BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Wanneer onze activiteiten volledige habitats vernietigen…

Wanneer onze activiteiten volledige habitats vernietigen…

De vernietiging van habitats gebeurt door de aantasting, versnippering of volledige verdwijning ervan. Heel wat menselijke activiteiten liggen aan de basis van die vernietiging: bosexploitatie, landbouw, stedelijke ontwikkeling, mijnactiviteiten, intensieve visvangst, wegenbouw, boringen enz.
Het is onvermijdelijk: indien een habitat vernietigd wordt, verdwijnt het ecosysteem dat daarin bestond definitief.

Zelfs als een habitat “slechts” versnipperd wordt bijvoorbeeld, wordt er ook grote schade toegebracht aan de ecosystemen en de gemeenschappen die erin huizen. Zo hebben de aanwezige soorten minder voedsel en minder plaats om hun nest te bouwen. Bovendien wordt de afstand naar andere geschikte habitats groter. De populaties die er leven, zijn weinig talrijk en daardoor ook veel gevoeliger voor onvoorziene omstandigheden (droogte, overstroming, ziekte,…). Vooral de soorten met een gering vermogen tot verspreiding of de soorten die nood hebben aan een uitgestrekte habitat betalen daarvoor de tol.

Primaten zoals gorilla’s, chimpansees, orang-oetangs en vele anderen lijden bijvoorbeeld heel erg onder de vernietiging van de bossen. Onze collega Stephanie Langerock heeft het geluk gehad om Jane Goodall, een wereldvermaarde wetenschapster die geroemd wordt voor haar onderzoek naar chimpansees, te ontmoeten. Ze vertelt:

“Dr. Jane Goodall is een inspiratie voor velen omwille van de manier waarop ze haar kennis en haar liefde voor de dieren en de natuur heeft omgezet in een uiterst positieve manier om mensen tot actie aan te zetten voor het behoud van onze fantastische blauwe planeet. Een van de vele anekdotes die ze vertelde was die van de teloorgang van de habitat van de chimpansees die ze bestudeerde. Op een bepaald moment hadden deze dieren nog slechts een ‘eilandje’ woud om in te overleven te midden van een ‘woestijn’ van ontgonnen velden en bergen.”

BeBiodiversity Wanneer onze activiteiten volledige habitats vernietigen…

“In mijn dagdagelijkse werk, vertelt Stephanie, word ik ook geconfronteerd met de achteruitgang van de biodiversiteit in onze oceanen. Vele mariene dieren en planten, waaronder walvissen en dolfijnen lijden onder de vervuiling van onze onderwaterwereld.”

Om deze bedreiging te vermijden kunnen we verschillende maatregelen nemen, zoals bijvoorbeeld de oprichting van beschermde gebieden waar menselijke activiteiten gereglementeerd of zelfs verboden zijn. Het grootste beschermde gebied ter wereld is Antarctica, dat beschermd wordt door een internationaal verdrag. België is een van de landen die geijverd heeft voor (de oprichting van) het Antarctisch Verdrag en die zich nog steeds inzet voor de bescherming van de plaatselijke ecosystemen.

“Dr. Goodall vertelde ons dat het mogelijk was geweest om de habitat van de chimpansees in Gombe (Tanzania) grotendeels te herstellen door simpele maatregelen te nemen in samenspraak met de lokale bevolking en gezagdragers. De natuur is zeer veerkrachtig en ze kan herstellen als ze de ruimte krijgt. Ze heeft enkel een beetje hulp nodig van ons.”

Ondanks de vele ellende en de achteruitgang die ze de afgelopen jaren gezien heeft, blijft Dr. Jane Goodall optimistisch. “Dat optimisme werkt ontzettend aanstekelijk. Haar boodschap van hoop is de leidraad door haar leven. De belangrijkste boodschap die ik zelf meeneem uit haar lezing over ‘5 redenen voor hoop’ is dat ieder van ons elke dag een impact heeft op de wereld om ons heen en dat we elke dag kunnen kiezen welk soort impact we willen hebben. En natuurlijk ook dat er nog hoop is op een wereld waarin mens, natuur en dier op een duurzame manier kunnen samenleven als we nú actie ondernemen.”

Een duidelijke boodschap van hoop en een hart onder de riem voor de biodiversiteit.

BeBiodiversity Wanneer onze activiteiten volledige habitats vernietigen…
Stephanie Langerock en Dr Jane Goodall

Meer news

BeBiodiversity Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten