BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Vakantie = ontspanning = respect voor de natuur!

Vakantie = ontspanning = respect voor de natuur!

Aaah vakantie … We kijken er allemaal heel erg naar uit! Bent u dol op zon, strand en farniente? Of eerder op kamperen en bergtochten? Wat ook uw credo is, weet dat er oplossingen bestaan om van uw vakantie te genieten en tegelijk die prachtige natuur rond ons zo goed mogelijk te beschermen!

Toerisme blijft in heel wat regio’s ter wereld weliswaar een essentiële activiteitensector waar miljoenen mensen van leven, maar gaat vaak gepaard met aantastingen van de ecosystemen, uitputting van de natuurlijke hulpbronnen en vervuiling.

De oplossing bestaat er natuurlijk niet in om uw welverdiende vakantie niet op te nemen! Kleine eenvoudige gebaren kunnen bijdragen tot de bescherming van onze mooie blauwe planeet. Hierna volgen er enkele:

  • Geef de voorkeur aan weinig vervuilende vervoermiddelen zoals trein, zeilboot, fiets of te voet, en beperk uw verplaatsingen met auto, vliegtuig of motorboot.
  • Spring zuinig om met water. In veel landen is het een zeldzaam en kostbaar goed. Neem een douche in plaats van een bad, besproei het gazon van uw vakantiehuis niet (of heel weinig), vraag om de beddenlakens en badhanddoeken in uw hotel niet elke dag te vervangen, …
  • Respecteer de bewegwijzerde routes en wegen teneinde geen schade toe te brengen aan de planten rondom u en aan de micro-organismen die er leven, maar ook teneinde de fauna niet te verstoren met mogelijkerwijs grote geluidshinder (quad, motor, auto, …).
  • De meeste zonnecrèmes bestaan uit potentieel schadelijke deeltjes voor de mariene fauna en flora. Elk jaar komen er duizenden ton zonnecrème in zee terecht. Waarom niet gewoon een t-shirt dragen als u gaat zwemmen (dat beschermt u beter dan een crème!) of een duik nemen als het minder warm is?! Maar als u toch een hele dag in het water wilt plonzen, weet dan dat er niet-giftige gecertificeerde biocrèmes bestaan. De koralen en vissen danken u!
  • Beperk, sorteer en recycleer uw afval of gooi het weg op de daartoe voorziene plaatsen. Kies voor duurzame of stoffen zakken, koop uw voedingsmiddelen onverpakt enz. Laat geen plastic, huishoudelijk afval, papier, blikjes, glazen flessen, luiers of peuken rondslingeren. Ze hebben tientallen en soms zelfs duizenden jaren nodig om te ontbinden (1 à 5 jaar voor een sigarettenpeuk, 400 à 450 jaar voor een maandverband, 4 à 5000 jaar voor een glazen fles!), ze vervuilen de bodem, besmetten het water en vormen een echt gevaar voor de biodiversiteit.
  • Eet en drink lokaal! Dat zal u zeker goedkoper uitkomen en u leert er de eetcultuur van uw vakantiebestemming beter door kennen. Maar laat u wel niet tot eender wat verleiden; naast evidente hygiëneaspecten zou het helaas ook kunnen dat er een beschermde of met uitsterven bedreigde soort op uw bord terechtkomt… Het is beter om op voorhand te informeren naar de te mijden gerechten!
BeBiodiversity Vakantie = ontspanning = respect voor de natuur!

Kortom, waar u ook gaat, wat u ook doet: denk aan de biodiversiteit en probeer ze te beschermen… Of nog beter: kies gewoon voor verantwoord ecotoerisme (meer daarover in een volgend nieuwsbericht)! Fijne vakantie!

Meer news

BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
BeBiodiversity Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Gedurende eeuwen streefden vrouwen om de biologische diversiteit op aarde te behouden door hun gebruik van natuurlijke materialen bij het verrichten van bouwactiviteiten, het cultiveren, het kweken, het voeden en het genezen. Of zij nu hun werk of hun leven wijden aan een bepaalde soort of gebied, of aan de natuur in het algemeen, veel vrouwen zetten zich met moed en passie in voor de bescherming van de biodiversiteit en onze planeet. Over de hele wereld worden veel biodiversiteitsinitiatieven door vrouwen opgezet en gaan zij vaak hand in hand met de verdediging van individuele rechten. Op deze Internationale Vrouwendag grijpt BeBiodiversity de gelegenheid aan om een aantal van hen te vieren.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten