BeBiodiversity Een duurzame kerstboom…?

Een duurzame kerstboom…?

De eindejaarsfeesten naderen met rasse schreden en je wilt waarschijnlijk je huis met een kerstboom versieren. Biodiversiteit en ecologie liggen jou na aan het hart en je vraagt je af wat de meest duurzame optie is: een artificiële of natuurlijke spar? Onze voorkeur gaat veeleer uit naar een derde optie, een eigengemaakte « creatieve spar ». We leggen hierna uit waarom.

Wat best vermeden wordt: een artificiële spar

We hergebruiken dezelfde spar weliswaar verschillende jaren, maar het afval en de hinder die gepaard gaan met de productie ervan zijn aanzienlijk. Deze spar wordt met niet-hernieuwbare materialen zoals PVC, plastic en aluminium vervaardigd.

Een artificiële spar is niet biodegradeerbaar en de enige oplossing om je spar te verwijderen, is ze te verbranden. Tot slot is voor het transport van de spar een grote hoeveelheid energie vereist, aangezien ze vaak uit Aziatische landen wordt geïmporteerd. Om deze negatieve impact te compenseren, zou een artificiële spar minstens 20 jaar moeten worden gebruikt. Gemiddeld wordt ze evenwel maar 6 jaar bewaard.

Als je reeds een artificiële spar hebt, is de beste optie natuurlijk om deze zo lang mogelijk te gebruiken teneinde de milieu-impact ervan te beperken!

BeBiodiversity Een duurzame kerstboom…?

Eventueel: een natuurlijke spar

Het is gemakkelijk om een natuurlijke spar uit België te kopen, aangezien Wallonië de tweede producent op het vlak van kerstbomen in Europa is. Bovendien wordt beter de voorkeur gegeven aan een omgehakte spar op een sokkel. Sparen die met een kluit worden verkocht, dragen immers bij tot bodemerosie in Wallonië, net zoals sparen die afkomstig zijn van intensieve teelten. De sector evolueert, maar het blijft moeilijk om een “biologische” spar of een spar van een geïntegreerde teelt zonder pesticiden te vinden.

En na de feesten ?

Sommige gemeenten organiseren een kerstboomophaling. Hou je kalender in het oog om van deze dienst gebruik te maken. Je spar zal vervolgens worden gecomposteerd en kan zijn levenscyclus als natuurlijke meststof voortzetten. Indien je geopteerd had voor een spar met kluit en je een tuin hebt, kan je proberen om ze in je tuin te planten. Maar de kansen dat je spar groeit, zijn eerder miniem na een verlengd verblijf in de verwarmde omgeving van een huis.

Bij voorkeur: de “Do It Yourself” spar

Het is zeer trendy om je eigen DIY-spar op basis van recyclagemateriaal te maken, je kan je boom in elkaar zetten met houten paletten door allerlei soorten voorwerpen die je thuis vond samen te brengen, je kan je spar ook tekenen met een slinger op de muur… Er zijn dus verschillende mogelijkheden. Heb je nog ideeën nodig? Als je even kijkt op Pinterest zal je nog heel wat ideeën terugvinden !

Sommige verenigingen organiseren zelf een wedstrijd waar de mooiste alternatieve en eco-vriendelijke kerstbomen worden gekozen.

BeBiodiversity Een duurzame kerstboom…?

Duurzaam cadeau zonder onze duurzame spar 

Nu je een creatieve mooie kerstboom in elkaar gestoken hebt, kan je ook rond de sokkel ethische en eco-vriendelijke cadeaus leggen. Cadeaus die handgemaakt, in België gemaakt, natuurlijk en rechtvaardig zijn, die een link creëren, …

Enkele suggesties van ons team: culturele evenementen (theater, expositie, …), een duurzame kookcursus, een creatieve workshop op basis van recyclagemateriaal, … Jij bent nu aan zet!

Actus Associés

BeBiodiversity 3786Samen tegen wegwerpplastic!

Samen tegen wegwerpplastic!

Een nieuw koninklijk besluit in België heeft een verbod ingevoerd op de verkoop van verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen wegwerpplastics en is goed nieuws voor ecosystemen die ernstige schade ondervinden van plastic en microplastics.

Lees meer
BeBiodiversity 3324Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Verhuizen kan een gelegenheid zijn om te gaan voor een infrastructuur waar biodiversiteit echt deel van uitmaakt. Prosafety geeft het goede voorbeeld, in samenwerking met architectenbureau Helium3.  

Lees meer
BeBiodiversity 3316Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Paille-Tech bouwt huizen met natuurlijke materialen die weinig productie-energie* vergen, zoals stro en klei, en dat is een bewuste keuze. Eveneens uit overtuiging maakt één van de bestuurders aan heteinde van een bouwproject de eigenaars warm voor een waterpartij, een nestkast of een heg.

Lees meer