen van kledingwinkels beschikbaar die de circulaire economie valoriseren:

Je vindt ook efficiënt advies over hoe je stijl en eco-verantwoordelijkheid kan combineren in het artikel https://bebiodiversity.be/nl/blijf-stijlvol-de-biodiversiteit-respecteren/ of nog op https://bebiodiversity.be/nl/en-ik-wat-kan-ik-doen/ik-kleed-me-aan/

credit photo : illustration by Elin Svensson

Meer news

BeBiodiversity Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten