BeBiodiversity De trend volgen door kleding een tweede leven te geven

De trend volgen door kleding een tweede leven te geven

De meest effectieve oplossing om de biodiversiteit te behouden, is geen nieuwe kleding meer te kopen. Op die manier wordt het gebruik van natuurlijke hulpbronnen, het energieverbruik en de vervuiling veroorzaakt door de vervaardiging en het transport ervan voorkomen. Er bestaan veel alternatieven voor nieuwe kleding waarbij de biodiversiteit wordt gerespecteerd.

Voor kleding die gebaseerd is op economische modellen die verband houden met hergebruik, recycling of verhuren, zijn er verschillende mogelijkheden:

  • Koop tweedehands

Er zijn veel tweedehandswinkels of websites voor de verkoop van tweedehands artikelen of vintageartikelen die kleding, schoenen en accessoires tegen lage prijzen aanbieden, zoals “vintage markets” waar kleding per kilo wordt gekocht. Sommige hebben zelfs als taak om duurzaamheid, toegankelijkheid en/of sociale verantwoordelijkheid te bevorderen. Luxe- of designkleding kan ook in tweedehandswinkels of detailhandelszaken in chique buurten worden gevonden.

Verkopen van particulier aan particulier via verkoopsites of tijdens een vide-dressing zitten in de lift. Op kledingbeurzen of rommelmarkten worden er ook echte mooie kledingstukken gevonden.

  • Geef kleding een tweede leven 

Als je liefhebber bent van originele en unieke stukken, dan is upcycling iets voor jou. Voor een tweedehands of oud kledingstuk voor de gelegenheid ben je getuige van de transformatie of aanpassing van een alledaags kledingstuk in een superorigineel model! Als je niet creatief bent aangelegd, vind je ongetwijfeld een kleermaker in je buurt die je beschadigde of favoriete kleding voor een paar euro kan “pimpen”.

  • Kleding en accessoires verhuren

Verschillende start-ups of winkels hebben zich op het verhuren van kleding toegelegd. We vinden hier een ruim gamma aan outfits, van prêt-à-porter en babyartikelen tot chique outfits en “glamour”accessoires voor uitstapjes. De formules variëren naargelang de behoeften van de cliënt: van huren voor een evenement tot maandelijkse abonnementen om je kleerkast regelmatig te vernieuwen. Deze laatste optie kan zeer praktisch zijn, bijvoorbeeld in het geval van kinderen die zeer snel groot worden en hun kleding uiteindelijk nauwelijks dragen.

BeBiodiversity De trend volgen door kleding een tweede leven te geven
freepik

Waar vinden we die winkels?

Op de volgende websites van de gewesten zijn er adressen van kledingwinkels beschikbaar die de circulaire economie valoriseren:

Je vindt ook efficiënt advies over hoe je stijl en eco-verantwoordelijkheid kan combineren in het artikel https://bebiodiversity.be/nl/blijf-stijlvol-de-biodiversiteit-respecteren/ of nog op https://bebiodiversity.be/nl/en-ik-wat-kan-ik-doen/ik-kleed-me-aan/

credit photo : illustration by Elin Svensson

Actus Associés

BeBiodiversity 4059Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity 3988Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer