BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity België engageert zich om de mariene biodiversiteit te beschermen!

België engageert zich om de mariene biodiversiteit te beschermen!

De Verenigde Naties organiseren momenteel in New York de eerste Oceanenconferentie. De bedoeling van deze conferentie is de uitvoering van duurzame ontwikkelingsdoelstelling (SDG) 14, “Leven in het water”, die specifiek aan zeeën en oceanen is gewijd. De Belgische delegatie zal de Belgische inspanningen inzake mariene biodiversiteit door middel van concrete engagementen benadrukken.

BeBiodiversity België engageert zich om de mariene biodiversiteit te beschermen!

Oceanen zijn cruciaal voor de wereldwijde voedselveiligheid en de gezondheid van de mens. Ze dragen bij tot duurzame bestaansmogelijkheden en tewerkstelling, en tot de uitroeiing van armoede. Door menselijke activiteiten staan onze oceanen en hun mariene ecosystemen onder grote druk. De Oceanenconferentie wil deze negatieve tendens aanpakken met een collectieve “Call for action” en door engagementen van alle relevante actoren voor de bescherming van de oceanen te bundelen in een “register of Voluntary Commitments“. Op 6 juni werden wereldwijd 824 engagementen geregistreerd.

BeBiodiversity België engageert zich om de mariene biodiversiteit te beschermen!

België registreerde al 22 engagementen bij de conferentie, zowel van de overheid, de academische wereld, NGO’s en de private sector, en hoort daarmee tot de kopgroep van de deelnemende landen. Zo werkt ons land aan een herziening van het Marien Ruimtelijk Plan (dat alle activiteiten op onze Noordzee in kaart brengt), een federaal actieplan voor de bestrijding van marien zwerfvuil, de Visie voor de Noordzee 2050, duurzame visserijmaatregelen voor de Noordzee en een internationale coalitie voor mariene reservaten.

Ook burgers engageren zich, zoals de groepen  “Proper Strand Lopers” en “Eneco Clean  Beach Cup“, die het afval op onze stranden opruimen. Doe jij met hen mee?

Meer news

BeBiodiversity Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten