#BeBiodiversity viert de verjaardag van het LIFE-programma!
AlterIAS is een LIFE-communicatieproject rond invasieve sierplanten dat onlangs door de Europese Commissie genomineerd is bij de 5 beste LIFE-projecten voor Natuur & Biodiversiteit van de laatste 25 jaar!
Het LIFE-programma van de Europese Commissie viert dit jaar zijn 25ste verjaardag. Dankzij dat Europese fonds, dat acties ten behoeve van de natuur, het leefmilieu en het klimaat meefinanciert, kon het AlterIAS-project het licht zien. Dit project voor het behoud van de biodiversiteit is ingevoerd met de medewerking van alle Belgische tuinbouwfederaties en de gewesten en had tot doel bij de tuinbouwprofessionals en de amateurtuiniers een gedragsverandering teweeg te brengen omtrent het gebruik van invasieve planten.
Invasieve planten: preventie begint in onze eigen tuin!
De meeste exotische planten vormen geen enkel probleem voor het milieu.
Jammer genoeg is een klein deel invasief geworden en tast die de plaatselijke biodiversiteit aan. De uiteindelijke doelstelling van het project bestond in het beperken van de opzettelijke introductie van die planten in tuinen, parken, siervijvers, groene ruimtes en op wegbermen, allemaal vertrekpunten van de invasies in de natuurlijke milieus. Dit innovatieve project, dat nu ten einde loopt, heeft het in eerste instantie mogelijk gemaakt om een gedragscode in te stellen die door heel wat professionals aangenomen wordt teneinde de productie en het gebruik van invasieve planten te beperken. Sinds 2016 zijn sommige invasieve planten van het AlterIAS-project zelfs verboden op het Europese grondgebied en mogen ze niet meer geplant worden in tuinen.
Wat zijn invasieve planten? Het zijn plantaardige soorten die:
- door de mens geïntroduceerd werden (vrijwillig of toevallig) buiten hun natuurlijk verspreidingsgebied (zogenaamde ‘exotische’ soorten)
- in staat zijn zich te naturaliseren, namelijk de potentie hebben te overleven en zich voort te planten in de natuur
- een sterke verspreidingscapaciteit hebben die kan leiden tot een forse toename van hun populaties.
Zou u invasieve planten in uw tuin of vijver kunnen herkennen?
Informeer u alvorens u plant, beter voorkomen dan genezen!
Voor meer informatie en om de publicaties te raadplegen: www.alterias.be
Actus Associés
Regeneratieve ontwikkeling en ontwerp: verbetering van het bestuur, innovatie en de gezondheid van onze planeet
De mens heeft verschillende planetaire grenzen overschreden en de ongelijkheid binnen en tussen landen neemt toe… Onze huidige maatschappelijke en ecologische uitdagingen vragen om een meta-reactie. Dat is waar Regeneratieve Ontwikkeling en Ontwerp (Regenerative Development and Design, RDD) naar streeft.
Lees meerSamen tegen wegwerpplastic!
Een nieuw koninklijk besluit in België heeft een verbod ingevoerd op de verkoop van verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen wegwerpplastics en is goed nieuws voor ecosystemen die ernstige schade ondervinden van plastic en microplastics.
Lees meerProsafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!
Biodiversiteit is onze business! Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Verhuizen kan een gelegenheid zijn om te gaan voor een infrastructuur waar biodiversiteit echt deel van uitmaakt. Prosafety geeft het goede voorbeeld, in samenwerking met architectenbureau Helium3.
Lees meer