BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity De herfst, het ideale moment om egels te helpen bij het bouwen van een winterschuilplaats

De herfst, het ideale moment om egels te helpen bij het bouwen van een winterschuilplaats

Onder de 1001 acties voor biodiversiteit, zijn er een aantal die moeten ondernomen worden tijdens de herfst. In dit seizoen treft men vaak egels aan langs de kant van de weg. Ze slaan energiereserves op dankzij de laatste zonnestralen. In oktober worden de dagen korter en de nachten frisser hetgeen reeds een voorbode is van de nakende winter, een periode waarin onze egels in winterslaap gaan.

De egel behoort tot de diersoorten die een winterslaap houden. Het is een omnivoor en zijn voeding bestaat onder meer uit naaktslakken en rupsen, die men praktisch niet meer vindt tijdens de winter. Daarom houden egels een lange winterslaap die af en toe onderbroken wordt om wat te eten, hun pootjes te strekken of wanneer hun lichaamstemperatuur te laag wordt.

Voor de bouw van zijn nestje, gaat de egel op zoek naar een schuilplaats onder een stapel hout of bladeren of onder een struik die beschut is tegen weer en wind. Vervolgens verzamelt hij mos, takjes en hooi die hij in laagjes opstapelt om zo een warm winterhuisje te bouwen waarin hij beschermd is tegen de kou.

BeBiodiversity De herfst, het ideale moment om egels te helpen bij het bouwen van een winterschuilplaats

Tip voor tuiniers en natuurliefhebbers: u kunt de egel helpen bij het opbouwen van zijn winterverblijf.

Maak een doorgang in de omheining of de tuinmuur en zorg voor een schuilplaatsje in een rustig hoekje, afgeschermd van regen, wind en koude. Zet een omgekeerd houten kistje onder een struik of bedek het kistje met bladeren, en voorzie een 10 tot 15 cm brede ingang en een 12 tot 15 cm brede buis als toegangstunnel. Bij het kistje leg je wat hooi en dode bladeren, waarmee de egel zijn huisje kan inrichten, maar laat hem doen. Hij zal het leuk vinden om zelf aan de slag te gaan!

De ganse winter door kunt u zorgen voor water en wat kattenvoer of speciaal egelvoer (geen melk of brood!) en tracht dit buiten het bereik van katten te houden.

Echt een leuke activiteit voor groot en klein! En uw stekelige vriend zal u dankbaar zijn door zich in de lente te goed te doen aan de naaktslakken en andere ongewenste indringers die schade aanrichten in uw tuin of moestuin.

Meer info op www.1001biodiv.be

Foto #2 : Erinaceus europaeus by Calle Eklund/V-wolf (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons

Meer news

BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
BeBiodiversity Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Gedurende eeuwen streefden vrouwen om de biologische diversiteit op aarde te behouden door hun gebruik van natuurlijke materialen bij het verrichten van bouwactiviteiten, het cultiveren, het kweken, het voeden en het genezen. Of zij nu hun werk of hun leven wijden aan een bepaalde soort of gebied, of aan de natuur in het algemeen, veel vrouwen zetten zich met moed en passie in voor de bescherming van de biodiversiteit en onze planeet. Over de hele wereld worden veel biodiversiteitsinitiatieven door vrouwen opgezet en gaan zij vaak hand in hand met de verdediging van individuele rechten. Op deze Internationale Vrouwendag grijpt BeBiodiversity de gelegenheid aan om een aantal van hen te vieren.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten