De herfst, het ideale moment om egels te helpen bij het bouwen van een winterschuilplaats
Onder de 1001 acties voor biodiversiteit, zijn er een aantal die moeten ondernomen worden tijdens de herfst. In dit seizoen treft men vaak egels aan langs de kant van de weg. Ze slaan energiereserves op dankzij de laatste zonnestralen. In oktober worden de dagen korter en de nachten frisser hetgeen reeds een voorbode is van de nakende winter, een periode waarin onze egels in winterslaap gaan.
De egel behoort tot de diersoorten die een winterslaap houden. Het is een omnivoor en zijn voeding bestaat onder meer uit naaktslakken en rupsen, die men praktisch niet meer vindt tijdens de winter. Daarom houden egels een lange winterslaap die af en toe onderbroken wordt om wat te eten, hun pootjes te strekken of wanneer hun lichaamstemperatuur te laag wordt.
Voor de bouw van zijn nestje, gaat de egel op zoek naar een schuilplaats onder een stapel hout of bladeren of onder een struik die beschut is tegen weer en wind. Vervolgens verzamelt hij mos, takjes en hooi die hij in laagjes opstapelt om zo een warm winterhuisje te bouwen waarin hij beschermd is tegen de kou.
Tip voor tuiniers en natuurliefhebbers: u kunt de egel helpen bij het opbouwen van zijn winterverblijf.
Maak een doorgang in de omheining of de tuinmuur en zorg voor een schuilplaatsje in een rustig hoekje, afgeschermd van regen, wind en koude. Zet een omgekeerd houten kistje onder een struik of bedek het kistje met bladeren, en voorzie een 10 tot 15 cm brede ingang en een 12 tot 15 cm brede buis als toegangstunnel. Bij het kistje leg je wat hooi en dode bladeren, waarmee de egel zijn huisje kan inrichten, maar laat hem doen. Hij zal het leuk vinden om zelf aan de slag te gaan!
De ganse winter door kunt u zorgen voor water en wat kattenvoer of speciaal egelvoer (geen melk of brood!) en tracht dit buiten het bereik van katten te houden.
Echt een leuke activiteit voor groot en klein! En uw stekelige vriend zal u dankbaar zijn door zich in de lente te goed te doen aan de naaktslakken en andere ongewenste indringers die schade aanrichten in uw tuin of moestuin.
Meer info op www.1001biodiv.be
Foto #2 : Erinaceus europaeus by Calle Eklund/V-wolf (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons
Actus Associés
Regeneratieve ontwikkeling en ontwerp: verbetering van het bestuur, innovatie en de gezondheid van onze planeet
De mens heeft verschillende planetaire grenzen overschreden en de ongelijkheid binnen en tussen landen neemt toe… Onze huidige maatschappelijke en ecologische uitdagingen vragen om een meta-reactie. Dat is waar Regeneratieve Ontwikkeling en Ontwerp (Regenerative Development and Design, RDD) naar streeft.
Lees meerSamen tegen wegwerpplastic!
Een nieuw koninklijk besluit in België heeft een verbod ingevoerd op de verkoop van verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen wegwerpplastics en is goed nieuws voor ecosystemen die ernstige schade ondervinden van plastic en microplastics.
Lees meerProsafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!
Biodiversiteit is onze business! Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Verhuizen kan een gelegenheid zijn om te gaan voor een infrastructuur waar biodiversiteit echt deel van uitmaakt. Prosafety geeft het goede voorbeeld, in samenwerking met architectenbureau Helium3.
Lees meer