BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Een duurzame kerstboom…?

Een duurzame kerstboom…?

De eindejaarsfeesten naderen met rasse schreden en je wilt waarschijnlijk je huis met een kerstboom versieren. Biodiversiteit en ecologie liggen jou na aan het hart en je vraagt je af wat de meest duurzame optie is: een artificiële of natuurlijke spar? Onze voorkeur gaat veeleer uit naar een derde optie, een eigengemaakte « creatieve spar ». We leggen hierna uit waarom.

Wat best vermeden wordt: een artificiële spar

We hergebruiken dezelfde spar weliswaar verschillende jaren, maar het afval en de hinder die gepaard gaan met de productie ervan zijn aanzienlijk. Deze spar wordt met niet-hernieuwbare materialen zoals PVC, plastic en aluminium vervaardigd.

Een artificiële spar is niet biodegradeerbaar en de enige oplossing om je spar te verwijderen, is ze te verbranden. Tot slot is voor het transport van de spar een grote hoeveelheid energie vereist, aangezien ze vaak uit Aziatische landen wordt geïmporteerd. Om deze negatieve impact te compenseren, zou een artificiële spar minstens 20 jaar moeten worden gebruikt. Gemiddeld wordt ze evenwel maar 6 jaar bewaard.

Als je reeds een artificiële spar hebt, is de beste optie natuurlijk om deze zo lang mogelijk te gebruiken teneinde de milieu-impact ervan te beperken!

BeBiodiversity Een duurzame kerstboom…?

Eventueel: een natuurlijke spar

Het is gemakkelijk om een natuurlijke spar uit België te kopen, aangezien Wallonië de tweede producent op het vlak van kerstbomen in Europa is. Bovendien wordt beter de voorkeur gegeven aan een omgehakte spar op een sokkel. Sparen die met een kluit worden verkocht, dragen immers bij tot bodemerosie in Wallonië, net zoals sparen die afkomstig zijn van intensieve teelten. De sector evolueert, maar het blijft moeilijk om een “biologische” spar of een spar van een geïntegreerde teelt zonder pesticiden te vinden.

En na de feesten ?

Sommige gemeenten organiseren een kerstboomophaling. Hou je kalender in het oog om van deze dienst gebruik te maken. Je spar zal vervolgens worden gecomposteerd en kan zijn levenscyclus als natuurlijke meststof voortzetten. Indien je geopteerd had voor een spar met kluit en je een tuin hebt, kan je proberen om ze in je tuin te planten. Maar de kansen dat je spar groeit, zijn eerder miniem na een verlengd verblijf in de verwarmde omgeving van een huis.

Bij voorkeur: de “Do It Yourself” spar

Het is zeer trendy om je eigen DIY-spar op basis van recyclagemateriaal te maken, je kan je boom in elkaar zetten met houten paletten door allerlei soorten voorwerpen die je thuis vond samen te brengen, je kan je spar ook tekenen met een slinger op de muur… Er zijn dus verschillende mogelijkheden. Heb je nog ideeën nodig? Als je even kijkt op Pinterest zal je nog heel wat ideeën terugvinden !

Sommige verenigingen organiseren zelf een wedstrijd waar de mooiste alternatieve en eco-vriendelijke kerstbomen worden gekozen.

BeBiodiversity Een duurzame kerstboom…?

Duurzaam cadeau zonder onze duurzame spar 

Nu je een creatieve mooie kerstboom in elkaar gestoken hebt, kan je ook rond de sokkel ethische en eco-vriendelijke cadeaus leggen. Cadeaus die handgemaakt, in België gemaakt, natuurlijk en rechtvaardig zijn, die een link creëren, …

Enkele suggesties van ons team: culturele evenementen (theater, expositie, …), een duurzame kookcursus, een creatieve workshop op basis van recyclagemateriaal, … Jij bent nu aan zet!

Meer news

BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
BeBiodiversity Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Gedurende eeuwen streefden vrouwen om de biologische diversiteit op aarde te behouden door hun gebruik van natuurlijke materialen bij het verrichten van bouwactiviteiten, het cultiveren, het kweken, het voeden en het genezen. Of zij nu hun werk of hun leven wijden aan een bepaalde soort of gebied, of aan de natuur in het algemeen, veel vrouwen zetten zich met moed en passie in voor de bescherming van de biodiversiteit en onze planeet. Over de hele wereld worden veel biodiversiteitsinitiatieven door vrouwen opgezet en gaan zij vaak hand in hand met de verdediging van individuele rechten. Op deze Internationale Vrouwendag grijpt BeBiodiversity de gelegenheid aan om een aantal van hen te vieren.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten