BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity De natuur is een schouwspel !

De natuur is een schouwspel !

De 23e editie van het Festival International Nature Namur (FINN) zit erop. Natuurliefhebbers konden hun ogen de kost geven! Op het festival werden bijna 60 films getoond, waarvan 39 professionele. Verder waren er ook fototentoonstellingen, een natuurdorp en andere activiteiten om ter plekke te ontdekken. Ons team ging een kijkje nemen en brengt verslag uit.

In de categorie “professionele films” is Eline gaan kijken naar “Bande de Chacals” van Bertrand Loyer. Die regisseur was geïnteresseerd in het sociale gedrag van de “wolven van Afrika”, de jakhalzen die in Namibië leven. Om in die schrale omgeving te kunnen overleven, hebben die jakhalzen, hoewel ze doorgaans als solitaire dieren beschouwd worden, nieuwe jachtmethoden ontwikkeld waarbij ze als familie of in een meute gaan jagen. Door zich bijvoorbeeld in verschillende karkassen te wikkelen om hun geur te camoufleren, worden ze bijna niet opgemerkt door de zeeleeuwen die komen uitrusten op het strand. De koppels, die verenigd zijn voor het leven, jagen met hun kleintjes of sluiten zich tijdelijk aan bij een verre neef. Een buitengewoon voorbeeld van aanpassing!

Daarna werd Eline geboeid door “Living with wolves” van Guillaume Maidatchevsky. Die laatste leert ons Vostinar kennen, een schapenfokker die in het noorden van Roemenië woont, in het woud van de Karpaten. Die fokker leeft volledig in harmonie met zijn omgeving en de 3.000 wolven die daar leven. Zij zorgen er immers voor dat het ecosysteem in evenwicht blijft en dat is zo belangrijk voor het fokken van schapen. Vostinar legt onder andere uit dat de wolf ervoor zorgt dat de kudde zich blijft verplaatsen, waardoor de schapen geen weide kunnen aantasten door ze volledig af te grazen. Toch blijft de wolf een bedreiging voor de kudde, die gehoed wordt door de honden van Vostinar, herdershonden van de Karpaten, die dag en nacht waken over de kudde. In deze film krijgen we ook te zien welke tocht een wolf maakt als hij verdreven is door zijn roedel en hij rond die roedel zwerft maar niet dichterbij mag komen. De wolf gaat dan samenwerken met een raaf om te jagen! De raaf lokaliseert prooien vanuit de lucht en roept vervolgens de wolf. De wolf jaagt dan op die prooi en deelt die met de raaf. De natuur is gewoonweg verbluffend!

BeBiodiversity De natuur is een schouwspel !

Maar wist je dat er ook wolven in… Afrika te vinden zijn?! De prijs voor het beste scenario ging naar “Megeti – Africa’s lost wolf” van Yann Sochaczewski en Henry M. Mix. Die film neemt ons mee tot op 4.000 meter hoogte, op de hoge plateaus van Ethiopië, waar de laatste wolven van Abessinië leven. Ethiopië is één van de dichtst bevolkte landen van Afrika, waardoor de rondtrekkende veehouders met hun honden tot in de territoria van de wolven worden gedreven. Zo volgde Eline het verhaal van een wolvin die eerst een van de honden van de fokker wegjaagt en zich nadien in de uitwerpselen van die hond rolt (gedrag dat men vaak ziet bij hondachtigen en waardoor ze zich goed gaan voelen), wat haar lot zal bezegelen. Via die uitwerpselen raakt de wolvin besmet met de ziekte van Carré, die de motoriek verstoort, waardoor ze niet kan jagen en ze uiteindelijk sterft. Het voortbestaan van die wolven van Ethiopië, waarvan de populatie zeer klein is (geschat op 500 dieren), blijft extreem onzeker.

Joëlle is van haar kant eerst naar “Scandinavie, terre de légendes” getrokken, een realisatie van de Jardin Extraordinaire die een jonge dierenfotograaf Michel d’Oultremont volgt, op zoek naar muskusossen. Beschermd tegen de koude door een dikke langharige vacht voeren de mannetjes gewelddadige gevechten waarbij ze hun hoorns met veel lawaai tegen elkaar stoten, ook al wordt het geluid gedempt door de botverdikking boven hun ogen. Zo gooien ze zich meer dan twintig keer na elkaar op elkaar, in een magisch sneeuwlandschap en een mistige lucht. In het tweede deel van de film, doet Tanguy Dumortier ons Yves Fagnart volgen, een aquarellist met een hart voor de dieren uit het Grote Noorden. We krijgen de Finse taiga te zien met stuk voor stuk verbazingwekkende beelden: gevechten van auerhoenderen ter inleiding van liefdesparades, woeste gevechten tussen gulzigaards die gewoonlijk solitair zijn maar nu op het zelfde uit zijn. Het hoogtepunt van de voorstelling is een gevecht tussen bruine beren die zeer hongerig zijn en die al snel beslissen om de prooien te delen in plaats van te vechten. Er is eten in overvloed. Dus waarom nog vechten, weldra begint de winterslaap.

BeBiodiversity De natuur is een schouwspel !

Joëlle was ook vol lof over “Soul of the elephants”, die geproducet werd door een koppel professionele cineasten die al meer dan 30 jaar in Botswana leven. Botswana is misschien nog een van de laatste landen in Afrika waar olifanten naar believen kunnen rondtrekken. De olifanten daar hebben erg kleine slagtanden; dat is wellicht wat hen beschermt tegen stropers. Samen dalen we een zijrivier van de Zambezi af en volgen we een kudde olifanten waar net een jong is geboren. Onze verrassing is groot als we deelnemen aan een echte begrafenisceremonie. Een voor een komen de olifanten zachtjes strijken over het hoofd en de slagtanden van twee van hun soortgenoten. Ze lijken zich één te voelen met de overleden dieren. Zo krijgen we sociale dieren te zien, die erg slim zijn en die kunnen nadenken, spelen, huilen, …

Wil je er meer van dit? Dan zal je moeten wachten tot volgend jaar… Noteer de datum al in je agenda. In afwachting kan je meer ontdekken over het palmares van 2017.

Foto #2 : Ethopian wolf — https://www.flickr.com/photos/77954291@N06/24343324346/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46695454

Meer news

BeBiodiversity Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten