BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Biodiversiteit: een troef voor de onderneming

Biodiversiteit: een troef voor de onderneming

Terwijl de samenleving zich steeds meer bewust wordt van klimaatveranderingen, kan de integratie van de biodiversiteit een troef worden voor de strategie van een bedrijf.

Sinds enkele jaren werken vijf bedrijven actief samen met de FOD Volksgezondheid. Zij ontwikkelen niet alleen productieprocessen, aankoopbeleid en investeringsstrategieën die de biodiversiteit in stand houden, zij nemen ook deel aan de ontwikkeling van instrumenten die specifiek voor bedrijven zijn ontworpen.

Deze “baanbrekende” bedrijven zijn de chocoladefabriek Belvas, Amanprana (biologische schoonheids- en voedingsproducten), Tilman (biologische kruidenthee), Ecosem (zaden) en de Regie der Gebouwen van de federale overheid. 

Bedrijven getuigen over hun acties

De motieven van deze bedrijven verschillen sterk, afhankelijk van hun sector. We nemen een kijkje…

Belvas, een gecertificeerde biologische en fair trade chocoladefabriek, heeft een verantwoorde en duurzame visie ontwikkeld op haar activiteiten. Naast de eerlijke vergoeding van de producenten gebruikt Belvas ook grondstoffen die zonder pesticiden of chemische meststoffen worden geteeld. Of ze nu afkomstig zijn uit Europa (hazelnoten of amandelen) of elders (koffie of cacao), de grondstoffen zijn van hoge kwaliteit en worden geproduceerd met respect voor de werknemers en de biodiversiteit. “We zijn ons bewust van de enorme wereldwijde uitdaging van de biodiversiteit. De motivatie om eraan te werken is intrinsiek, vooral omdat ons product afhankelijk is van een plant die door moeder natuur wordt geproduceerd. ” Thierry Noesen – Belvas.

Amanprana neemt een zeer inclusieve houding aan ten gunste van de biodiversiteit. Alles is ontworpen om de impact op ecosystemen te verminderen: van zorgvuldig geoogste en geselecteerde grondstoffen tot het ontwerp van gebouwen. Amanprana gebruikt glazen containers en etiketten (en lijmen) van volledig composteerbare suikerrietvezels; verbiedt monsters en vervangt “bubbeltjesfolie” door gerecycleerd karton om verpakkingen te beveiligen. Ik raad alle bedrijven aan om elke stap van het productieproces in deze geest te herzien. Omdat we met weinig middelen al veel kunnen bereiken en een grote impact hebben op de biodiversiteit.” Chantal Voets – Amanprana.

Deze getuigenissen en die van Pascal Colomb (Ecosem), Jean-Noël Tilman (Tilman) en Laurent Vrijdaghs (Régie des Bâtiments) zijn te vinden in de video’s op www.bebiodiversity.be en Youtube.

BeBiodiversity Biodiversiteit: een troef voor de onderneming

BiodiversiTree ondersteunt bedrijven

Om bedrijven te helpen om actie te ondernemen, werd BiodiversiTree ontwikkeld door de federale en gewestelijke overheden. Deze schaalbare tool is eenvoudig te gebruiken, vrij toegankelijk online, en begeleidt de gebruiker bij het bepalen van de acties die binnen zijn bedrijf moeten worden ondernomen. BiodiversiTree helpt bedrijven bij de keuze van partners/deskundigen die hun aanpak kunnen ondersteunen, bij de waardering van de gedane investeringen, bij het beheer van de grond en de infrastructuur, bij de aankopen en bij het opzetten van processen.

Een platform dat de meerderheid van de publieke (gewesten en federale) en private actoren (bedrijfsfederaties, vakbonden, ngo’s) samenbrengt, werd ook opgericht om de uitwisseling van informatie op basis van concrete ervaringen te vergemakkelijken. Er gaat niets boven voorbeelden die door anderen zijn gemaakt om bedrijven te mobiliseren! Ontdek ze op www.biodiversitree.be.

Bedrijven die zich inzetten voor een betere bescherming van de biodiversiteit zijn bedrijven die zich voorbereiden op de uitdagingen van morgen: zij vertegenwoordigen de toekomst!

Deze actie draagt bij tot de doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling “Duurzame consumptie en productie” (SDO 12) en “Leven op het land” (SDO 15). Voor meer informatie kunt u terecht op www.sdgs.be.

Meer news

BeBiodiversity Bescherming van bedreigde diersoorten: is de jacht geopend?

Bescherming van bedreigde diersoorten: is de jacht geopend?

CITES (de overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde diersoorten, wilde dieren en planten) nam eind augustus een aantal beslissingen om kwetsbare en met uitsterven bedreigde diersoorten beter te beschermen. De giraf bijvoorbeeld, het grootste landzoogdier en een waar icoon voor de Afrikaanse savanne.

Lees meer
BeBiodiversity De strijd tegen invasieve uitheemse soorten krijgt vorm

De strijd tegen invasieve uitheemse soorten krijgt vorm

Invasieve uitheemse soorten zijn soorten die door de mens buiten hun natuurlijke verspreidingsgebied geïntroduceerd zijn en die een belangrijke bedreiging vormen voor de biodiversiteit en de diensten die geleverd worden door de ecosystemen, zoals plantaardige productie, waterzuivering en bestuiving.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve diversiteit?

Invasieve diversiteit?

Verschillende dier- en plantensoorten hebben altijd al de wereld gekoloniseerd en leefgebieden ingenomen volgens hun aanpassingsvermogen. Maar de mens heeft ook doelbewust of per ongeluk dier- en plantensoorten, evenals zwammen en micro-organismen buiten hun gebruikelijke habitats geïntroduceerd in andere gebieden. Sommige soorten passen zich aan en gedijen lokaal zo goed dat ze invasief worden en een gevaar gaan vormen voor de oorspronkelijke lokale biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Een coach om zich voor te bereiden op de klimaatuitdagingen !

Een coach om zich voor te bereiden op de klimaatuitdagingen !

Wat zijn de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering op de mens en de natuur (bv. stijging van de zeespiegel, meer hittegolven en droogte, maar ook hevige neerslag en overstromingen, een impact op de biodiversiteit,…) ? Hoe kan ons land de uitstoot van broeikasgassen met minstens 80% tegen 2050 verminderen (én onrechtstreeks ook de biodiversiteit beschermen) ? Welke gedrags- en technologische veranderingen zijn noodzakelijk om deze belangrijke transitie waar te maken ?

Lees meer
BeBiodiversity SOUVENIRS, SOUVENIRS

SOUVENIRS, SOUVENIRS

Ieder jaar komen heel wat voorwerpen die gemaakt zijn van beschermde dier- en plantensoorten illegaal in België terecht (bont, kaviaar, kunstvoorwerpen, juwelen, …). Georganiseerde misdaad? Soms. Maar heel vaak zijn het toeristen die – zich van geen kwaad bewust – deze voorwerpen als souvenir mee naar huis nemen in hun bagage.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten