BeBiodiversity Wat is ecotoerisme nu precies?

Wat is ecotoerisme nu precies?

De ontwikkeling van het toerisme brengt heel wat uitdagingen voor het milieu met zich mee. Die menselijke activiteit veroorzaakt immers vaak schade aan het natuurlijke milieu door de infrastructuur die voorzien wordt, door verspilling van natuurlijke hulpbronnen, door vervuiling, het overmatig bezoeken van plaatsen enz. Hoe kunnen we vermijden dat onze behoefte aan een andere omgeving schade toebrengt aan de plaatselijke fauna en flora?

Een antwoord op deze uitdaging dat steeds populairder wordt, is het « ecotoerisme », maar men moet zich ook afvragen wat er nu precies schuilt achter dit vage begrip. Volstaat het om op kamp of trektocht in de natuur te gaan?  Of savannedieren te bewonderen vanuit een observatiepost? Hoe kan je ecotoerisme onderscheiden van andere vormen van verantwoord of duurzaam toerisme?

Volgens The International Ecotourism Society[1] is ecotoerisme het verantwoord reizen naar natuurgebieden waarbij het milieu beschermd blijft en het welzijn van de plaatselijke bevolking ondersteund wordt en dat culturele vorming en bemiddeling omvat. Het wordt in kleine groepen in de natuur gedaan, binnen kleine structuren.

Ecotoerisme wil niet alleen de sociale en ecologische impact zo klein mogelijk houden, maar wil ook actief bijdragen tot het behoud van het natuurlijk erfgoed, waaronder voornamelijk de biodiversiteit. Het streeft er ook naar het culturele erfgoed te beschermen door de rechten en de overtuigingen van de plaatselijke en inheemse gemeenschappen te erkennen en door hun participatie aan de toeristische activiteit te stimuleren teneinde bij te dragen tot hun welzijn. Tot slot maken de « educatieve » component, de ontmoeting met de bevolking en de natuur het verschil met andere vormen van duurzaam toerisme, die zich ertoe beperken om, en dat is op zich al zeer positief, hun impact op het milieu te vermijden of te verminderen.

2017 werd overigens door de Verenigde Naties uitgeroepen tot internationaal jaar van duurzaam toerisme voor de ontwikkeling. Een manier om de bijdrage van dit soort toerisme tot de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen waaronder het behoud van de biodiversiteit te erkennen.

BeBiodiversity Wat is ecotoerisme nu precies?

Nu je meer weet over het begrip ecotoerisme, kan je het eens uitproberen tijdens je volgende vakantie, in België of buiten onze landsgrenzen. Het aanbod voor dit soort « planet friendly » toerisme breidt voortdurend uit. Maar zoals altijd moet je opletten dat je je bestemming goed uitkiest, want zelfs al is die zogenaamd « eco » en biodiversiteitsvriendelijk, toch is dit soort toerisme in bepaalde delen van de wereld soms het slachtoffer van zijn eigen succes wanneer duizenden « ecotoeristen » schade toebrengen aan de ecosystemen die het ecotoerisme geacht wordt te beschermen …

[1] http://www.ecotourism.org/

Actus Associés

BeBiodiversity 3786Samen tegen wegwerpplastic!

Samen tegen wegwerpplastic!

Een nieuw koninklijk besluit in België heeft een verbod ingevoerd op de verkoop van verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen wegwerpplastics en is goed nieuws voor ecosystemen die ernstige schade ondervinden van plastic en microplastics.

Lees meer
BeBiodiversity 3324Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Verhuizen kan een gelegenheid zijn om te gaan voor een infrastructuur waar biodiversiteit echt deel van uitmaakt. Prosafety geeft het goede voorbeeld, in samenwerking met architectenbureau Helium3.  

Lees meer
BeBiodiversity 3316Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Paille-Tech bouwt huizen met natuurlijke materialen die weinig productie-energie* vergen, zoals stro en klei, en dat is een bewuste keuze. Eveneens uit overtuiging maakt één van de bestuurders aan heteinde van een bouwproject de eigenaars warm voor een waterpartij, een nestkast of een heg.

Lees meer