BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Een gelukkig nieuwjaar 2019 in het teken van de biodiversiteit!

Een gelukkig nieuwjaar 2019 in het teken van de biodiversiteit!

De eindejaarsfeesten zijn voorbij. Gedaan met de zoektocht naar cadeautjes, de overvloedige maaltijden….. tot volgend jaar! Laten we, nu deze periode achter de rug is, even stilstaan bij de impact van een feest als Kerstmis op de biodiversiteit. Hoe kunnen we onze voetafdruk verminderen tijdens de feesten?

Het feestgewoel maakt plaats voor een nieuw jaar. Een prima gelegenheid om er eens over na te denken anders te gaan consumeren en om goede voornemens te maken….. Al dat naar binnen gewerkte voedsel, al die uitgewisselde cadeautjes, alle ten toon gespreide decoratie  hebben wel degelijk impact op de biodiversiteit en de ecosystemen. Hier volgen enkele tips om je voetafdruk in 2019 te verkleinen.

  • Meer delen in plaats van bezitten

We kopen heel wat dingen met Kerst of voor een verjaardag, maar heeft de persoon dat cadeautje ook echt nodig? Wordt hij door al die materiële zaken gelukkiger? Hoe zit het met de verspilling van grondstoffen die de toekomstige generaties hard nodig zullen hebben? Deel liever wat tijd en herinneringen met degenen die je liefhebt. Een maaltijd, een moment van ontspanning, een familiefoto, een wandeling…

Nog een idee: engageer je in een natuurbeschermingsvereniging! Neem deel aan wandelingen om de biodiversiteit te ontdekken, aan schoonmaakacties om de biodiversiteit te beschermen. Of adopteer een dier dat met uitsterven bedreigd is en geef dat cadeau. Zo steun je de inspanningen van een vereniging om bedreigde diersoorten te beschermen.

Als je toch kiest voor materiële cadeaus, dan zijn er ecologische, economische, ethische en praktische keuzes mogelijk!

  • Anders verpakken!

Wees zuinig met papier, het wordt uiteindelijk toch weggegooid! Geef je cadeautjes in een nuttige (handdoek, sjaal, plaid….) of herbruikbare verpakking (stoffen of linnen zak). Of laat je fantasie de vrije loop en maak enkele tekeningen op gerecycleerd papier… Het belangrijkste is niet de verpakking maar wel de inhoud.

  • Een alternatieve kerstboom

Het is weer tijd om je boom in te pakken of weg te gooien. Wist je dat de productie van een artificiële spar erg veel afval en hinder veroorzaakt? Heb je er al één, dan moet je deze meer dan 20 jaar gebruiken om deze overlast te compenseren.

Geef je de voorkeur aan de traditionele prachtige natuurlijke spar, kies dan voor een duurzaam geteelde spar (zonder pesticiden) door een gepassioneerde lokale producent.

Wil je volgend jaar eens iets nieuwsproberen, knutsel dan je eigen boom in elkaar met gerecycleerde materialen (stukken hout, paletten, takken, enz.) en gebruik hem het jaar erna opnieuw! Of waarom niet gewoon slingers hangen in de plant die het hele jaar door in het salon staat.

BeBiodiversity Een gelukkig nieuwjaar 2019 in het teken van de biodiversiteit!
  • Iedereen creëert zijn of haar eigen bijzondere sfeer

Feestjes gaan vaak samen met allerhande decoratie… Gedaan met de gebruikelijke decoraties die in de vuilnisbak terechtkomen, laat je fantasie de vrije loop… Geef de voorkeur aan eetbare decoratie: niets om op te ruimen, alles om op te eten! En voor een ‘natuurlijk’ kerstfeest: kransen, ballen, slingers, tafellopers, … gemaakt van takken, bloemen, bessen, gedroogde vruchten… Net opgeraapte dennenappels en -takjes, een kannetje kraantjeswater, oma’s oude servies,… kies voor een mooi gedekte tafel in plaats van wegwerpmateriaal.

  • Geef de voorkeur aan lokale producten

Kerst en oudejaarsavond mogen gastronomische feesten zijn. Naast de grote klassiekers zijn er ook exotische voedingsmiddelen. Hoeveel kilometer hebben die afgelegd alvorens ze op je bord terechtkomen? Enkele duizenden…, waarmee ze schade toebrengen aan onze biodiversiteit. Onze eigen streken bieden nochtans tal van specialiteiten gemaakt door gepassioneerde producenten die zorg dragen voor de biodiversiteit. Zoek die eens op, en eet biologische, seizoensgebonden en lokale producten voor een origineel feest.

Een gelukkig nieuwjaar, rijk aan biodiversiteit!  

PS: Het is nu de tijd van de goede voornemens, weet dat je deze tips op elk moment kunt toepassen 😉.

BeBiodiversity Een gelukkig nieuwjaar 2019 in het teken van de biodiversiteit!

Meer tips & tricks vind je op de adventskalender op ons Instagram #bebiodiversity.

Meer news

BeBiodiversity Wat leert ons het IPBES-rapport over de toestand van de biodiversiteit ?

Wat leert ons het IPBES-rapport over de toestand van de biodiversiteit ?

Op 22 mei, de Internationale dag van de Biodiversiteit, moeten we wel stilstaan bij de belangrijkste elementen van het IPBES-rapport (het IPCC van de biodiversiteit). Het rapport is zeer hard over de huidige toestand, maar presenteert ook verschillende toekomstscenario’s , afhankelijk van de besluitvorming of het al dan niet uitblijven van besluiten.

Lees meer
BeBiodiversity De Dag van de Buren geeft de biodiversiteit een duwtje in de rug

De Dag van de Buren geeft de biodiversiteit een duwtje in de rug

Soorten verdwijnen in een ongekend tempo, de biodiversiteit neemt drastisch af. Maar wat kan je daar als burger tegen doen? “Biodiversiteit is ons natuurlijk kapitaal en onze levensverzekering”, stellen topwetenschappers wereldwijd. Het stoppen van het verlies aan biodiversiteit is ieders verantwoordelijkheid. Iedereen heeft een rol te spelen en de kleinste actie telt. 

Lees meer
BeBiodiversity De week van de biodiversiteit

De week van de biodiversiteit

Van 18 tot 24 maart staat de biodiversiteit op de agenda. In heel België zal een breed scala aan activiteiten niet alleen helpen om de interactie tussen de natuur en onze leefomgeving beter te begrijpen, maar ook om concrete acties te bepalen om het verlies aan biodiversiteit te bestrijden.

Lees meer
BeBiodiversity Wrattenzwijn, egel of stokstaartje: welke consument ben jij?

Wrattenzwijn, egel of stokstaartje: welke consument ben jij?

De biodiversiteit wordt bedreigd. Het aantal soorten dieren en planten neemt zienderogen af, zowel op het land als in de zee. Maar wat kunnen we doen voor deze soorten, ook al ligt hun habitat soms zo ver van ons vandaan? Meer dan  70 % van de biodiversiteitsimpact van België ligt buiten onze landsgrenzen en houdt rechtstreeks verband met onze invoer.

Lees meer
BeBiodiversity Paddenstoelen, neem je paraplu’s, het is herfst!

Paddenstoelen, neem je paraplu’s, het is herfst!

Wat is er leuker dan te genieten van een wandeling in het bos en deze herfstschatten, die paddenstoelen zijn, te ontdekken en te proeven. En we zijn goed bediend! Wist je dat België het derde land van Europa is op het vlak van diversiteit van paddenstoelen? Er zouden meer dan 10.000 soorten op ons grondgebied bestaan, ook al bestaan er slechts enkele tientallen eetbare soorten.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten