BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Biodiversiteit in het hart van de transitie

Biodiversiteit in het hart van de transitie

Terwijl de lockdown langzaam wordt afgebouwd, krijgt de campagne van de beweging #SamenVoorBiodiversiteit meer vaart. De biodiversiteit bewaren wordt namelijk steeds urgenter! De verminderde menselijke activiteit tijdens het hoogtepunt van de Covid-19-crisis had gunstige effecten op de natuur wereldwijd  maar dat was van korte duur. Vandaag moeten we er extra waakzaam voor zijn dat onze wereld met beperkte hulpbronnen en ecosystemen niet wordt bedreigd door een economisch herstel zonder ecologische logica.

De maatregelen aan het begin van de gezondheidscrisis om de verspreiding van het virus tegen te gaan, hadden als positief effect een vermindering van onze ecologische voetafdruk. Mensen namen minder vaak de auto of het vliegtuig, kochten minder, aten vaker lokaal of duurzaam, legden een moestuintje aan enz. Minder positief was de grote toename van plastic afval zoals mondmaskers, handschoenen en wegwerpverpakkingen die onze straten en stranden vervuilen, met alle gevolgen van dien voor ons milieu[1].

Europa engageert zich om werkgelegenheid en klimaat niet tegenover elkaar te plaatsen in het kader van het post-corona herstelplan[2]. Toch zijn sommige landen geneigd tot ongebreidelde industriële groei om het verlies aan inkomsten en banen als gevolg van de pandemie te compenseren[3]. Dat kan desastreuze gevolgen hebben voor de biodiversiteit.

 

BeBiodiversity Biodiversiteit in het hart van de transitie

Vanwege de klimaat-, milieu- en gezondheidscrises moeten we ons nu meer dan ooit bewust zijn en blijven van het cruciale belang van biodiversiteit. De biodiversiteit beschermen betekent het leven zelf beschermen. Als we duurzaam willen leven in een wereld waarin het evenwicht tussen menselijke activiteiten en biodiversiteit wordt gerespecteerd, moeten we de geleverde inspanningen voortzetten en versterken en zo een verandering op gang brengen die weegt op de politieke, economische en sociale besluitvormng. Overal, op internationaal, Europees en Belgisch niveau, worden economische herstelplannen besproken die ongeziene mogelijkheden inhouden voor een transitie naar een duurzamere samenleving. Biodiversiteit moet de rode draad zijn in deze plannen. Voor deze transitie is een nauwe samenwerking nodig tussen beleidsmakers, experts en wij allemaal.

Daarom sluiten zich elke dag nieuwe partners aan bij de campagne #SamenVoorBiodiversiteit. De campagne wordt gedragen door een brede, unieke beweging van meer dan 70 organisaties: universiteiten en onderzoekers, nationale en internationale ngo’s, milieuverenigingen, dierentuinen, natuurparken, musea en botanische tuinen, gemeenten en lokale actoren, bedrijven, Vlaamse, Brusselse, Waalse en federale overheden. Het doel? Politici, bedrijven en burgers bewustmaken en concrete opties aanbieden om de overgang naar een duurzame wereld aan te moedigen en te ondersteunen.

Meer info over de campagne: www.samenvoorbiodiversiteit.be

 

[1] https://www.hln.be/wetenschap-planeet/milieu/coronacrisis-overspoelt-straten-stortplaatsen-en-oceanen-met-massa-plastic~aee606ea/
[2] https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/07/21/witte-rook-voor-europees-antwoord-op-de-coronacrisis/
[3] https://theprint.in/economy/first-into-the-covid-slump-china-now-proving-to-be-the-economy-fastest-to-recover/482818/ (Chinees voorbeeld)

Meer news

BeBiodiversity Samen voor biodiversiteit

Samen voor biodiversiteit

De jaren gaan voorbij. Studies, conferenties en wetenschappelijke rapporten stapelen zich op, de cijfers en gegevens zijn er… Maar veel verandert er niet. Bossen, oceanen en alle wezens die erin leven, ondergaan nog steeds een druk van menselijke activiteiten die hun draagkracht ver overschrijdt. Eén ding is duidelijk: als we onze consumptie- en productiepatronen niet veranderen, zal in 2050 nog slechts 10 procent van het land in de wereld aan menselijke activiteit zijn ontsnapt.

Lees meer
BeBiodiversity BiodiversiTree op de Publica Awards 2020

BiodiversiTree op de Publica Awards 2020

​Goed nieuws is er om te delen. BiodiversiTree, ons ondersteunend instrument voor bedrijven die de biodiversiteit willen beschermen, is geselecteerd voor de Publica Awards 2020. Deze wedstrijd beloont elk jaar de beste overheidsprojecten en zou een grote erkenning zijn voor het instrument dat de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid en de verschillende Gewesten van ons land samen hebben ontwikkeld.

Lees meer
BeBiodiversity Bushmeat op het menu?

Bushmeat op het menu?

Vlees van wilde dieren, op het Afrikaanse continent beter bekend als bushmeat, is vlees van niet gedomesticeerde zoogdieren, reptielen, amfibieën en vogels. Er wordt gejaagd op deze soorten voor voedsel of ander gebruik. Dat gebeurt in het bos, de savanne maar soms ook in wetlands. De meest bekende voorbeelden zijn apen, schubdieren en slangen maar ook antilopen, olifanten en giraffen belanden op het bord. De commerciële, en vaak illegale, vangst ervan is niet alleen een bedreiging voor de volksgezondheid en de landbouw. Ook de biodiversiteit en de werking van bepaalde ecosystemen lijdt eronder.

Lees meer
BeBiodiversity Cadeautjes: duurzaam en veilig?

Cadeautjes: duurzaam en veilig?

Pakjestijd! Sinterklaas en de Kerstman lopen zich warm voor een drukke decembermaand. Helaas is het speelgoed in al die pakjes niet altijd even duurzaam of ethisch. Namaakartikelen met beperkte levensduur zijn schering en inslag, productieomstandigheden balanceren op een ethisch randje en heel wat producten zijn ronduit gevaarlijk voor onze kinderen en het milieu.

Lees meer
BeBiodiversity Bescherming van bedreigde diersoorten: is de jacht geopend?

Bescherming van bedreigde diersoorten: is de jacht geopend?

CITES (de overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde diersoorten, wilde dieren en planten) nam eind augustus een aantal beslissingen om kwetsbare en met uitsterven bedreigde diersoorten beter te beschermen. De giraf bijvoorbeeld, het grootste landzoogdier en een waar icoon voor de Afrikaanse savanne.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten