BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Terug naar school – met respect voor de natuur!

Terug naar school – met respect voor de natuur!

De dagen worden korter, de vakantie loopt op haar einde en het wordt weer tijd om naar de schoolbanken terug te keren. Als september eraan komt, zien we altijd hetzelfde scenario: ouders en kinderen gaan op zoek naar een schooltas en de gevraagde schriften en stiften, en profiteren er ook van om zich in het nieuw te steken. Hierna volgens enkele tips om met respect voor de natuur naar school terug te keren.

Recycleer! Bricoleer! Koop verstandig!

Een gaatje in een boekentas of een gescheurde riem kan makkelijk hersteld worden met naald en draad. Een tas die er wat oud uitziet, kan opgesmukt en gepersonaliseerd worden met patches, stickers of stukken stof. Als er boeken en schriften gekaft moeten worden, kan u uw kinderen ook voorstellen om oude tijdschriften, foto’s of andere materialen te hergebruiken. Een goede activiteit voor een 100% originele look! Uw kinderen zullen trotser zijn op hun eigen creatie dan op een nieuwe boekentas.

Wat schoolbenodigdheden betreft: kijk eerst wat u in huis hebt en nog kunt gebruiken, en moet u er dan toch nog kopen, kies voor degelijk en ecologisch materiaal dat rekening houdt met de natuur en met de gezondheid van uw kinderen. Kies voor schoolbenodigdheden zonder oplosmiddelen of andere schadelijke stoffen (zware metalen, bewaarmiddelen, …) die zouden kunnen worden ingeademd of ingenomen door erop te kauwen (zoals markeerstiften, inktwissers, gommen, lijm), gemaakt van natuurlijke niet-behandelde materialen (puntenslijper en lat uit metaal of ongevernist hout), zonder of met zo weinig mogelijk plastic. Kies ook voor gerecycleerde producten (papier en schriften), navulbare producten (balpennen, vulpennen, …), producten met een label (FSC, Europees Ecolabel, Nordic Swan, …). En denk vooral in termen van kwaliteit en lange termijn in plaats van toe te geven aan de laatste nieuwigheden die uw kind binnen enkele maanden niet meer leuk zal vinden. Degelijkheid en modebestendigheid zijn ongetwijfeld een betere investering dan de laagste prijs.

Weet tot slot dat er groepsaankopen bestaan voor duurzame schoolbenodigdheden. Neemt de school van uw kind daar nog niet aan deel? Misschien een goede suggestie voor volgend jaar…

BeBiodiversity Terug naar school – met respect voor de natuur!

Een gezond hoofd in een gezond lichaam

Kies voor de picknick en lunch van uw sloebers voor een stevige brooddoos of een soort « thermos »-doos om de restjes van het eten van de avond voordien warm te houden. Geef de voorkeur aan seizoensgroenten en -rauwkost, fruit, noten, … in plaats van voorverpakte koekjes. Er bestaan overigens doosjes en zakjes in wasbare stoffen, heel praktisch voor tien- en vieruurtjes! En om te drinken, niets beters dan een goede blikken veldfles en water (dat het beste drankje blijft voor uw oogappels). Weg met plastic en aluminium- of cellofaanverpakkingen; die zijn vervuilend en schadelijk voor onze gezondheid! Vermijd ook tetrapak, rietjes en blikjes, want die hebben honderden jaren nodig om af te breken en komen vaak in onze oceanen terecht.

Biodiversiteit is niet ouderwets!

Uw kinderen zijn tijdens de zomer gegroeid, broeken zijn te klein geworden of versleten. Kijk wat versteld kan worden en/of een persoonlijke toets kan krijgen. Schenk weg wat u niet meer kan gebruiken of recycleer het, en tot slot: koop verstandig. Geef de voorkeur aan biologische en duurzame materialen, en ga eens naar een tweedehandswinkel of rommelmarkt. De kledingindustrie heeft wereldwijd een niet te verwaarlozen impact op de biodiversiteit: lozen van giftige producten in rivieren, overmatig verbruik van water, massaal gebruik van pesticiden voor de katoenteelt, verontreinigend vervoer, …

Onze kinderen zijn de volwassenen van morgen. Nu kunnen we hen leren om zorg te dragen voor de natuur die hen omringt. Is het begin van het nieuwe schooljaar daarvoor niet de perfecte gelegenheid?

Meer news

BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
BeBiodiversity Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Gedurende eeuwen streefden vrouwen om de biologische diversiteit op aarde te behouden door hun gebruik van natuurlijke materialen bij het verrichten van bouwactiviteiten, het cultiveren, het kweken, het voeden en het genezen. Of zij nu hun werk of hun leven wijden aan een bepaalde soort of gebied, of aan de natuur in het algemeen, veel vrouwen zetten zich met moed en passie in voor de bescherming van de biodiversiteit en onze planeet. Over de hele wereld worden veel biodiversiteitsinitiatieven door vrouwen opgezet en gaan zij vaak hand in hand met de verdediging van individuele rechten. Op deze Internationale Vrouwendag grijpt BeBiodiversity de gelegenheid aan om een aantal van hen te vieren.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten