Een gezonde biodiversiteit om ons te beschermen tegen natuurrampen
De ecosystemen en de levende organismen helpen natuurrampen te temperen. Ze beperken de schade die veroorzaakt wordt door overstromingen, stormen, tsunami’s, lawines, grondverschuivingen en droogtes. Het behoud van de lucht- en bodemkwaliteit of de beheersing van overstromingen en ziekten maakt deel uit van de «regulerende mechanismen» die verzekerd worden door de ecosystemen. Deze vaak onzichtbare mechanismen worden door de meesten onder ons als vanzelfsprekend beschouwd.
Wanneer ecosystemen worden veranderd, kan dit aanzienlijke gevolgen hebben. De overstromingen veroorzaakt door de zeer gewelddadige orkanen Harvey, die zojuist Texas in de Verenigde Staten heeft aangedaan, en Irma in het Caraibisch en in Florida gebied zijn ongelukkige voorbeelden hiervan.
Bij de orkaan Harvey viel in zeer korte tijd meer dan 1 meter regen. Woningen in risicovolle gebieden, nabij rivieren of meren, maakten geen schijn van kans. Naast tientallen overleden en duizenden vluchtelingen is de materiële schade toegebracht door de orkanen aanzienlijk. Voor Harvey wordt de schade geraamd op diverse tientallen miljarden dollars voor Katrina in Louisiana in 2005 op 118 miljard dollar[1].
Alhoewel het te vroeg is voor reflectie en nog niet alle lessen uit Harvey kunnen worden getrokken, is men van oordeel dat veel schade kon worden vermeden door degelijke wetlands. Een studie uitgevoerd na de passage van Katrina stelde dat het niet-herstellen van deze wetlands in de toekomst nog verschillende miljarden dollars kosten met zich mee zal brengen. Terwijl anderzijds de uitvoering van een ambitieus herstelproject elk jaar duizenden jobs zou kunnen creëren.
Het is onze taak om de ecosystemen te helpen bij het uitvoeren van hun opdracht. Enkele concrete voorbeelden:
- Een goede bebossing en een doordacht bosbeheer kunnen er plaatselijk toe bijdragen het voorkomen en de omvang van overstromingen en grondverschuivingen te beperken.
- Gezonde koraalriffen en mangroven spelen een doeltreffende rol in de bescherming van de kustpopulaties tegen extreme klimaatfenomenen. De visvangst en de aquacultuur kunnen daartoe bijdragen, bijvoorbeeld door de integratie van mangroven en aquacultuur in de bekkens, en door het beperken van de praktijken die de koraalriffen aantasten.
- En op individueel niveau: een verstandige locatiekeuze voor de bouw van je huis, het planten van bomen en planten die de bodem stabiliseren en de kwaliteit van de lucht verbeteren, het steunen politieke initiatieven en verenigingen die zich inzetten voor de bescherming van de ecosystemen…
[1] http://www.lemonde.fr/tempete-harvey/article/2017/08/30/harvey-l-une-des-tempetes-les-plus-couteuses-de-l-histoire-des-etats-unis_5178192_5177961.html
Actus Associés
Regeneratieve ontwikkeling en ontwerp: verbetering van het bestuur, innovatie en de gezondheid van onze planeet
De mens heeft verschillende planetaire grenzen overschreden en de ongelijkheid binnen en tussen landen neemt toe… Onze huidige maatschappelijke en ecologische uitdagingen vragen om een meta-reactie. Dat is waar Regeneratieve Ontwikkeling en Ontwerp (Regenerative Development and Design, RDD) naar streeft.
Lees meerSamen tegen wegwerpplastic!
Een nieuw koninklijk besluit in België heeft een verbod ingevoerd op de verkoop van verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen wegwerpplastics en is goed nieuws voor ecosystemen die ernstige schade ondervinden van plastic en microplastics.
Lees meerProsafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!
Biodiversiteit is onze business! Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Verhuizen kan een gelegenheid zijn om te gaan voor een infrastructuur waar biodiversiteit echt deel van uitmaakt. Prosafety geeft het goede voorbeeld, in samenwerking met architectenbureau Helium3.
Lees meer