BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Kiezen voor cosmetische producten in vaste blokken, zonder verpakking en indien mogelijk lokaal geproduceerd, kan een goed begin zijn. Neem bijvoorbeeld het goede ‘oude’ scheerschuim. Bij nader inzien is de spuitbus met scheerschuim een vrij recente uitvinding. Het perfecte, onmiddellijke, geurige en aangename schuim was het antwoord op een naoorlogs gebod voor de moderne mens om efficiënt, productief, snel en doeltreffend te zijn.

Vergeleken met een eenvoudige scheerzeep, zijn bussen met scheerschuim complexe voorwerpen om te produceren. De houder is gemaakt van aluminium, de doppen en sproeiers zijn van kunststof, de buiten- en binnenkant van de blikken zijn versierd met gekleurde lakken en vernissen. Schuim of gel, ze zijn moeilijk om te recyclen. Gelukkig zijn de drijfgassen sinds enkele jaren niet meer schadelijk voor de ozonlaag. Dat is al iets.

BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Eenvoud en elegantie in een gebaar voor het milieu

Ecosystemen lijden onder plastic en microplastics die de biodiversiteit bedreigen en op ons bord terechtkomen. Net als plastic rietjes en bestek moeten wegwerpscheermesjes uit ons dagelijks leven worden verbannen. De meervoudige mesjes in hun oververpakte plastic doosjes zijn niet veel beter. Het is tijd om ze de rug toe te keren.

Een goed elektrisch scheerapparaat is een investering, op voorwaarde dat je eraan denkt het aan het einde van zijn levensduur terug te brengen naar het containerpark, zodat de onderdelen een nieuwe levenscyclus kunnen krijgen. Dit geldt nog meer voor draadloze modellen waarvan de batterijen moeten worden gerecycleerd om de zeldzame en zware metalen, die zeer schadelijk zijn voor het milieu, terug te winnen.

Een kleine scheerset met scheerzeep, scheerkwast en scheermes zou een mooi geschenk zijn. Deze accessoires zullen veel langer meegaan. Bovendien geeft een veiligheidsscheermes met klassieke mesjes een veel betere scheerbeurt, tegen een veel lagere kostprijs na verloop van tijd.

Nog andere ideeën?

  • voor bij de baardzeep, shampoo in vaste vorm, zonder verpakking (lees ons artikel over verzorginsproducten)
  • een gezinsreis die herinneringen zal maken, maar met de trein, de fiets of te voet om anders te reizen (lees ons artikel over ecotoerisme)
  • een lokaal geproduceerd kledingstuk met gerecycleerde vezels of een tweedehands kledingstuk (lees onze artikels met tips en over de mode-industrie en fast fashion)
  • kwaliteitsingrediënten om samen te koken
  • chocolade of koffie van eerlijke handel (lees ons artikel over chocolade en over kofie)
  • een biologische wijn om te toosten op Vaderdag
  • … en waarom geen bloemen, maar niet zomaar elke bloem! (Lees ons artikel over bloemen.)

Actus Associés

BeBiodiversity 4059Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity 3988Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer