BeBiodiversity Ruimte voor biodiversiteit

Ruimte voor biodiversiteit

Hebt u al gehoord over de wedstrijd « 1 m² voor biodiversiteit » ? Nee ? Geen probleem, we zullen het uitleggen! De beweging #Samen voor Biodiversiteit zit achter deze wedstrijd en moedigt iedereen aan om meer ruimte te geven aan planten en wilde dieren rond onze huizen.

Onze huizen en tuinen, onze scholen, bedrijven en hun terreinen,… beslaan een belangrijk deel van de oppervlakte van ons land. Door natuurlijke oppervlakten te vergroten en te ordenen, met name door het tegengaan van verharding, kunnen natuurlijke habitats worden hersteld en verbindingszones voor fauna en flora worden gecreëerd (het beroemde “ecologische netwerk”).

Van maart tot mei 2021 hebben een honderdtal mensen gehoor gegeven aan de oproep en geholpen 97 705m² biodiversiteit te creëren, het equivalent van tien voetbalvelden!

Getuigenissen

Laura: “De boomgaard ongemoeid laten”

Soms heb je behoefte aan lichtvoetigheid, loslaten, meegaan in de stroom, buigzaam als riet … Zo heeft Laura in het kader van de wedstrijd 1 m2 voor de biodiversiteit beslist om haar boomgaard eens ongemoeid te laten. Het resultaat? Gewoonweg prachtig!

In de boomgaard stonden al drie appelbomen, twee pruimenbomen, een kersenboom en een notenboom. Laura heeft er nog wat fruitheesters aan toegevoegd: bramen, bessen en frambozen.  De recentste aanwinsten zijn twee jonge perenbomen. Ondanks de bescheiden zon in de afgelopen maanden stralen de madeliefjes, paardenbloemen en boterbloemen in de boomgaard.

David: “Gezinsmoestuin op een m²”

Hun tuingrond bevat veel klei en is niet geschikt om groenten en fruit te telen. Daarom besliste David om grond te kopen en te mengen met zijn nog redelijk jonge compost. Dat mengsel werd gebruikt om de moestuin aan te leggen. Met het overschot hebben David, zijn vrouw en de twee kinderen een aantal putten en oneffenheden in het gras gelijkgemaakt. Om echt niets te verspillen, hebben ze de grond die daarna nog overbleef met vrienden geruild voor zaailingen. Een vriendendienst, slim en goed voor de biodiversiteit.

Na het doorbladeren van een aantal boeken en internet tips, waagde het gezin zich aan het aanplanten van de moestuin met tuinkruiden, groenten (radijs, raap, rucola, kerstomaatjes, ronde en gele courgettes, bonen en erwten), en fruit (aardbeien, frambozen, rode aalbessen, rabarber). Om de moestuin te begieten, gebruikten ze het regenwater van de regenton.

Tips van David:

“Omdat we geen (pot)grond met het Ecolabel vonden, zochten we naar grond met het RPP-label (Responsible Produced Peat), wat staat voor duurzame veenwinning en het herstellen van de veenextractiegebieden tot hoogwaardige zones voor biodiversiteit.”

BeBiodiversity Ruimte voor biodiversiteit

Marleen: “Bloemenborder”

Het project van Marleen: na de renovatie van haar huis, haar tuin heraanleggen. In haar stadstuin staat een prachtige esdoorn. Marleen wilde ook een lange strook vol bloemen creëren om insecten aan te trekken. Marleen heeft haar zuidgerichte tuin zo ingericht dat er schaduw is voor de vogels die er op bezoek komen.

Marleen nam de wedstrijd letterlijk en heeft een ruimte van 1 m² in haar tuin vrij laten verwilderen. Die ruimte is, zoals op de foto te zien is, nog niet echt vergroend. Maar … sinds eind mei groeien er bosaardbei, klimop en maagdenpalm.

Elke: “Let it buzz with flowers”

Om meer vogels, vlinders en insecten naar haar tuin te lokken had Elke vier ideeën: een veld met wilde bloemen aanleggen, bloemen zaaien rond de kippenren, meer bijen in de tuin krijgen en de voortuin in een bloemenweide omtoveren.

Elke was ambitieus en is ervoor gegaan. Ze heeft in een moeite door een stuk van het terrein vlak naast de groentetuin vrij gemaakt om er de wilde flora zijn gang te laten gaan. Om vogels en andere nuttige dieren aan te trekken, zorgde Elke voor Phacelia (bijenbrood), winterkoolzaad, diverse soorten klavers, zoals rode klaver en Perzische klaver, erwten, haver, boekweit en zonnebloemen. Rond de volledige kippenren werden wilde bloemen en kruiden geplant.

Door het ronkende succes van haar eerste insectenhotel besliste Elke een tweede te installeren. Dit buzzy vijfsterrenverblijf is gemaakt van oude planken en tuinafval. Zelfs de vlinders drummen er om een plaatsje!

Aan de voorzijde van haar huis wilde Elke een bloemenweide. Een zakje met bloemenzaad aangeboden door de provincie Oost-Vlaanderen kwam dus als geroepen. In het voorjaar bloeiden er verschillende soorten tulpen en klavers: witte klaver, rode klaver, hazenpootje, inkarnaatklaver, en hier en daar een korenbloem.

 

Wacht niet tot de volgende wedstrijd om biodiversiteit bij u thuis te brengen! Voel u vrij om uw voor-en-na-ervaringen te delen op sociale netwerken met behulp van de hashtags #samenvoorbiodiversiteit en #bebiodiversiteit. Als u niet actief bent op sociale media, kunt u ze ook sturen naar biodiversite@sciencesnaturelles.be.

Meer info:

Ik tuiner

Samen voor biodiversiteit

BeBiodiversity Ruimte voor biodiversiteit

Actus Associés

BeBiodiversity 4059Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity 3988Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer