BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Gedurende eeuwen streefden vrouwen om de biologische diversiteit op aarde te behouden door hun gebruik van natuurlijke materialen bij het verrichten van bouwactiviteiten, het cultiveren, het kweken, het voeden en het genezen. Of zij nu hun werk of hun leven wijden aan een bepaalde soort of gebied, of aan de natuur in het algemeen, veel vrouwen zetten zich met moed en passie in voor de bescherming van de biodiversiteit en onze planeet. Over de hele wereld worden veel biodiversiteitsinitiatieven door vrouwen opgezet en gaan zij vaak hand in hand met de verdediging van individuele rechten.

Op deze Internationale Vrouwendag grijpt BeBiodiversity de gelegenheid aan om een aantal van hen te vieren.

1.      Rachel Carson (1907 -1964)

Rachel Carson, een marien biologe en natuurbeschermster, is vooral bekend als de auteur van het zeer invloedrijke ‘Silent Spring’. In dit baanbrekende werk betwistte Carson het recht van de mens om de natuurlijke wereld te beheersen, met name door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.

BeBiodiversity Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

2.      Wangari Maathai (1940- 2011)

Wangari Maathai, een biologische en milieuactiviste, is de eerste Afrikaanse vrouw aan wie de Nobelprijs voor de Vrede is toegekend. Via haar organisatie the Green Belt Movement, moedigde ze vrouwen aan boomkwekerijen te planten in het hele land. De Green Belt Movement heeft nu meer dan 51 miljoen bomen geplant in Kenia.

“When we plant trees, we plant the seeds of peace and hope.” – Wangari Maathai

3.      Jane Goodall (1934 – heden)

Jane Goodall, bekend om haar onderzoek rond chimpansees, is vandaag als VN-ambassadeur en strijdt mee om de wereldwijde biodiversiteit te beschermen. In de regenwouden van Tanzania ontdekte ze hoe de samenhang van planten en dieren een rol spelen in het evenwicht van het woud. Als er een soort uitsterft, zal het ecosysteem in elkaar storten ten nadele van de biodiversiteit. Met de haar organisatie ‘Trees for Jane’  wil ze helpen om bomen te planten om bossen wereldwijd te herstellen.

BeBiodiversity Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen
Stephanie Langerock en Dr. Jane Goodall

4.      Nemonte Nenquimo  (1985 – heden)         

Nemonte Nenquimo werd door het Amerikaanse magazine Time verkozen tot één van de honderd invloedrijkste personen van 2020. Ze leidde als leider van de Waoroni-stam een inheemse campagne en een rechtszaak die resulteerde in een gerechtelijke uitspraak waarbij 500.000 hectare van het Amazoneregenwoud en het Waoranigebied werden beschermd tegen oliewinning.

5.      De Maasai-vrouwen: team Lioness (2017 – heden)

In het grensgebied van Tanzania en Kenia vindt men Team Lioness: en groep van jongen Maasai-vrouwen die dieren helpen en beschermen. Deze rangers treden op tegen stropers en het onnodig doden van olifanten, leeuwen, giraffen, … De eenheid waar Team Lioness toe behoort, de Olgulului Community Wildlife Rangers (OCWR), beschermt de wilde dieren via het tenBoma-project van het IFAW, een wereldwijde organisatie die helpt om mensen en dieren samen in balans te laten leven.

BeBiodiversity Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Meer news

BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
BeBiodiversity Samen tegen wegwerpplastic!

Samen tegen wegwerpplastic!

Een nieuw koninklijk besluit in België heeft een verbod ingevoerd op de verkoop van verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen wegwerpplastics en is goed nieuws voor ecosystemen die ernstige schade ondervinden van plastic en microplastics.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten