BeBiodiversity Vakantie = ontspanning = respect voor de natuur!

Vakantie = ontspanning = respect voor de natuur!

Aaah vakantie … We kijken er allemaal heel erg naar uit! Bent u dol op zon, strand en farniente? Of eerder op kamperen en bergtochten? Wat ook uw credo is, weet dat er oplossingen bestaan om van uw vakantie te genieten en tegelijk die prachtige natuur rond ons zo goed mogelijk te beschermen!

Toerisme blijft in heel wat regio’s ter wereld weliswaar een essentiële activiteitensector waar miljoenen mensen van leven, maar gaat vaak gepaard met aantastingen van de ecosystemen, uitputting van de natuurlijke hulpbronnen en vervuiling.

De oplossing bestaat er natuurlijk niet in om uw welverdiende vakantie niet op te nemen! Kleine eenvoudige gebaren kunnen bijdragen tot de bescherming van onze mooie blauwe planeet. Hierna volgen er enkele:

  • Geef de voorkeur aan weinig vervuilende vervoermiddelen zoals trein, zeilboot, fiets of te voet, en beperk uw verplaatsingen met auto, vliegtuig of motorboot.
  • Spring zuinig om met water. In veel landen is het een zeldzaam en kostbaar goed. Neem een douche in plaats van een bad, besproei het gazon van uw vakantiehuis niet (of heel weinig), vraag om de beddenlakens en badhanddoeken in uw hotel niet elke dag te vervangen, …
  • Respecteer de bewegwijzerde routes en wegen teneinde geen schade toe te brengen aan de planten rondom u en aan de micro-organismen die er leven, maar ook teneinde de fauna niet te verstoren met mogelijkerwijs grote geluidshinder (quad, motor, auto, …).
  • De meeste zonnecrèmes bestaan uit potentieel schadelijke deeltjes voor de mariene fauna en flora. Elk jaar komen er duizenden ton zonnecrème in zee terecht. Waarom niet gewoon een t-shirt dragen als u gaat zwemmen (dat beschermt u beter dan een crème!) of een duik nemen als het minder warm is?! Maar als u toch een hele dag in het water wilt plonzen, weet dan dat er niet-giftige gecertificeerde biocrèmes bestaan. De koralen en vissen danken u!
  • Beperk, sorteer en recycleer uw afval of gooi het weg op de daartoe voorziene plaatsen. Kies voor duurzame of stoffen zakken, koop uw voedingsmiddelen onverpakt enz. Laat geen plastic, huishoudelijk afval, papier, blikjes, glazen flessen, luiers of peuken rondslingeren. Ze hebben tientallen en soms zelfs duizenden jaren nodig om te ontbinden (1 à 5 jaar voor een sigarettenpeuk, 400 à 450 jaar voor een maandverband, 4 à 5000 jaar voor een glazen fles!), ze vervuilen de bodem, besmetten het water en vormen een echt gevaar voor de biodiversiteit.
  • Eet en drink lokaal! Dat zal u zeker goedkoper uitkomen en u leert er de eetcultuur van uw vakantiebestemming beter door kennen. Maar laat u wel niet tot eender wat verleiden; naast evidente hygiëneaspecten zou het helaas ook kunnen dat er een beschermde of met uitsterven bedreigde soort op uw bord terechtkomt… Het is beter om op voorhand te informeren naar de te mijden gerechten!
BeBiodiversity Vakantie = ontspanning = respect voor de natuur!

Kortom, waar u ook gaat, wat u ook doet: denk aan de biodiversiteit en probeer ze te beschermen… Of nog beter: kies gewoon voor verantwoord ecotoerisme (meer daarover in een volgend nieuwsbericht)! Fijne vakantie!

Actus Associés

BeBiodiversity 3786Samen tegen wegwerpplastic!

Samen tegen wegwerpplastic!

Een nieuw koninklijk besluit in België heeft een verbod ingevoerd op de verkoop van verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen wegwerpplastics en is goed nieuws voor ecosystemen die ernstige schade ondervinden van plastic en microplastics.

Lees meer
BeBiodiversity 3324Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Verhuizen kan een gelegenheid zijn om te gaan voor een infrastructuur waar biodiversiteit echt deel van uitmaakt. Prosafety geeft het goede voorbeeld, in samenwerking met architectenbureau Helium3.  

Lees meer
BeBiodiversity 3316Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Paille-Tech bouwt huizen met natuurlijke materialen die weinig productie-energie* vergen, zoals stro en klei, en dat is een bewuste keuze. Eveneens uit overtuiging maakt één van de bestuurders aan heteinde van een bouwproject de eigenaars warm voor een waterpartij, een nestkast of een heg.

Lees meer