BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Een gezonde biodiversiteit om ons te beschermen tegen natuurrampen

Een gezonde biodiversiteit om ons te beschermen tegen natuurrampen

De ecosystemen en de levende organismen helpen natuurrampen te temperen. Ze beperken de schade die veroorzaakt wordt door overstromingen, stormen, tsunami’s, lawines, grondverschuivingen en droogtes. Het behoud van de lucht- en bodemkwaliteit of de beheersing van overstromingen en ziekten maakt deel uit van de «regulerende mechanismen» die verzekerd worden door de ecosystemen. Deze vaak onzichtbare mechanismen worden door de meesten onder ons als vanzelfsprekend beschouwd.

Wanneer ecosystemen worden veranderd, kan dit aanzienlijke gevolgen hebben. De overstromingen veroorzaakt door de zeer gewelddadige orkanen Harvey, die zojuist Texas in de Verenigde Staten heeft aangedaan, en Irma in het Caraibisch en in Florida gebied zijn ongelukkige voorbeelden hiervan.

Bij de orkaan Harvey viel in zeer korte tijd meer dan 1 meter regen. Woningen in risicovolle gebieden, nabij rivieren of meren, maakten geen schijn van kans. Naast tientallen overleden en duizenden vluchtelingen is de materiële schade toegebracht door de orkanen aanzienlijk. Voor Harvey wordt de schade geraamd op diverse tientallen miljarden dollars voor Katrina in Louisiana in 2005 op 118 miljard dollar[1].

Alhoewel het te vroeg is voor reflectie en nog niet alle lessen uit Harvey kunnen worden getrokken, is men van oordeel dat veel schade kon worden vermeden door degelijke wetlands. Een studie uitgevoerd na de passage van Katrina stelde dat het niet-herstellen van deze wetlands in de toekomst nog verschillende miljarden dollars kosten met zich mee zal brengen. Terwijl anderzijds de uitvoering van een ambitieus herstelproject elk jaar duizenden jobs zou kunnen creëren.

BeBiodiversity Een gezonde biodiversiteit om ons te beschermen tegen natuurrampen

Het is onze taak om de ecosystemen te helpen bij het uitvoeren van hun opdracht. Enkele concrete voorbeelden:

  • Een goede bebossing en een doordacht bosbeheer kunnen er plaatselijk toe bijdragen het voorkomen en de omvang van overstromingen en grondverschuivingen te beperken.
  • Gezonde koraalriffen en mangroven spelen een doeltreffende rol in de bescherming van de kustpopulaties tegen extreme klimaatfenomenen. De visvangst en de aquacultuur kunnen daartoe bijdragen, bijvoorbeeld door de integratie van mangroven en aquacultuur in de bekkens, en door het beperken van de praktijken die de koraalriffen aantasten.
  • En op individueel niveau: een verstandige locatiekeuze voor de bouw van je huis, het planten van bomen en planten die de bodem stabiliseren en de kwaliteit van de lucht verbeteren, het steunen politieke initiatieven en verenigingen die zich inzetten voor de bescherming van de ecosystemen…
BeBiodiversity Een gezonde biodiversiteit om ons te beschermen tegen natuurrampen

[1] http://www.lemonde.fr/tempete-harvey/article/2017/08/30/harvey-l-une-des-tempetes-les-plus-couteuses-de-l-histoire-des-etats-unis_5178192_5177961.html

Meer news

BeBiodiversity Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten