BeBiodiversity Ecosem: zaaien voor biodiversiteit

Ecosem: zaaien voor biodiversiteit

Biodiversiteit is onze business !

 

Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. Bewust van het belang van het behoud van ons natuurpatrimonium hebben twee oud-onderzoekers van de UCL het bedrijf Ecosem opgericht. Hun doel: zaaigoed en wilde bloemen en planten van inheemse oorsprong (België en Noord-Frankrijk) produceren en zo aangepast voedsel en habitats bieden aan lokale soorten.

Ecosem beschikt ook over het label ‘Horticulteurs et pépiniéristes de Wallonie’ (Waalse sierplant- en boomkwekers), een label dat de inheemse oorsprong van het geproduceerde zaaigoed garandeert. De zaden komen uit België of Noord-Frankrijk en worden enkel verhandeld binnen diezelfde regio’s.

Het bedrijf heeft veel aandacht voor de milieubalans: van de 35 ha die het bedrijf voor de teelt gebruikt, zijn 7 ha voorbehouden voor biologische teelt, de overige voor geïntegreerde teelt. Biologische potplanten worden in koude kassen zonder kunstlicht geteeld om het energieverbruik te beperken. Bovendien denkt het bedrijf na over optimale verpakking om ook daar de voetafdruk te verkleinen.

BeBiodiversity Ecosem: zaaien voor biodiversiteit
Pascal Colomb - fondateur et co-gérant d'ECOSEM

Naast de productie van zaaigoed en planten zorgt Ecosem voor het ontwerp en beheer van groene ruimtes zowel voor bedrijven(terreinen) als voor particulieren. Het merk stelt zijn expertise ook ter beschikking voor het beheer van natuurbeschermingsgebieden en levert zo een bijdrage aan de strijd tegen de versnippering van de habitats door de groene zones in onze regio’s te herstellen. De aangewende landbouwtechnieken zijn biodiversiteitsvriendelijk en vrij van gewasbeschermingsmiddelen. De gebruikte soorten zijn aangepast aan streek, bodem en klimaatzone en geschikt als voedsel voor kleine fauna (bv. bestuivers).

Er zijn veel aanknopingspunten voor het verbeteren van de biodiversiteit in uw bedrijf:

  • via het terrein dat u bezet,
  • de inrichting van uw infrastructuur,
  • uw productieprocessen,
  • uw aankoopbeleid,
  • uw importbeleid,
  • en door uw leveranciers aan te moedigen om ook hun steentje bij te dragen.

Hulp bij het kiezen van acties of het valoriseren van uw inspanningen via www.biodiversitree.be
Download de brochure Biodiversiteit is onze business

Actus Associés

BeBiodiversity 3557Regie der Gebouwen: ruimtes opnieuw vergroenen

Regie der Gebouwen: ruimtes opnieuw vergroenen

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. De bouwsector heeft veel impact op de natuur en de ecosystemen: van bij de winning van de grondstoffen of productie van de bouwmaterialen en hun transport naar de werf, tot en met kwesties als thermische en geluidsisolatie. Hoe kunnen we de schadelijke impact van gebouwen op fauna en flora beperken en de betonnering een halt toeroepen?

Lees meer
BeBiodiversity 3555Belvas: geëngageerde chocolade!

Belvas: geëngageerde chocolade!

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. Chocolade zit in het DNA van de Belgen. Ze eten er jaarlijks gemiddeld 8 kilo van. Deze zoete lekkernij heeft echter al te vaak een bittere nasmaak voor de biodiversiteit door de ontbossing en vervuiling die de productie van chocola in de hand werkt. Vanuit een bekommernis om maatschappelijke en milieukwesties is Thierry Noesen, oprichter van Belvas, een bedrijf begonnen dat biodiversiteit en gezondheid hoog in het vaandel draagt bij het maken van kwaliteitsvolle chocolade.

Lees meer
BeBiodiversity 3553Tilman: keuze voor een pesticidevrije aanpak

Tilman: keuze voor een pesticidevrije aanpak

Biodiversiteit is onze prioriteit!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. De sector van de farmaceutische industrie roept bij velen mogelijk een schrikbeeld op van vervuiling en uitbuiting. Tilman is echter een Belgisch bedrijf voor fytotherapie (kruidengeneeskunde) dat de bescherming van het milieu en de biodiversiteit ter harte neemt.

Lees meer