BeBiodiversity We are | biodiversity

We are
biodiversity

DE BIODIVERSITEIT BESCHERMEN:
IEDERS VERANTWOORDELIJKHEID

Menselijke activiteiten houden verband met de biodiversiteit en met de diensten die ze ons rechtstreeks of onrechtstreeks levert. We staan voortdurend in interactie met de biodiversiteit, zelfs al wonen we niet op het platteland. We genieten van de weldaden en producten die geboden worden door de biodiversiteit en soms door zeer verafgelegen ecosystemen. Dat betekent dat onze acties en handelingen ook een impact kunnen hebben op die ecosystemen, dichtbij of veraf.

BeBiodiversity We are | biodiversity

We moeten daarin allemaal een rol spelen:
burgers, bedrijven, overheden.

De burgers kunnen dagelijks keuzes maken die bijdragen tot de bescherming van de biodiversiteit. Dit is echter uiterst complex! Vanzelfsprekend moeten ook de overheden en de bedrijven handelen.

Dat is wat men “medeverantwoordelijkheid” noemt.

BeBiodiversity biodiversité
BeBiodiversity biodiversité BeBiodiversity biodiversité

Biodiversiteit treft ons rechtstreeks

Als burgers leven we elke dag met biodiversiteit; we zijn die biodiversiteit. We staan voortdurend in interactie met biodiversiteit, door ons uiterlijk, onze voeding, onze manier van leven, ons welzijn, onze woonruimte.

BeBiodiversity biodiversité

Om die biodiversiteit in acht te nemen en « medeverantwoordelijk » te consumeren, bestaan er duizend en één gemakkelijke handelingen die we dagelijks kunnen stellen.

duizend en één gemakkelijke handelingen duizend en één gemakkelijke handelingen

Biodiversiteit is ook een zaak van de bedrijven

Biodiversiteit is essentieel voor de activiteiten van de bedrijven (rechtstreeks of onrechtstreeks). Eerst en vooral is er de plaats waar ze zich bevinden: hun locatie zit vol biodiversiteit. Maar ze gebruiken die biodiversiteit ook in hun infrastructuur, hun productieprocessen, via hun aankoopbeleid, … Al deze acties hebben een impact op de biodiversiteit en de ecosysteemdiensten.

De bedrijven kunnen maatregelen invoeren om tot duurzamere consumptie- en productiepatronen te komen. Het zoeken naar biodiversiteitsvriendelijkere producten en materialen of het beperken en hergebruiken van afval in de productiecyclus (« circulaire economie ») zijn pistes die verkend moeten worden.

De omschakeling naar een duurzamere economie biedt heel wat voordelen, vooral in de sectoren die gericht zijn op het beperken van de toegebrachte milieuschade.

Binnen de Europese Unie beschermen 14,6 miljoen banen de biodiversiteit (rechtstreeks en onrechtstreeks) en herstellen ze de natuurlijke hulpbronnen zoals bossen.

En de overheden?

De overheden, op alle beleidsniveaus treden reeds op om de biodiversiteit te beschermen. Binnen de federale overheid houdt de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu zich al verschillende jaren bezig met biodiversiteit.

Met de lancering van zijn nationale Biodiversiteitsstrategie in 2006 heeft de overheid zich ertoe verbonden om de Belgische en internationale biodiversiteit te beschermen, in stand te houden en zelfs te herstellen, en de gevaren aan te pakken die op die biodiversiteit wegen.

nationale strategie inzake biologische diversiteit nationale strategie inzake biologische diversiteit

DIT GEBEURT OOK OP REGIONAAL NIVEAU

  • In het Vlaams Gewest heeft het project INTERREG 2B Connect tot doel om in een reeks pilootbedrijven aanpassingen van terreinen en gebouwen uit te voeren en een netwerk van consultants in te voeren die gespecialiseerd zijn in de ondersteuning van de bedrijven. Het project integreert een door de Provincie Antwerpen ontwikkelde tool voor een stand van zaken van de biodiversiteit: de BIODIVA SCAN.

