BeBiodiversity Elke soort zijn eigen habitat!

Elke soort zijn eigen habitat!

Op vakantie gaat een deel van de uitgaven vaak naar cadeautjes en naar het ontdekken van lokale producten. Wie wil er immers geen souvenir meebrengen uit het paradijselijke plekje waar men een geweldige tijd heeft beleefd met familie of vrienden? Sommige souvenirs die je van plan bent mee te nemen kunnen echter schade veroorzaken aan de biodiversiteit hier… en in het land van herkomst.

Hoe kun je er nu zeker van zijn dat je geen schade toebrengt aan onze dierbare Moeder Natuur? Dat is heel eenvoudig: breng in de eerste plaats geen souvenirs mee zoals zaden, bloemen, planten, fruit of groenten! Deze kunnen zonder dat je het merkt drager zijn van een ziekte of parasiet en zo onze inheemse soorten besmetten. Zelfs een perfect gezond uitziende appel kan vliegjes bevatten die zich bij ons in de natuur zullen verspreiden en onze planten zullen aantasten.

Bovendien zijn sommige uitheemse soorten die je van een vakantie zou kunnen meebrengen zogenaamd « invasief ». Het zijn al die dieren en planten die soms van heel ver door de mens in ons land werden binnengebracht, die zich aanpassen aan ons klimaat en onze natuur, die zich vaak razendsnel voortplanten en die schade veroorzaken aan het milieu en aan de lokale biodiversiteit. Daarnaast kunnen ze ook aanzienlijke economische schade veroorzaken: ze kunnen gewassen vernietigen, waterwegen blokkeren,… De uitroeiing ervan kost zeer veel geld en blijkt soms zelfs onmogelijk. Een voorbeeld van een invasieve soort die we steeds vaker aantreffen in België is de halsbandparkiet. Deze fluogroene vogels hebben zich gevestigd in onze bomen en hebben zich massaal voortgeplant, waardoor ze gaan rivaliseren met andere lokale soorten zoals de huismus.

BeBiodiversity Elke soort zijn eigen habitat!

Nog een mogelijk gevaar wanneer je van plan bent een dier mee te brengen uit het buitenland: hondsdolheid! Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de repatriëringsmodaliteiten; je zult waarschijnlijk de nodige vaccinatie- en quarantaineregels moeten in acht nemen voor je kan terugkeren. Ook wanneer je je geliefde hond, kat of fret wil meenemen op reis dien je je te houden aan bepaalde regels om de verspreiding van deze dodelijke ziekte te voorkomen. En zoals reeds vermeld in een vorig artikel: koop geen souvenirs die gemaakt zijn van bedreigde dier- en plantensoorten, zoals beeldjes en juwelen in ivoor, handtassen en schoenen uit reptielenleder of juwelen en halskettingen in koraal. Een verboden souvenir kopen kan zware gevolgen hebben. Je brengt het voortbestaan van een bedreigde soort in gevaar en riskeert een fikse boete! Sommige bedreigde soorten zijn immers beschermd door de nationale, Europese of internationale wetgeving.

Kortom, geniet, bewonder, proef, ruik zoveel je wil ter plaatse, maar neem vooral geen exotische zaden, dieren of planten mee naar huis. Geef liever de voorkeur aan foto’s! Het behoud van de biodiversiteit hier én ginder hangt ervan af!

Actus Associés

BeBiodiversity 3786Samen tegen wegwerpplastic!

Samen tegen wegwerpplastic!

Een nieuw koninklijk besluit in België heeft een verbod ingevoerd op de verkoop van verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen wegwerpplastics en is goed nieuws voor ecosystemen die ernstige schade ondervinden van plastic en microplastics.

Lees meer
BeBiodiversity 3324Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Verhuizen kan een gelegenheid zijn om te gaan voor een infrastructuur waar biodiversiteit echt deel van uitmaakt. Prosafety geeft het goede voorbeeld, in samenwerking met architectenbureau Helium3.  

Lees meer
BeBiodiversity 3316Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Paille-Tech bouwt huizen met natuurlijke materialen die weinig productie-energie* vergen, zoals stro en klei, en dat is een bewuste keuze. Eveneens uit overtuiging maakt één van de bestuurders aan heteinde van een bouwproject de eigenaars warm voor een waterpartij, een nestkast of een heg.

Lees meer