BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Een gelukkig nieuwjaar 2019 in het teken van de biodiversiteit!

Een gelukkig nieuwjaar 2019 in het teken van de biodiversiteit!

De eindejaarsfeesten zijn voorbij. Gedaan met de zoektocht naar cadeautjes, de overvloedige maaltijden….. tot volgend jaar! Laten we, nu deze periode achter de rug is, even stilstaan bij de impact van een feest als Kerstmis op de biodiversiteit. Hoe kunnen we onze voetafdruk verminderen tijdens de feesten?

Het feestgewoel maakt plaats voor een nieuw jaar. Een prima gelegenheid om er eens over na te denken anders te gaan consumeren en om goede voornemens te maken….. Al dat naar binnen gewerkte voedsel, al die uitgewisselde cadeautjes, alle ten toon gespreide decoratie  hebben wel degelijk impact op de biodiversiteit en de ecosystemen. Hier volgen enkele tips om je voetafdruk in 2019 te verkleinen.

  • Meer delen in plaats van bezitten

We kopen heel wat dingen met Kerst of voor een verjaardag, maar heeft de persoon dat cadeautje ook echt nodig? Wordt hij door al die materiële zaken gelukkiger? Hoe zit het met de verspilling van grondstoffen die de toekomstige generaties hard nodig zullen hebben? Deel liever wat tijd en herinneringen met degenen die je liefhebt. Een maaltijd, een moment van ontspanning, een familiefoto, een wandeling…

Nog een idee: engageer je in een natuurbeschermingsvereniging! Neem deel aan wandelingen om de biodiversiteit te ontdekken, aan schoonmaakacties om de biodiversiteit te beschermen. Of adopteer een dier dat met uitsterven bedreigd is en geef dat cadeau. Zo steun je de inspanningen van een vereniging om bedreigde diersoorten te beschermen.

Als je toch kiest voor materiële cadeaus, dan zijn er ecologische, economische, ethische en praktische keuzes mogelijk!

  • Anders verpakken!

Wees zuinig met papier, het wordt uiteindelijk toch weggegooid! Geef je cadeautjes in een nuttige (handdoek, sjaal, plaid….) of herbruikbare verpakking (stoffen of linnen zak). Of laat je fantasie de vrije loop en maak enkele tekeningen op gerecycleerd papier… Het belangrijkste is niet de verpakking maar wel de inhoud.

  • Een alternatieve kerstboom

Het is weer tijd om je boom in te pakken of weg te gooien. Wist je dat de productie van een artificiële spar erg veel afval en hinder veroorzaakt? Heb je er al één, dan moet je deze meer dan 20 jaar gebruiken om deze overlast te compenseren.

Geef je de voorkeur aan de traditionele prachtige natuurlijke spar, kies dan voor een duurzaam geteelde spar (zonder pesticiden) door een gepassioneerde lokale producent.

Wil je volgend jaar eens iets nieuwsproberen, knutsel dan je eigen boom in elkaar met gerecycleerde materialen (stukken hout, paletten, takken, enz.) en gebruik hem het jaar erna opnieuw! Of waarom niet gewoon slingers hangen in de plant die het hele jaar door in het salon staat.

BeBiodiversity Een gelukkig nieuwjaar 2019 in het teken van de biodiversiteit!
  • Iedereen creëert zijn of haar eigen bijzondere sfeer

Feestjes gaan vaak samen met allerhande decoratie… Gedaan met de gebruikelijke decoraties die in de vuilnisbak terechtkomen, laat je fantasie de vrije loop… Geef de voorkeur aan eetbare decoratie: niets om op te ruimen, alles om op te eten! En voor een ‘natuurlijk’ kerstfeest: kransen, ballen, slingers, tafellopers, … gemaakt van takken, bloemen, bessen, gedroogde vruchten… Net opgeraapte dennenappels en -takjes, een kannetje kraantjeswater, oma’s oude servies,… kies voor een mooi gedekte tafel in plaats van wegwerpmateriaal.

  • Geef de voorkeur aan lokale producten

Kerst en oudejaarsavond mogen gastronomische feesten zijn. Naast de grote klassiekers zijn er ook exotische voedingsmiddelen. Hoeveel kilometer hebben die afgelegd alvorens ze op je bord terechtkomen? Enkele duizenden…, waarmee ze schade toebrengen aan onze biodiversiteit. Onze eigen streken bieden nochtans tal van specialiteiten gemaakt door gepassioneerde producenten die zorg dragen voor de biodiversiteit. Zoek die eens op, en eet biologische, seizoensgebonden en lokale producten voor een origineel feest.

Een gelukkig nieuwjaar, rijk aan biodiversiteit!  

PS: Het is nu de tijd van de goede voornemens, weet dat je deze tips op elk moment kunt toepassen 😉.

BeBiodiversity Een gelukkig nieuwjaar 2019 in het teken van de biodiversiteit!

Meer tips & tricks vind je op de adventskalender op ons Instagram #bebiodiversity.

Meer news

BeBiodiversity Bushmeat op het menu?

Bushmeat op het menu?

Bushmeat of vlees van wilde dieren is vlees van niet-gedomesticeerde zoogdieren, reptielen, amfibieën en vogels uit (sub)tropische regenwouden. De praktijk treft een groot aantal diersoorten in heel wat landen. De meest bekende voorbeelden zijn apen, schubdieren en slangen maar ook antilopen, olifanten en giraffen belanden op het bord. De commerciële, en vaak illegale, vangst ervan is niet alleen een bedreiging voor de volksgezondheid en de landbouw. Ook de biodiversiteit en de werking van bepaalde ecosystemen lijdt eronder.

Lees meer
BeBiodiversity Cadeautjes: duurzaam en veilig?

Cadeautjes: duurzaam en veilig?

Pakjestijd! Sinterklaas en de Kerstman lopen zich warm voor een drukke decembermaand. Helaas is het speelgoed in al die pakjes niet altijd even duurzaam of ethisch. Namaakartikelen met beperkte levensduur zijn schering en inslag, productieomstandigheden balanceren op een ethisch randje en heel wat producten zijn ronduit gevaarlijk voor onze kinderen en het milieu.

Lees meer
BeBiodiversity Bescherming van bedreigde diersoorten: is de jacht geopend?

Bescherming van bedreigde diersoorten: is de jacht geopend?

CITES (de overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde diersoorten, wilde dieren en planten) nam eind augustus een aantal beslissingen om kwetsbare en met uitsterven bedreigde diersoorten beter te beschermen. De giraf bijvoorbeeld, het grootste landzoogdier en een waar icoon voor de Afrikaanse savanne.

Lees meer
BeBiodiversity De strijd tegen invasieve uitheemse soorten krijgt vorm

De strijd tegen invasieve uitheemse soorten krijgt vorm

Invasieve uitheemse soorten zijn soorten die door de mens buiten hun natuurlijke verspreidingsgebied geïntroduceerd zijn en die een belangrijke bedreiging vormen voor de biodiversiteit en de diensten die geleverd worden door de ecosystemen, zoals plantaardige productie, waterzuivering en bestuiving.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve diversiteit?

Invasieve diversiteit?

Verschillende dier- en plantensoorten hebben altijd al de wereld gekoloniseerd en leefgebieden ingenomen volgens hun aanpassingsvermogen. Maar de mens heeft ook doelbewust of per ongeluk dier- en plantensoorten, evenals zwammen en micro-organismen buiten hun gebruikelijke habitats geïntroduceerd in andere gebieden. Sommige soorten passen zich aan en gedijen lokaal zo goed dat ze invasief worden en een gevaar gaan vormen voor de oorspronkelijke lokale biodiversiteit.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten