BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Wat is ecotoerisme nu precies?

Wat is ecotoerisme nu precies?

De ontwikkeling van het toerisme brengt heel wat uitdagingen voor het milieu met zich mee. Die menselijke activiteit veroorzaakt immers vaak schade aan het natuurlijke milieu door de infrastructuur die voorzien wordt, door verspilling van natuurlijke hulpbronnen, door vervuiling, het overmatig bezoeken van plaatsen enz. Hoe kunnen we vermijden dat onze behoefte aan een andere omgeving schade toebrengt aan de plaatselijke fauna en flora?

Een antwoord op deze uitdaging dat steeds populairder wordt, is het « ecotoerisme », maar men moet zich ook afvragen wat er nu precies schuilt achter dit vage begrip. Volstaat het om op kamp of trektocht in de natuur te gaan?  Of savannedieren te bewonderen vanuit een observatiepost? Hoe kan je ecotoerisme onderscheiden van andere vormen van verantwoord of duurzaam toerisme?

Volgens The International Ecotourism Society[1] is ecotoerisme het verantwoord reizen naar natuurgebieden waarbij het milieu beschermd blijft en het welzijn van de plaatselijke bevolking ondersteund wordt en dat culturele vorming en bemiddeling omvat. Het wordt in kleine groepen in de natuur gedaan, binnen kleine structuren.

Ecotoerisme wil niet alleen de sociale en ecologische impact zo klein mogelijk houden, maar wil ook actief bijdragen tot het behoud van het natuurlijk erfgoed, waaronder voornamelijk de biodiversiteit. Het streeft er ook naar het culturele erfgoed te beschermen door de rechten en de overtuigingen van de plaatselijke en inheemse gemeenschappen te erkennen en door hun participatie aan de toeristische activiteit te stimuleren teneinde bij te dragen tot hun welzijn. Tot slot maken de « educatieve » component, de ontmoeting met de bevolking en de natuur het verschil met andere vormen van duurzaam toerisme, die zich ertoe beperken om, en dat is op zich al zeer positief, hun impact op het milieu te vermijden of te verminderen.

2017 werd overigens door de Verenigde Naties uitgeroepen tot internationaal jaar van duurzaam toerisme voor de ontwikkeling. Een manier om de bijdrage van dit soort toerisme tot de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen waaronder het behoud van de biodiversiteit te erkennen.

BeBiodiversity Wat is ecotoerisme nu precies?

Nu je meer weet over het begrip ecotoerisme, kan je het eens uitproberen tijdens je volgende vakantie, in België of buiten onze landsgrenzen. Het aanbod voor dit soort « planet friendly » toerisme breidt voortdurend uit. Maar zoals altijd moet je opletten dat je je bestemming goed uitkiest, want zelfs al is die zogenaamd « eco » en biodiversiteitsvriendelijk, toch is dit soort toerisme in bepaalde delen van de wereld soms het slachtoffer van zijn eigen succes wanneer duizenden « ecotoeristen » schade toebrengen aan de ecosystemen die het ecotoerisme geacht wordt te beschermen …

[1] http://www.ecotourism.org/

Meer news

BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
BeBiodiversity Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Gedurende eeuwen streefden vrouwen om de biologische diversiteit op aarde te behouden door hun gebruik van natuurlijke materialen bij het verrichten van bouwactiviteiten, het cultiveren, het kweken, het voeden en het genezen. Of zij nu hun werk of hun leven wijden aan een bepaalde soort of gebied, of aan de natuur in het algemeen, veel vrouwen zetten zich met moed en passie in voor de bescherming van de biodiversiteit en onze planeet. Over de hele wereld worden veel biodiversiteitsinitiatieven door vrouwen opgezet en gaan zij vaak hand in hand met de verdediging van individuele rechten. Op deze Internationale Vrouwendag grijpt BeBiodiversity de gelegenheid aan om een aantal van hen te vieren.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten