BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Ben je daar wolfje? …

Ben je daar wolfje? …

“In het bos wonen de wilde dieren, In het bos, in het bos, Ben niet bang voor de wilde dieren, Ben niet bang, ben niet bang, Pas maar op daar komt de wolf, Pas maar op, pas maar op…” Een liedje dat binnenkort weer helemaal van toepassing is. De wolf is immers weer bijna terug in Wallonië! Maar wees niet bang…, de legende van de grote boze wolf staat veraf van de discrete aard van deze ongevaarlijke hondachtige.

Het Waals wolvennetwerk heeft sinds kort sterke aanwijzingen dat de wolf mogelijk naar onze contreien is teruggekeerd vanwaaruit hij sinds 120 jaar verdwenen was. Hoewel men zijn aanwezigheid nog niet met zekerheid heeft kunnen aantonen, bevestigen specialisten dat dit weldra zal gebeuren.

Het is overigens officieel: de wolf is terug bij onze Luxemburgse buren! Sinds enkele jaren breidt de wolvenpopulatie zich in Frankrijk, Duitsland en Italië zich steeds verder uit. Dankzij zijn status als beschermde diersoort kan hij nieuwe gebieden koloniseren.

BeBiodiversity Ben je daar wolfje? …

Is dat goed nieuws? Het samenleven met de wolf verloopt in vele gebieden harmonieus. Hoewel we in onze kinderjaren de sprookjes waarin de wolf kinderen opeet ontelbare keren hebben gehoord, heeft de wolf niet overal deze slechte reputatie. Andere culturen in de wereld zijn de wolf veel gunstiger gezind. In Italië bijvoorbeeld werd het dier altijd beschermd, wat te maken had met de Capitolijnse Wolvin en de legende van Romulus en Remus.

 

Het nationaal park Yellowstone in de Verenigde Staten: het voorbeeld van een geslaagde herintroductie van de wolf

De herintroductie van de grijze wolf in het nationaal park Yellowstone in 1995 is symbolisch en ecologisch een van de belangrijkste daden voor de instandhouding van de fauna. Biologen kregen aldus een unieke kans om te bestuderen wat er gebeurt indien een roofdier naar een ecosysteem terugkeert vanwaaruit hij was verdwenen.

BeBiodiversity Ben je daar wolfje? …

In tegenstelling tot wat men dacht, hebben tal van soorten hieruit voordeel gehaald. De gunstige invloed ervan werd al meteen duidelijk en duurt tot vandaag voort. Aangezien wolven vooral zieke of oudere dieren aanvallen, is het aantal wilde planteneters teruggedrongen naar normale populaties en zijn de kudden ook gezonder. Ze grazen niet meer in bergengten of valleien waar ze gemakkelijk gezien worden door de wolf. De flora heeft zich dan ook hersteld en voortgeplant waardoor de biodiversiteit toeneemt doordat ze voedsel en een schuilplaats biedt aan een toenemend aantal planten en dieren. Het herstel van de vegetatie heeft er ook voor gezorgd dat de erosie van de rivieroevers vermindert.

Laten we dus nog even afwachten alvorens loos alarm te slaan.
Hoe dan ook, de wolf heeft ons altijd doen mijmeren of huiveren…

Meer news

BeBiodiversity Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten