BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Kiezen voor cosmetische producten in vaste blokken, zonder verpakking en indien mogelijk lokaal geproduceerd, kan een goed begin zijn. Neem bijvoorbeeld het goede ‘oude’ scheerschuim. Bij nader inzien is de spuitbus met scheerschuim een vrij recente uitvinding. Het perfecte, onmiddellijke, geurige en aangename schuim was het antwoord op een naoorlogs gebod voor de moderne mens om efficiënt, productief, snel en doeltreffend te zijn.

Vergeleken met een eenvoudige scheerzeep, zijn bussen met scheerschuim complexe voorwerpen om te produceren. De houder is gemaakt van aluminium, de doppen en sproeiers zijn van kunststof, de buiten- en binnenkant van de blikken zijn versierd met gekleurde lakken en vernissen. Schuim of gel, ze zijn moeilijk om te recyclen. Gelukkig zijn de drijfgassen sinds enkele jaren niet meer schadelijk voor de ozonlaag. Dat is al iets.

BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Eenvoud en elegantie in een gebaar voor het milieu

Ecosystemen lijden onder plastic en microplastics die de biodiversiteit bedreigen en op ons bord terechtkomen. Net als plastic rietjes en bestek moeten wegwerpscheermesjes uit ons dagelijks leven worden verbannen. De meervoudige mesjes in hun oververpakte plastic doosjes zijn niet veel beter. Het is tijd om ze de rug toe te keren.

Een goed elektrisch scheerapparaat is een investering, op voorwaarde dat je eraan denkt het aan het einde van zijn levensduur terug te brengen naar het containerpark, zodat de onderdelen een nieuwe levenscyclus kunnen krijgen. Dit geldt nog meer voor draadloze modellen waarvan de batterijen moeten worden gerecycleerd om de zeldzame en zware metalen, die zeer schadelijk zijn voor het milieu, terug te winnen.

Een kleine scheerset met scheerzeep, scheerkwast en scheermes zou een mooi geschenk zijn. Deze accessoires zullen veel langer meegaan. Bovendien geeft een veiligheidsscheermes met klassieke mesjes een veel betere scheerbeurt, tegen een veel lagere kostprijs na verloop van tijd.

Nog andere ideeën?

  • voor bij de baardzeep, shampoo in vaste vorm, zonder verpakking (lees ons artikel over verzorginsproducten)
  • een gezinsreis die herinneringen zal maken, maar met de trein, de fiets of te voet om anders te reizen (lees ons artikel over ecotoerisme)
  • een lokaal geproduceerd kledingstuk met gerecycleerde vezels of een tweedehands kledingstuk (lees onze artikels met tips en over de mode-industrie en fast fashion)
  • kwaliteitsingrediënten om samen te koken
  • chocolade of koffie van eerlijke handel (lees ons artikel over chocolade en over kofie)
  • een biologische wijn om te toosten op Vaderdag
  • … en waarom geen bloemen, maar niet zomaar elke bloem! (Lees ons artikel over bloemen.)

Meer news

BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
BeBiodiversity Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Gedurende eeuwen streefden vrouwen om de biologische diversiteit op aarde te behouden door hun gebruik van natuurlijke materialen bij het verrichten van bouwactiviteiten, het cultiveren, het kweken, het voeden en het genezen. Of zij nu hun werk of hun leven wijden aan een bepaalde soort of gebied, of aan de natuur in het algemeen, veel vrouwen zetten zich met moed en passie in voor de bescherming van de biodiversiteit en onze planeet. Over de hele wereld worden veel biodiversiteitsinitiatieven door vrouwen opgezet en gaan zij vaak hand in hand met de verdediging van individuele rechten. Op deze Internationale Vrouwendag grijpt BeBiodiversity de gelegenheid aan om een aantal van hen te vieren.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten