
Een zeldzaam dier is geen souvenir
Ieder jaar komen heel wat afgeleide producten van beschermde dieren en planten illegaal in België terecht (pelsen, kaviaar, kunstvoorwerpen, …). Georganiseerde misdaad? Soms. Maar heel vaak zijn het toeristen die – zich van geen kwaad bewust – deze voorwerpen als souvenir mee naar huis nemen in hun bagage.
Ga je op reis naar het buitenland? Wees op je hoede als je een souvenir koopt! Op veel toeristische plaatsen worden immers afgeleide producten van dieren en planten als vakantiesouvenir verkocht. Het is evenwel niet omdat goederen openlijk te koop worden aangeboden op plaatselijke markten dat het legaal is om ze te kopen en mee naar huis te nemen.
Zo’n ondoordachte aankoop kan verregaande gevolgen hebben. In de eerste plaats is de handel in deze voorwerpen nefast voor de biodiversiteit. Bovendien zal de douane je aankopen in beslag nemen. En soms hangt er een flinke boete of zelfs een gevangenisstraf aan vast.

De meeste mensen zijn zich weliswaar bewust van de illegaliteit van bepaalde materialen zoals ivoor, huiden van katachtigen en reptielen of de schilden van schildpadden, maar je kan op vakantie ook geconfronteerd worden met een aantal minder gekende voorbeelden:
- Sjaals uit wol van de Tibetaanse antilope: voor één sjaal uit shatoosh of koningswol moeten stropers drie Tibetaanse antilopen doden.
- Koralen: toeristen kopen soms juwelen zonder zich ervan bewust te zijn dat ze uit koraal vervaardigd zijn. Koraal bestaat echter uit dieren, en als koraal wordt afgebroken duurt het tientallen jaren voordat het rif zich heeft hersteld.
- Traditionele Chinese medicijnen: sommige medicijnen kunnen delen bevatten van bedreigde soorten zoals tijgers of neushoorns. Bovendien zijn ze soms ook gevaarlijk voor uw gezondheid.
- Gedroogde zeepaardjes, bepaalde schelpen en orchideeën.

Andere voorbeelden en tips vindt u in de brochure « Een zeldzaam dier is geen souvenir ».
Denk goed na vooraleer u een souvenir uit natuurlijk materiaal koopt.
En bij twijfel: laten staan!
Meer informatie rond dit thema:
www.citesinbelgie.be – www.cites.org – www.eu-wildlifetrade.org – www.traffic.org