BeBiodiversity Een duurzame kerstboom…?

Een duurzame kerstboom…?

De eindejaarsfeesten naderen met rasse schreden en je wilt waarschijnlijk je huis met een kerstboom versieren. Biodiversiteit en ecologie liggen jou na aan het hart en je vraagt je af wat de meest duurzame optie is: een plastic of natuurlijke boom? Onze voorkeur gaat veeleer uit naar een derde optie, een zelfgemaakte “creatieve kerstboom”. Ontdek er hieronder meer over!

Wat best vermeden wordt: een plastic boom

In dit geval hergebruik je dezelfde boom weliswaar verschillende jaren, maar het afval en de hinder die gepaard gaan met de productie ervan zijn aanzienlijk. Deze boom wordt vaak vervaardigd uit niet-hernieuwbare materialen zoals PVC, plastic en aluminium.

 

Een plastic kerstboom is niet bio-afbreekbaar en de enige oplossing om hem te laten verdwijnen, is door hem te verbranden. Tot slot is voor het transport van de boom een grote hoeveelheid energie vereist, aangezien ze vaak uit Aziatische landen wordt geïmporteerd. Om deze negatieve impact te compenseren, zou een boom uit kunststof minstens 20 jaar moeten worden gebruikt. Gemiddeld wordt ze evenwel maar 6 jaar bewaard.

 

Als je al een plastic kerstboom in huis hebt, is de beste optie om deze zo lang mogelijk te gebruiken en zo de milieu-impact ervan te beperken! Of om deze tweedehands aan te kopen: zo wordt het leven van dat exemplaar alvast extra verlengd.

BeBiodiversity Een duurzame kerstboom…?

Eventueel: een natuurlijke boom

Het is gemakkelijk om een natuurlijke spar uit België te kopen, aangezien Wallonië de tweede grootste exporteur van kertsbomen in Europa is. Een boom met kluit kan je in principe na de feestdagen proberen aanplanten in je tuin. Zorg dan wel dat je de boom voldoende water geeft in de periode dat hij binnen staat, om zijn overlevingskansen nadien te vergroten.

 

Het is wel zo dat natuurlijke bomen vaak worden behandeld met bemesting en anti-onkruidproducten tijdens de kweek, wat weer nadelig is voor de natuur. De sector evolueert, maar het blijft moeilijk om een “biologische” spar of een spar van een geïntegreerde teelt zonder pesticiden te vinden.

 

En na de feesten ?

Sommige gemeenten organiseren een kerstboomophaling. Hou je kalender in het oog om van deze dienst gebruik te maken. Je spar zal vervolgens worden gecomposteerd en kan zijn levenscyclus als natuurlijke meststof voortzetten. Verbranding is af te raden, omdat er dan veel CO2 vrijkomt in de lucht.

 

De conclusie: hergebruik is het belangrijkst! 

Lees hier meer over de vergelijking van de milieu-impact van natuurlijke of platsic kerstbomen.

 

Bij voorkeur: de “Do It Yourself” spar

Het is heel trendy om je eigen DIY-kerstboom te maken, op basis van recyclagemateriaal. Denk aan houten paletten, een getekende boom op je muur… Op Pinterest kan je nog heel wat ideeën terugvinden !

BeBiodiversity Een duurzame kerstboom…?

Duurzaam cadeau onder onze duurzame kerstboom

Nu je een creatieve mooie kerstboom in elkaar gestoken hebt, kan je ook rond de sokkel ethische en eco-vriendelijke cadeaus leggen. Cadeaus die handgemaakt zijn, lokaal geproduceerd werden, die natuurlijk en rechtvaardig zijn…

Enkele suggesties van ons team: een uitstap cadeau geven, zoals een ticket voor het theater, een tentoonstelling of de dierentuin, een kookcursus, een creatieve workshop op basis van recyclagemateriaal… Aan jou om het ideale cadeau te vinden!

Actus Associés

BeBiodiversity 3786Samen tegen wegwerpplastic!

Samen tegen wegwerpplastic!

Een nieuw koninklijk besluit in België heeft een verbod ingevoerd op de verkoop van verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen wegwerpplastics en is goed nieuws voor ecosystemen die ernstige schade ondervinden van plastic en microplastics.

Lees meer
BeBiodiversity 3324Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Verhuizen kan een gelegenheid zijn om te gaan voor een infrastructuur waar biodiversiteit echt deel van uitmaakt. Prosafety geeft het goede voorbeeld, in samenwerking met architectenbureau Helium3.  

Lees meer