Terug naar school – met respect voor de natuur!
De dagen worden korter, de vakantie loopt op haar einde en het wordt weer tijd om naar de schoolbanken terug te keren. Als september eraan komt, zien we altijd hetzelfde scenario: ouders en kinderen gaan op zoek naar een schooltas en de gevraagde schriften en stiften, en profiteren er ook van om zich in het nieuw te steken. Hierna volgens enkele tips om met respect voor de natuur naar school terug te keren.
Recycleer! Bricoleer! Koop verstandig!
Een gaatje in een boekentas of een gescheurde riem kan makkelijk hersteld worden met naald en draad. Een tas die er wat oud uitziet, kan opgesmukt en gepersonaliseerd worden met patches, stickers of stukken stof. Als er boeken en schriften gekaft moeten worden, kan u uw kinderen ook voorstellen om oude tijdschriften, foto’s of andere materialen te hergebruiken. Een goede activiteit voor een 100% originele look! Uw kinderen zullen trotser zijn op hun eigen creatie dan op een nieuwe boekentas.
Wat schoolbenodigdheden betreft: kijk eerst wat u in huis hebt en nog kunt gebruiken, en moet u er dan toch nog kopen, kies voor degelijk en ecologisch materiaal dat rekening houdt met de natuur en met de gezondheid van uw kinderen. Kies voor schoolbenodigdheden zonder oplosmiddelen of andere schadelijke stoffen (zware metalen, bewaarmiddelen, …) die zouden kunnen worden ingeademd of ingenomen door erop te kauwen (zoals markeerstiften, inktwissers, gommen, lijm), gemaakt van natuurlijke niet-behandelde materialen (puntenslijper en lat uit metaal of ongevernist hout), zonder of met zo weinig mogelijk plastic. Kies ook voor gerecycleerde producten (papier en schriften), navulbare producten (balpennen, vulpennen, …), producten met een label (FSC, Europees Ecolabel, Nordic Swan, …). En denk vooral in termen van kwaliteit en lange termijn in plaats van toe te geven aan de laatste nieuwigheden die uw kind binnen enkele maanden niet meer leuk zal vinden. Degelijkheid en modebestendigheid zijn ongetwijfeld een betere investering dan de laagste prijs.
Weet tot slot dat er groepsaankopen bestaan voor duurzame schoolbenodigdheden. Neemt de school van uw kind daar nog niet aan deel? Misschien een goede suggestie voor volgend jaar…
Een gezond hoofd in een gezond lichaam
Kies voor de picknick en lunch van uw sloebers voor een stevige brooddoos of een soort « thermos »-doos om de restjes van het eten van de avond voordien warm te houden. Geef de voorkeur aan seizoensgroenten en -rauwkost, fruit, noten, … in plaats van voorverpakte koekjes. Er bestaan overigens doosjes en zakjes in wasbare stoffen, heel praktisch voor tien- en vieruurtjes! En om te drinken, niets beters dan een goede blikken veldfles en water (dat het beste drankje blijft voor uw oogappels). Weg met plastic en aluminium- of cellofaanverpakkingen; die zijn vervuilend en schadelijk voor onze gezondheid! Vermijd ook tetrapak, rietjes en blikjes, want die hebben honderden jaren nodig om af te breken en komen vaak in onze oceanen terecht.
Biodiversiteit is niet ouderwets!
Uw kinderen zijn tijdens de zomer gegroeid, broeken zijn te klein geworden of versleten. Kijk wat versteld kan worden en/of een persoonlijke toets kan krijgen. Schenk weg wat u niet meer kan gebruiken of recycleer het, en tot slot: koop verstandig. Geef de voorkeur aan biologische en duurzame materialen, en ga eens naar een tweedehandswinkel of rommelmarkt. De kledingindustrie heeft wereldwijd een niet te verwaarlozen impact op de biodiversiteit: lozen van giftige producten in rivieren, overmatig verbruik van water, massaal gebruik van pesticiden voor de katoenteelt, verontreinigend vervoer, …
Onze kinderen zijn de volwassenen van morgen. Nu kunnen we hen leren om zorg te dragen voor de natuur die hen omringt. Is het begin van het nieuwe schooljaar daarvoor niet de perfecte gelegenheid?
Actus Associés
Regeneratieve ontwikkeling en ontwerp: verbetering van het bestuur, innovatie en de gezondheid van onze planeet
De mens heeft verschillende planetaire grenzen overschreden en de ongelijkheid binnen en tussen landen neemt toe… Onze huidige maatschappelijke en ecologische uitdagingen vragen om een meta-reactie. Dat is waar Regeneratieve Ontwikkeling en Ontwerp (Regenerative Development and Design, RDD) naar streeft.
Lees meerSamen tegen wegwerpplastic!
Een nieuw koninklijk besluit in België heeft een verbod ingevoerd op de verkoop van verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen wegwerpplastics en is goed nieuws voor ecosystemen die ernstige schade ondervinden van plastic en microplastics.
Lees meerProsafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!
Biodiversiteit is onze business! Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Verhuizen kan een gelegenheid zijn om te gaan voor een infrastructuur waar biodiversiteit echt deel van uitmaakt. Prosafety geeft het goede voorbeeld, in samenwerking met architectenbureau Helium3.
Lees meer