BeBiodiversity Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Geluidsoverlast en de effecten daarvan op flora en fauna

Een van de grootste zorgen die festivals met zich meebrengen is geluidsoverlast. Luide geluidsinstallaties en voortdurende muziek kunnen de natuurlijke leefomgeving van lokale wilde dieren verstoren. Dieren vertrouwen op hun gehoor om te communiceren, voedsel te zoeken en roofdieren op te sporen. Overmatig lawaai kan stress, desoriëntatie en zelfs fysieke schade veroorzaken bij verschillende diersoorten.

Landgebruik en vernietiging van natuurlijke habitats

Festivals vereisen enorme stukken land voor de podia, kampeerterreinen en andere infrastructuur nodig om duizenden festivalgangers te ontvangen. Dit landgebruik leidt vaak tot de vernietiging en aantasting van natuurlijke habitats, wat biodiversiteitsverlies tot gevolg heeft.

Afvalbeheer en vervuiling

Grootschalige festivals produceren grote hoeveelheden afval, waaronder voedselverpakkingen, plastic voor eenmalig gebruik en afgedankt kampeermateriaal. Slecht afvalbeheer kan leiden tot vervuiling van nabijgelegen waterwegen, bodemaantasting en dierenleed door het inslikken van plastic afval of verstrikking.

Koolstofvoetafdruk en transport

Het vervoer van festivalgangers  heeft een impact op de totale koolstofvoetafdruk van deze evenementen. De uitstoot van de auto’s, bussen en vliegtuigen die worden gebruikt om de eventlocaties te  bereiken, draagt bij aan luchtvervuiling en klimaatverandering.

 

Festivals brengen ons vreugde en culturele verrijking, maar hebben ook een negatieve impact op de biodiversiteit. Die negatieve impact moeten we beperken. Door duurzame praktijken te implementeren, bv. door geluidsoverlast te verminderen, landgebruik te minimaliseren, afvalbeheer te verbeteren en transportemissies te verlagen, kunnen festivals in de toekomst milieuvriendelijker worden.

Het is aan festivalorganisatoren, festivalgangers en lokale besturen om er samen voor te zorgen dat deze evenementen niet ten koste gaan van onze kostbare natuurlijke ecosystemen. Door bewuste inspanningen kunnen we blijven genieten van de magie van muziekfestivals en tegelijkertijd de biodiversiteit behouden die onze planeet in stand houdt.

 

BeBiodiversity Festivals en biodiversiteit

Wat kan ik doen?

Als festivalganger kun je een aantal dingen doen om de biodiversiteit te respecteren.

Hier zijn enkele suggesties:

1 Verantwoord omgaan met afval

  • Gebruik de correcte vuilnisbakken voor het scheiden en recylceren van je aval (papier, plastic, glas, enz.).
  • Laat afval niet achter op het festivalterrein.
  • Kies indien mogelijk voor biologisch afbreekbare of herbruikbare producten, zoals herbruikbare bekers, hervulbare drinkbussen, enz.

2 Verminder je energieverbruik

  • Gebruik het openbaar vervoer, carpool of fiets naar het festival. Op die manier verminder je de CO2-uitstoot te drastisch.

3 Kies voor festivals die belang hechten aan de bescherming van het  leefmilieu:

  • Informeer naar de groene initiatieven van de festivalorganisatoren voordat je tickets koopt.
  • Geef de voorkeur aan festivals met duurzame maatregelen zoals recycling, het gebruik van hernieuwbare energie, het behoud van natuurgebieden, enz.

4 Duurzame standhouders en producten ondersteunen 

  • Geef de voorkeur aan eet- en drinkstalletjes die biologische en lokale ingrediënten gebruiken en plastic verpakkingen beperken.
  • Kies voor duurzame souvenirs gemaakt van gerecyclede of milieuvriendelijke materialen.

 

Deze acties kunnen helpen om je impact op de biodiversiteit tijdens het festival te minimaliseren en moedigen andere festivalgangers aan om hetzelfde te doen.

Actus Associés

BeBiodiversity 3988Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity 3973De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer