BeBiodiversity Het EU Ecolabel blaast 25 kaarsjes uit

Het EU Ecolabel blaast 25 kaarsjes uit

Al 25 jaar lang staat het EU Ecolabel synoniem voor milieuprestatie en kwaliteit. Het EU Ecolabel werd in 1992 in het leven geroepen. Het kende in België weliswaar een trage start, maar het aantal producten en diensten met het EU Ecolabel is de laatste jaren sterk gestegen.

Het EU Ecolabel is het officiële milieulabel van de Europese Unie en kan vrijwillig verkregen worden. Het geeft aan welke producten beter zijn voor het milieu, zonder dat de kwaliteit ervan in het gedrang komt. Er bestaan momenteel 30 zeer diverse productgroepen , zoals schoonmaakmiddelen, producten van papier, verf en vernis, schoenen of vakantieverblijven.

Een van de sterke punten van het EU Ecolabel is dat het rekening houdt met de volledige levenscyclus van een product, vanaf het winnen van de grondstoffen tot het moment waarop het product als afval weggegooid wordt. Producten die hun impact op het milieu tijdens de volledige levensduur verkleinen, worden op die manier beloond.

Het EU Ecolabel is geen specifiek label voor biodiversiteit,  maar er zijn wel criteria   die de impact op fauna, flora en het evenwicht van de ecosystemen beperken. Dat is met name het geval voor de criteria die tot doel hebben watervervuiling te vermijden door schadelijke bestanddelen te beperken. Goed voor onze rivieren en onze gezondheid!

Een concreet voorbeeld: katoen

Producten van katoen met het EU Ecolabel staan synoniem voor een verminderd gebruik van pesticiden, wat een gunstige invloed zou hebben op de gezondheid van de bijen en op de onze.

Meer informatie over het EU Ecolabel: https://www.ecolabel.be/nl  –  Facebook

Actus Associés

BeBiodiversity 3786Samen tegen wegwerpplastic!

Samen tegen wegwerpplastic!

Een nieuw koninklijk besluit in België heeft een verbod ingevoerd op de verkoop van verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen wegwerpplastics en is goed nieuws voor ecosystemen die ernstige schade ondervinden van plastic en microplastics.

Lees meer
BeBiodiversity 3324Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Verhuizen kan een gelegenheid zijn om te gaan voor een infrastructuur waar biodiversiteit echt deel van uitmaakt. Prosafety geeft het goede voorbeeld, in samenwerking met architectenbureau Helium3.  

Lees meer
BeBiodiversity 3316Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Paille-Tech bouwt huizen met natuurlijke materialen die weinig productie-energie* vergen, zoals stro en klei, en dat is een bewuste keuze. Eveneens uit overtuiging maakt één van de bestuurders aan heteinde van een bouwproject de eigenaars warm voor een waterpartij, een nestkast of een heg.

Lees meer