BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Elke soort zijn eigen habitat!

Elke soort zijn eigen habitat!

Op vakantie gaat een deel van de uitgaven vaak naar cadeautjes en naar het ontdekken van lokale producten. Wie wil er immers geen souvenir meebrengen uit het paradijselijke plekje waar men een geweldige tijd heeft beleefd met familie of vrienden? Sommige souvenirs die je van plan bent mee te nemen kunnen echter schade veroorzaken aan de biodiversiteit hier… en in het land van herkomst.

Hoe kun je er nu zeker van zijn dat je geen schade toebrengt aan onze dierbare Moeder Natuur? Dat is heel eenvoudig: breng in de eerste plaats geen souvenirs mee zoals zaden, bloemen, planten, fruit of groenten! Deze kunnen zonder dat je het merkt drager zijn van een ziekte of parasiet en zo onze inheemse soorten besmetten. Zelfs een perfect gezond uitziende appel kan vliegjes bevatten die zich bij ons in de natuur zullen verspreiden en onze planten zullen aantasten.

Bovendien zijn sommige uitheemse soorten die je van een vakantie zou kunnen meebrengen zogenaamd « invasief ». Het zijn al die dieren en planten die soms van heel ver door de mens in ons land werden binnengebracht, die zich aanpassen aan ons klimaat en onze natuur, die zich vaak razendsnel voortplanten en die schade veroorzaken aan het milieu en aan de lokale biodiversiteit. Daarnaast kunnen ze ook aanzienlijke economische schade veroorzaken: ze kunnen gewassen vernietigen, waterwegen blokkeren,… De uitroeiing ervan kost zeer veel geld en blijkt soms zelfs onmogelijk. Een voorbeeld van een invasieve soort die we steeds vaker aantreffen in België is de halsbandparkiet. Deze fluogroene vogels hebben zich gevestigd in onze bomen en hebben zich massaal voortgeplant, waardoor ze gaan rivaliseren met andere lokale soorten zoals de huismus.

BeBiodiversity Elke soort zijn eigen habitat!

Nog een mogelijk gevaar wanneer je van plan bent een dier mee te brengen uit het buitenland: hondsdolheid! Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de repatriëringsmodaliteiten; je zult waarschijnlijk de nodige vaccinatie- en quarantaineregels moeten in acht nemen voor je kan terugkeren. Ook wanneer je je geliefde hond, kat of fret wil meenemen op reis dien je je te houden aan bepaalde regels om de verspreiding van deze dodelijke ziekte te voorkomen. En zoals reeds vermeld in een vorig artikel: koop geen souvenirs die gemaakt zijn van bedreigde dier- en plantensoorten, zoals beeldjes en juwelen in ivoor, handtassen en schoenen uit reptielenleder of juwelen en halskettingen in koraal. Een verboden souvenir kopen kan zware gevolgen hebben. Je brengt het voortbestaan van een bedreigde soort in gevaar en riskeert een fikse boete! Sommige bedreigde soorten zijn immers beschermd door de nationale, Europese of internationale wetgeving.

Kortom, geniet, bewonder, proef, ruik zoveel je wil ter plaatse, maar neem vooral geen exotische zaden, dieren of planten mee naar huis. Geef liever de voorkeur aan foto’s! Het behoud van de biodiversiteit hier én ginder hangt ervan af!

Meer news

BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
BeBiodiversity Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Gedurende eeuwen streefden vrouwen om de biologische diversiteit op aarde te behouden door hun gebruik van natuurlijke materialen bij het verrichten van bouwactiviteiten, het cultiveren, het kweken, het voeden en het genezen. Of zij nu hun werk of hun leven wijden aan een bepaalde soort of gebied, of aan de natuur in het algemeen, veel vrouwen zetten zich met moed en passie in voor de bescherming van de biodiversiteit en onze planeet. Over de hele wereld worden veel biodiversiteitsinitiatieven door vrouwen opgezet en gaan zij vaak hand in hand met de verdediging van individuele rechten. Op deze Internationale Vrouwendag grijpt BeBiodiversity de gelegenheid aan om een aantal van hen te vieren.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten