BeBiodiversity België engageert zich om de mariene biodiversiteit te beschermen!

België engageert zich om de mariene biodiversiteit te beschermen!

De Verenigde Naties organiseren momenteel in New York de eerste Oceanenconferentie. De bedoeling van deze conferentie is de uitvoering van duurzame ontwikkelingsdoelstelling (SDG) 14, “Leven in het water”, die specifiek aan zeeën en oceanen is gewijd. De Belgische delegatie zal de Belgische inspanningen inzake mariene biodiversiteit door middel van concrete engagementen benadrukken.

BeBiodiversity België engageert zich om de mariene biodiversiteit te beschermen!

Oceanen zijn cruciaal voor de wereldwijde voedselveiligheid en de gezondheid van de mens. Ze dragen bij tot duurzame bestaansmogelijkheden en tewerkstelling, en tot de uitroeiing van armoede. Door menselijke activiteiten staan onze oceanen en hun mariene ecosystemen onder grote druk. De Oceanenconferentie wil deze negatieve tendens aanpakken met een collectieve “Call for action” en door engagementen van alle relevante actoren voor de bescherming van de oceanen te bundelen in een “register of Voluntary Commitments“. Op 6 juni werden wereldwijd 824 engagementen geregistreerd.

BeBiodiversity België engageert zich om de mariene biodiversiteit te beschermen!

België registreerde al 22 engagementen bij de conferentie, zowel van de overheid, de academische wereld, NGO’s en de private sector, en hoort daarmee tot de kopgroep van de deelnemende landen. Zo werkt ons land aan een herziening van het Marien Ruimtelijk Plan (dat alle activiteiten op onze Noordzee in kaart brengt), een federaal actieplan voor de bestrijding van marien zwerfvuil, de Visie voor de Noordzee 2050, duurzame visserijmaatregelen voor de Noordzee en een internationale coalitie voor mariene reservaten.

Ook burgers engageren zich, zoals de groepen  “Proper Strand Lopers” en “Eneco Clean  Beach Cup“, die het afval op onze stranden opruimen. Doe jij met hen mee?

Actus Associés

BeBiodiversity 3786Samen tegen wegwerpplastic!

Samen tegen wegwerpplastic!

Een nieuw koninklijk besluit in België heeft een verbod ingevoerd op de verkoop van verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen wegwerpplastics en is goed nieuws voor ecosystemen die ernstige schade ondervinden van plastic en microplastics.

Lees meer
BeBiodiversity 3324Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Verhuizen kan een gelegenheid zijn om te gaan voor een infrastructuur waar biodiversiteit echt deel van uitmaakt. Prosafety geeft het goede voorbeeld, in samenwerking met architectenbureau Helium3.  

Lees meer
BeBiodiversity 3316Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Paille-Tech bouwt huizen met natuurlijke materialen die weinig productie-energie* vergen, zoals stro en klei, en dat is een bewuste keuze. Eveneens uit overtuiging maakt één van de bestuurders aan heteinde van een bouwproject de eigenaars warm voor een waterpartij, een nestkast of een heg.

Lees meer