De Verenigde Naties organiseren momenteel in New York de eerste Oceanenconferentie. De bedoeling van deze conferentie is de uitvoering van duurzame ontwikkelingsdoelstelling (SDG) 14, “Leven in het water”, die specifiek aan zeeën en oceanen is gewijd. De Belgische delegatie zal de Belgische inspanningen inzake mariene biodiversiteit door middel van concrete engagementen benadrukken.

Oceanen zijn cruciaal voor de wereldwijde voedselveiligheid en de gezondheid van de mens. Ze dragen bij tot duurzame bestaansmogelijkheden en tewerkstelling, en tot de uitroeiing van armoede. Door menselijke activiteiten staan onze oceanen en hun mariene ecosystemen onder grote druk. De Oceanenconferentie wil deze negatieve tendens aanpakken met een collectieve “Call for action” en door engagementen van alle relevante actoren voor de bescherming van de oceanen te bundelen in een “register of Voluntary Commitments“. Op 6 juni werden wereldwijd 824 engagementen geregistreerd.

België registreerde al 22 engagementen bij de conferentie, zowel van de overheid, de academische wereld, NGO’s en de private sector, en hoort daarmee tot de kopgroep van de deelnemende landen. Zo werkt ons land aan een herziening van het Marien Ruimtelijk Plan (dat alle activiteiten op onze Noordzee in kaart brengt), een federaal actieplan voor de bestrijding van marien zwerfvuil, de Visie voor de Noordzee 2050, duurzame visserijmaatregelen voor de Noordzee en een internationale coalitie voor mariene reservaten.
Ook burgers engageren zich, zoals de groepen “Proper Strand Lopers” en “Eneco Clean Beach Cup“, die het afval op onze stranden opruimen. Doe jij met hen mee?