BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity De trend volgen door kleding een tweede leven te geven

De trend volgen door kleding een tweede leven te geven

De meest effectieve oplossing om de biodiversiteit te behouden, is geen nieuwe kleding meer te kopen. Op die manier wordt het gebruik van natuurlijke hulpbronnen, het energieverbruik en de vervuiling veroorzaakt door de vervaardiging en het transport ervan voorkomen. Er bestaan veel alternatieven voor nieuwe kleding waarbij de biodiversiteit wordt gerespecteerd.

Voor kleding die gebaseerd is op economische modellen die verband houden met hergebruik, recycling of verhuren, zijn er verschillende mogelijkheden:

  • Koop tweedehands

Er zijn veel tweedehandswinkels of websites voor de verkoop van tweedehands artikelen of vintageartikelen die kleding, schoenen en accessoires tegen lage prijzen aanbieden, zoals “vintage markets” waar kleding per kilo wordt gekocht. Sommige hebben zelfs als taak om duurzaamheid, toegankelijkheid en/of sociale verantwoordelijkheid te bevorderen. Luxe- of designkleding kan ook in tweedehandswinkels of detailhandelszaken in chique buurten worden gevonden.

Verkopen van particulier aan particulier via verkoopsites of tijdens een vide-dressing zitten in de lift. Op kledingbeurzen of rommelmarkten worden er ook echte mooie kledingstukken gevonden.

  • Geef kleding een tweede leven 

Als je liefhebber bent van originele en unieke stukken, dan is upcycling iets voor jou. Voor een tweedehands of oud kledingstuk voor de gelegenheid ben je getuige van de transformatie of aanpassing van een alledaags kledingstuk in een superorigineel model! Als je niet creatief bent aangelegd, vind je ongetwijfeld een kleermaker in je buurt die je beschadigde of favoriete kleding voor een paar euro kan “pimpen”.

  • Kleding en accessoires verhuren

Verschillende start-ups of winkels hebben zich op het verhuren van kleding toegelegd. We vinden hier een ruim gamma aan outfits, van prêt-à-porter en babyartikelen tot chique outfits en “glamour”accessoires voor uitstapjes. De formules variëren naargelang de behoeften van de cliënt: van huren voor een evenement tot maandelijkse abonnementen om je kleerkast regelmatig te vernieuwen. Deze laatste optie kan zeer praktisch zijn, bijvoorbeeld in het geval van kinderen die zeer snel groot worden en hun kleding uiteindelijk nauwelijks dragen.

BeBiodiversity De trend volgen door kleding een tweede leven te geven
freepik

Waar vinden we die winkels?

Op de volgende websites van de gewesten zijn er adressen van kledingwinkels beschikbaar die de circulaire economie valoriseren:

Je vindt ook efficiënt advies over hoe je stijl en eco-verantwoordelijkheid kan combineren in het artikel https://bebiodiversity.be/nl/blijf-stijlvol-de-biodiversiteit-respecteren/ of nog op https://bebiodiversity.be/nl/en-ik-wat-kan-ik-doen/ik-kleed-me-aan/

credit photo : illustration by Elin Svensson

Meer news

BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
BeBiodiversity Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Gedurende eeuwen streefden vrouwen om de biologische diversiteit op aarde te behouden door hun gebruik van natuurlijke materialen bij het verrichten van bouwactiviteiten, het cultiveren, het kweken, het voeden en het genezen. Of zij nu hun werk of hun leven wijden aan een bepaalde soort of gebied, of aan de natuur in het algemeen, veel vrouwen zetten zich met moed en passie in voor de bescherming van de biodiversiteit en onze planeet. Over de hele wereld worden veel biodiversiteitsinitiatieven door vrouwen opgezet en gaan zij vaak hand in hand met de verdediging van individuele rechten. Op deze Internationale Vrouwendag grijpt BeBiodiversity de gelegenheid aan om een aantal van hen te vieren.

Lees meer
BeBiodiversity Samen tegen wegwerpplastic!

Samen tegen wegwerpplastic!

Een nieuw koninklijk besluit in België heeft een verbod ingevoerd op de verkoop van verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen wegwerpplastics en is goed nieuws voor ecosystemen die ernstige schade ondervinden van plastic en microplastics.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten