BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Ben je in de stad tijdens een hittegolf? Reken op de biodiversiteit om je te verfrissen!

Ben je in de stad tijdens een hittegolf? Reken op de biodiversiteit om je te verfrissen!

Steden zijn allesbehalve woestijnen, ze beschikken over een wonderbaarlijke biodiversiteit. Wist je bijvoorbeeld dat er in Brussel meer dan 100 vogelsoorten, 9 amfibiesoorten, 42 zoogdiersoorten en 19 vleesmuissoorten zijn?!

Nochtans, zodra het zomer is en vooral dan tijdens hittegolven kan het leven in de stad evenwel aanvoelen als een tocht door de Sahara.

In feite kennen steden een artificieel microklimaat: het wegdek en de gebouwen slaan energie op, met als gevolg dat de lucht eromheen wordt opgewarmd, terwijl op het platteland de energie door planten wordt opgenomen. Dergelijk oververhit microklimaat wordt « stedelijke hitte-eilanden » genoemd.

Dit is evenwel geen onafwendbaar noodlot.

BeBiodiversity Ben je in de stad tijdens een hittegolf? Reken op de biodiversiteit om je te verfrissen!

Er zijn talrijke studies gewijd aan de rol van vegetatie in steden op deze hitte-eilanden. Je hebt dit wellicht al zelf gevoeld, maar onderzoekers hebben wetenschappelijk kunnen aantonen dat parken frisser zijn dan de gebieden eromheen, vooral ‘s nachts[1]. Planten absorberen en reflecteren de zonnestralen. Bijgevolg koelt de schaduw van de bomen de lucht onder het bladerdek af en verhindert zo ook dat het bodemoppervlak te veel opwarmt.

Sommige onderzoekers hebben zelfs bewezen dat de aanwezigheid van bomen rond een gebouw de windsnelheid en dus het doordringingsvermogen van de wind doet afnemen: hierdoor dringt er minder warme lucht in de gebouwen binnen tijdens de zomer en minder koude lucht tijdens de winter!

Een park of enkele bomen in je straat kunnen dus dienst doen als airconditioning in open lucht, magisch toch!

 

 

Meer news

BeBiodiversity Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten