BeBiodiversity Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Gedurende eeuwen streefden vrouwen om de biologische diversiteit op aarde te behouden door hun gebruik van natuurlijke materialen bij het verrichten van bouwactiviteiten, het cultiveren, het kweken, het voeden en het genezen. Of zij nu hun werk of hun leven wijden aan een bepaalde soort of gebied, of aan de natuur in het algemeen, veel vrouwen zetten zich met moed en passie in voor de bescherming van de biodiversiteit en onze planeet. Over de hele wereld worden veel biodiversiteitsinitiatieven door vrouwen opgezet en gaan zij vaak hand in hand met de verdediging van individuele rechten.

Op deze Internationale Vrouwendag grijpt BeBiodiversity de gelegenheid aan om een aantal van hen te vieren.

1.      Rachel Carson (1907 -1964)

Rachel Carson, een marien biologe en natuurbeschermster, is vooral bekend als de auteur van het zeer invloedrijke ‘Silent Spring’. In dit baanbrekende werk betwistte Carson het recht van de mens om de natuurlijke wereld te beheersen, met name door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.

BeBiodiversity Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

2.      Wangari Maathai (1940- 2011)

Wangari Maathai, een biologische en milieuactiviste, is de eerste Afrikaanse vrouw aan wie de Nobelprijs voor de Vrede is toegekend. Via haar organisatie the Green Belt Movement, moedigde ze vrouwen aan boomkwekerijen te planten in het hele land. De Green Belt Movement heeft nu meer dan 51 miljoen bomen geplant in Kenia.

“When we plant trees, we plant the seeds of peace and hope.” – Wangari Maathai

3.      Jane Goodall (1934 – heden)

Jane Goodall, bekend om haar onderzoek rond chimpansees, is vandaag als VN-ambassadeur en strijdt mee om de wereldwijde biodiversiteit te beschermen. In de regenwouden van Tanzania ontdekte ze hoe de samenhang van planten en dieren een rol spelen in het evenwicht van het woud. Als er een soort uitsterft, zal het ecosysteem in elkaar storten ten nadele van de biodiversiteit. Met de haar organisatie ‘Trees for Jane’  wil ze helpen om bomen te planten om bossen wereldwijd te herstellen.

BeBiodiversity Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen
Stephanie Langerock en Dr. Jane Goodall

4.      Nemonte Nenquimo  (1985 – heden)         

Nemonte Nenquimo werd door het Amerikaanse magazine Time verkozen tot één van de honderd invloedrijkste personen van 2020. Ze leidde als leider van de Waoroni-stam een inheemse campagne en een rechtszaak die resulteerde in een gerechtelijke uitspraak waarbij 500.000 hectare van het Amazoneregenwoud en het Waoranigebied werden beschermd tegen oliewinning.

5.      De Maasai-vrouwen: team Lioness (2017 – heden)

In het grensgebied van Tanzania en Kenia vindt men Team Lioness: en groep van jongen Maasai-vrouwen die dieren helpen en beschermen. Deze rangers treden op tegen stropers en het onnodig doden van olifanten, leeuwen, giraffen, … De eenheid waar Team Lioness toe behoort, de Olgulului Community Wildlife Rangers (OCWR), beschermt de wilde dieren via het tenBoma-project van het IFAW, een wereldwijde organisatie die helpt om mensen en dieren samen in balans te laten leven.

BeBiodiversity Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Actus Associés

BeBiodiversity 47676 juli: Wereld Zoönose Dag!

6 juli: Wereld Zoönose Dag!

Een zoönose is een infectieziekte die overgedragen kan worden van dier op mens, veroorzaakt door bacteriën, parasieten of virussen. Enkele bekende voorbeelden zijn COVID-19, de ziekte van Lyme en salmonella.

Lees meer
BeBiodiversity 4730Meld exotische muggen!

Meld exotische muggen!

Nu de zomer eraan komt, kan het geen kwaad om nog eens uit te leggen hoe je exotische muggen kan onderscheiden van lokale muggen én wat je moet doen als je een exoot zoals de tijgermug gezien hebt!

Lees meer