  • In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest helpen de “Gids duurzaam Gebouwen” en de toolkit Eco-innovatie “Veerkracht Design” voor KMO’s de Brusselse ondernemingen om milieu, en in het bijzonder biodiversiteit, in acht te nemen.

  • In het Waals Gewest keuren het Réseau Wallonie Nature en de actie « Entreprises Nature admise » heel specifieke charters met vrijwillige bedrijven goed.

BeBiodiversity We are | biodiversity

« BeBiodiversity », een ambitieuze federale campagne

Bij de lancering van de campagne « BeBiodiversity » is de overheid vastbesloten over te schakelen naar een hogere versnelling. Het doel is om enerzijds de burgers-consumenten de middelen te bieden om biodiversiteitsvriendelijke producten en producenten te kiezen. Anderzijds tracht de overheid bedrijven te sensibiliseren en te helpen om zich vrijwillig in te zetten voor het behoud van de biodiversiteit en ecosysteemdiensten.

BeBiodiversity We are | biodiversity

Een tool om de impact van de bedrijven op de biodiversiteit te evalueren

Deze tool voor hulp bij besluitvorming wordt momenteel nog ontwikkeld. De uitdaging is bedrijven of overheidsorganisaties te helpen om de impact van diverse organische grondstoffen op de biodiversiteit snel te evalueren.

Piloot-bedrijven zullen de ontwikkeling van de tool ondersteunen en zullen in de schijnwerpers komen bij de communicatieacties omtrent het project.

BeBiodiversity We are | biodiversity

De website biodiversitree is online.

Een tool om bedrijven te helpen actie te ondernemen voor de biodiversiteit

De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu heeft in samenwerking met de gewestelijke overheden een grootscheepse actie opgestart om bedrijven en overheidsorganisaties te helpen actie te ondernemen voor de biodiversiteit.

De onlinetool BiodiversiTree, ontwikkeld in samenwerking met pioniersbedrijven, stelt concrete acties voor om biodiversiteit verder te integreren in de processen van bedrijven en organisaties. Deze acties zijn gestructureerd rond vier interventiegebieden: terreinen, infrastructuur, processen en aankoopbeleid.

BeBiodiversity We are | biodiversity

JOIN THE TEAM BIODIVERSITY

Om ervoor te zorgen dat onze tools relevant en effectief zijn, trachten we deze te ontwikkelen in samenwerking met vrijwillige bedrijven. Deze bedrijven krijgen gratisbegeleiding en expertise van ons team bij de implementatie van de tools. Op die manier zorgen we ervoor dat de tools afgestemd zijn op de realiteit van de bedrijfswereld. De bedrijven die zich samen met ons inzetten voor dit ambitieuze project voor de biodiversiteit zijn onze “pioniersbedrijven”.

Laatste nieuws

BeBiodiversity CCAMLR: de commissie die de ecosystemen en de bijhorende biodiversiteit in de Antarctische wateren beschermt

CCAMLR: de commissie die de ecosystemen en de bijhorende biodiversiteit in de Antarctische wateren beschermt

De Commissie voor de Instandhouding van de Mariene Fauna en Flora van Antarctica (CCAMLR) werd in 1982 opgericht en onderscheidt zich door haar uitgebreide beheer van mariene ecosystemen in de Antarctische wateren. De Commissie baseert zich op een preventieve aanpak, waarbij de nadruk ligt op het beschermen en bewaren van de complexe interacties tussen soorten en hun omgeving.

Lees meer
BeBiodiversity 6 juli: Wereld Zoönose Dag!

6 juli: Wereld Zoönose Dag!

Een zoönose is een infectieziekte die overgedragen kan worden van dier op mens, veroorzaakt door bacteriën, parasieten of virussen. Enkele bekende voorbeelden zijn COVID-19, de ziekte van Lyme en salmonella.

Lees meer
BeBiodiversity Meld exotische muggen!

Meld exotische muggen!

Nu de zomer eraan komt, kan het geen kwaad om nog eens uit te leggen hoe je exotische muggen kan onderscheiden van lokale muggen én wat je moet doen als je een exoot zoals de tijgermug gezien hebt!

Lees meer
Ontdek al ons nieuws Ontdek al ons nieuws

Envie d'en savoir plus?