BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Geluidsoverlast en de effecten daarvan op flora en fauna

Een van de grootste zorgen die festivals met zich meebrengen is geluidsoverlast. Luide geluidsinstallaties en voortdurende muziek kunnen de natuurlijke leefomgeving van lokale wilde dieren verstoren. Dieren vertrouwen op hun gehoor om te communiceren, voedsel te zoeken en roofdieren op te sporen. Overmatig lawaai kan stress, desoriëntatie en zelfs fysieke schade veroorzaken bij verschillende diersoorten.

Landgebruik en vernietiging van natuurlijke habitats

Festivals vereisen enorme stukken land voor de podia, kampeerterreinen en andere infrastructuur nodig om duizenden festivalgangers te ontvangen. Dit landgebruik leidt vaak tot de vernietiging en aantasting van natuurlijke habitats, wat biodiversiteitsverlies tot gevolg heeft.

Afvalbeheer en vervuiling

Grootschalige festivals produceren grote hoeveelheden afval, waaronder voedselverpakkingen, plastic voor eenmalig gebruik en afgedankt kampeermateriaal. Slecht afvalbeheer kan leiden tot vervuiling van nabijgelegen waterwegen, bodemaantasting en dierenleed door het inslikken van plastic afval of verstrikking.

Koolstofvoetafdruk en transport

Het vervoer van festivalgangers  heeft een impact op de totale koolstofvoetafdruk van deze evenementen. De uitstoot van de auto’s, bussen en vliegtuigen die worden gebruikt om de eventlocaties te  bereiken, draagt bij aan luchtvervuiling en klimaatverandering.

 

Festivals brengen ons vreugde en culturele verrijking, maar hebben ook een negatieve impact op de biodiversiteit. Die negatieve impact moeten we beperken. Door duurzame praktijken te implementeren, bv. door geluidsoverlast te verminderen, landgebruik te minimaliseren, afvalbeheer te verbeteren en transportemissies te verlagen, kunnen festivals in de toekomst milieuvriendelijker worden.

Het is aan festivalorganisatoren, festivalgangers en lokale besturen om er samen voor te zorgen dat deze evenementen niet ten koste gaan van onze kostbare natuurlijke ecosystemen. Door bewuste inspanningen kunnen we blijven genieten van de magie van muziekfestivals en tegelijkertijd de biodiversiteit behouden die onze planeet in stand houdt.

 

BeBiodiversity Festivals en biodiversiteit

Wat kan ik doen?

Als festivalganger kun je een aantal dingen doen om de biodiversiteit te respecteren.

Hier zijn enkele suggesties:

1 Verantwoord omgaan met afval

  • Gebruik de correcte vuilnisbakken voor het scheiden en recylceren van je aval (papier, plastic, glas, enz.).
  • Laat afval niet achter op het festivalterrein.
  • Kies indien mogelijk voor biologisch afbreekbare of herbruikbare producten, zoals herbruikbare bekers, hervulbare drinkbussen, enz.

2 Verminder je energieverbruik

  • Gebruik het openbaar vervoer, carpool of fiets naar het festival. Op die manier verminder je de CO2-uitstoot te drastisch.

3 Kies voor festivals die belang hechten aan de bescherming van het  leefmilieu:

  • Informeer naar de groene initiatieven van de festivalorganisatoren voordat je tickets koopt.
  • Geef de voorkeur aan festivals met duurzame maatregelen zoals recycling, het gebruik van hernieuwbare energie, het behoud van natuurgebieden, enz.

4 Duurzame standhouders en producten ondersteunen 

  • Geef de voorkeur aan eet- en drinkstalletjes die biologische en lokale ingrediënten gebruiken en plastic verpakkingen beperken.
  • Kies voor duurzame souvenirs gemaakt van gerecyclede of milieuvriendelijke materialen.

 

Deze acties kunnen helpen om je impact op de biodiversiteit tijdens het festival te minimaliseren en moedigen andere festivalgangers aan om hetzelfde te doen.

Meer news

BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
BeBiodiversity Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Gedurende eeuwen streefden vrouwen om de biologische diversiteit op aarde te behouden door hun gebruik van natuurlijke materialen bij het verrichten van bouwactiviteiten, het cultiveren, het kweken, het voeden en het genezen. Of zij nu hun werk of hun leven wijden aan een bepaalde soort of gebied, of aan de natuur in het algemeen, veel vrouwen zetten zich met moed en passie in voor de bescherming van de biodiversiteit en onze planeet. Over de hele wereld worden veel biodiversiteitsinitiatieven door vrouwen opgezet en gaan zij vaak hand in hand met de verdediging van individuele rechten. Op deze Internationale Vrouwendag grijpt BeBiodiversity de gelegenheid aan om een aantal van hen te vieren.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten