BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ’s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

En dan is er nog het immer kwijlende hondje. Perfect speelmaatje, wandelpartner en chouchou des huizes. Rustig … tot hij het geluid van zijn bakje hoort. Dan is hij niet meer te houden, een sprintje naar zijn eten en dit stopt pas als het laatste hapje verorberd is.

Hoe dan ook, huisdieren zijn voor ons, mensen, een bron van positieve energie, zowel voor lichaam als geest. Ze spelen zelfs een belangrijke rol in de ontwikkeling van onze kinderen.

Achter al die welwillendheid en gedeelde liefde gaan er evenwel een aantal problemen schuil die onze biodiversiteit bedreigen.

Voedselverspilling

De meeste van onze huisdieren eten te veel! Tafelrestjes, brokjes in zelfbediening, gourmetpatés en andere “knabbeltjes”. Al die overconsumptie leidt tot verspilling van onze hulpbronnen.

Volgens een Amerikaanse studie uit 2017 is vlees dat voor dierlijke consumptie wordt geproduceerd goed voor 64 miljoen ton broeikasgassen per jaar, dat is zowat de milieu-impact van 13,6 miljoen auto’s. De vleesproductie is ook zeer schadelijk voor de ecosystemen, zoals bossen die plaats moeten maken voor graangewassen, vervuiling van water en bodem (meer info hier).

Idealiter stellen eigenaars van gezelschapsdieren samen met hun dierenarts het juiste dieet samen om hun huisdier gezond te houden (zonder toe te geven aan marketing en aanlokkelijke reclame). Om hieraan tegemoet te komen, kunnen sommige bedrijven je bijvoorbeeld een online weekmenu bezorgen voor je huisdieren, waarmee je hen de juiste hoeveelheid eten kan geven, zonder overdaad.

Ter afsluiting van deze toelichting over voeding, moeten we het nog hebben over “zijn behoefte doen” . Iedereen weet dat alles wat je huisdier eet, er ooit ook weer uit moet. Binnenkatten verbruiken gemiddeld 30 kg minerale kattenbakvulling per jaar met als nadeel dat dit moet worden verbrand. Een milieuvriendelijker alternatief zijn houtkrullen: ze kunnen worden gecomposteerd en zijn een perfecte meststof voor je planten. Voor honden die worden uitgelaten, bestaan er biologisch afbreekbare of gerecycleerde plastic poepzakjes die in geen geval in de natuur terecht mogen komen, maar in de vuilnisbak gegooid moeten worden.

BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Na al dat lekkers moet er ook nog wat bewogen worden !

Om hen te vermaken of net uit te putten, zijn we geneigd speeltjes te kopen voor onze lieftallige metgezellen, zoals een balletje dat geluid maakt, een speelhengel, … Vaak zijn het plastic voorwerpen van slechte kwaliteit met een beperkte levensduur. Voor je er eentje koopt, vraag je je best af of je huisdier dit wel echt nodig heeft. En als de drang te groot is, kies dan een speeltje van natuurlijke materialen.

Voor essentiële zaken, zoals een voerbak of een mand, is het voor het milieu en je portemonnee een goed alternatief om deze tweedehands te kopen. Onze huisdieren merken het verschil niet en zullen het ons niet kwalijk nemen als ze niet hip zijn.

Er bestaan milieuvriendelijke alternatieven. Informeer zeker naar hoe je je huisdieren en de biodiversiteit kan beschermen.

Is onze biodiversiteit in gevaar?

Sommige dieren, vooral huiskatten, vormen een reëel gevaar voor de biodiversiteit.

Volgens een studie van de Zoological Society of London, gepubliceerd in maart 2022, zijn onze katten dodelijker in een kleiner gebied dan andere roofdieren van eenzelfde grootte. Katten zouden een twee- à tienmaal grotere impact hebben op onze fauna dan andere wilde roofdieren. Komt daarbij nog dat katten echt overal te vinden zijn (meer dan 600 miljoen volgens de auteurs); dan begrijp je wel waarom ze een gevaar vormen voor bepaalde vogelsoorten en kleine zoogdieren die ze meestal spelenderwijs en instinctief doden en dit zeker niet altijd om op te eten.

Om hun impact te beperken, raden de auteurs aan om je kat zoveel mogelijk binnen te houden. Je kan je kat ook een halsband omdoen met een belletje aan, zodat de prooien tijdig kunnen wegvluchten als je jager dichterbij komt.

Andere soortgelijke oudere studies pleitten voor een grootschalige sterilisatie van katten om hun aantal onder controle te houden. Het steriliseren van katten is sinds 2018 in heel België verplicht. Dit om het aantal zwerfkatten en het aantal katten dat in asielen moet worden geëuthanaseerd te verminderen.

Honden die tijdens wandelingen vrij rondlopen, kunnen wild, het werpen en het broeden verstoren, of kunnen dieren aanvallen. In veel gemeenten, in de Waalse bossen en in de meeste Vlaamse bossen moeten honden verplicht aan de leiband worden gehouden.

Lijken onze huisdieren eigenlijk niet een beetje op ons? Toch wel een beetje of heel veel ….

 

BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Actus Associés

BeBiodiversity 4059Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity 3988Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer