Geef ‘de blues’ geen kans dankzij biodiversiteit!
De geneeskunde maakt reeds lang gebruik van de natuur om mensen te behandelen. Ook in tijden van technologische vooruitgang blijft de biodiversiteit een belangrijke bron van ontdekkingen voor nieuwe geneesmiddelen. Maar ook onze geest heeft baat bij de biodiversiteit!
Uit tal van studies blijkt immers dat contact met de natuur een positief effect heeft op de geestelijke gezondheid. Zo hebben onderzoekers[1] bijvoorbeeld personen vergeleken die een wandeling van 90 minuten hadden gemaakt in de natuur versus in de stad. Uit de hersenactiviteit van beide groepen bleek dat wie in de natuur had gewandeld minder « piekerde ».
Wat nog merkwaardiger is, uit een andere studie[2] blijkt dat hoe groter de biodiversiteit in de natuurgebieden in de stad is, hoe groter de positieve psychologische effecten zijn.
Tijd doorbrengen in een omgeving met een grote biodiversiteit zou niet enkel het humeur verbeteren, maar ook het risico verlagen op aandoeningen zoals depressie of hoge bloeddruk. Nog een extra argument dus om groene ruimten te verrijken met een grote diversiteit aan fauna en flora.
Zorgverleners raden steeds vaker therapieën aan waarin de natuur een belangrijke rol speelt. Die worden soms ‘eco-therapieën’ of ‘groene therapieën’ genoemd, en omvatten uiteenlopende methodieken zoals tuintherapie, therapie met dieren, werken in de vrije natuur…
Als je dus de blues hebt, aarzel dan niet om een wandeling te maken en oog te hebben voor de biodiversiteit in je buurt, zowel op het platteland als in de parken in de stad. Het kan je gemoedstoestand alleen maar ten goede komen!
[1] http://www.pnas.org/content/112/28/8567.abstract
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2390667/
Actus Associés
Regeneratieve ontwikkeling en ontwerp: verbetering van het bestuur, innovatie en de gezondheid van onze planeet
De mens heeft verschillende planetaire grenzen overschreden en de ongelijkheid binnen en tussen landen neemt toe… Onze huidige maatschappelijke en ecologische uitdagingen vragen om een meta-reactie. Dat is waar Regeneratieve Ontwikkeling en Ontwerp (Regenerative Development and Design, RDD) naar streeft.
Lees meerSamen tegen wegwerpplastic!
Een nieuw koninklijk besluit in België heeft een verbod ingevoerd op de verkoop van verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen wegwerpplastics en is goed nieuws voor ecosystemen die ernstige schade ondervinden van plastic en microplastics.
Lees meerProsafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!
Biodiversiteit is onze business! Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Verhuizen kan een gelegenheid zijn om te gaan voor een infrastructuur waar biodiversiteit echt deel van uitmaakt. Prosafety geeft het goede voorbeeld, in samenwerking met architectenbureau Helium3.
Lees meer