BeBiodiversity Rozen geven, een stekelige zaak voor de biodiversiteit?

Rozen geven, een stekelige zaak voor de biodiversiteit?

Een boeketje bloemen krijgen is altijd leuk. Zo’n attentie kan echter nadelig zijn voor de biodiversiteit. Net zoals voor elke productie en consumptie, zal de impact enorm afhangen van de transport- en teeltwijze.

Snijplanten en -bloemen zijn een zeer belangrijke economische sector. De Europese landen vertegenwoordigen ongeveer 28% van de tuinbouwteelten in de wereld en België is één van de vijf belangrijkste landen die planten en bloemen exporteren. Maar we voeren minstens evenveel planten en bloemen in, waaronder voornamelijk snijbloemen: meer dan 126 miljoen rozen in 2015. Een aanzienlijk deel van deze bloemen zijn afkomstig uit Kenia, Ecuador, Ethiopië of Maleisië.

De voornaamste milieuzorgen zijn het energieverbruik en de bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen: verwarming van de serre, levering per vliegtuig, bewaring in de frigo …

Maar er zijn ook andere bedreigingen die op de biodiversiteit wegen. De tuinbouw is een van de sectoren die het meest verantwoordelijk zijn voor het invoeren van invasieve soorten. De buxusmot is bijvoorbeeld een nachtvlinder waarvan de rupsen bladeren of de schors van de buxus verslinden. Dit insect is afkomstig uit Azië en komt sinds kort voor in België. Het is in 2008 via ingevoerde buxusplanten in Frankrijk terechtgekomen.

BeBiodiversity Rozen geven, een stekelige zaak voor de biodiversiteit?

Bovendien zijn voor de productie van sommige planten en bloemen intensieve landbouwpraktijken vereist die leiden tot grote monoculturen en een gebruik van chemische producten, met de gekende gevolgen voor de biodiversiteit in de teeltgebieden. Nemen we als voorbeeld Kenia dat 70% van de rozen produceert die op de Europese markt aanwezig zijn. Alles is geconcentreerd rond het Naivashameer dat, volgens wetenschappers, zou kunnen verdwijnen door het waterverbruik en de lozing van chemische producten die noodzakelijk zijn voor de productie van de rozen.

Dit is echter geen reden om geen bloemen meer te schenken. Er bestaan oplossingen: we kunnen kiezen voor lokale seizoensvariëteiten of voor gecertificeerde bloemen.

Wil je meer weten over deze oplossingen? Neem een kijkje op https://www.bewustverbruiken.be/artikel/labels-voor-bloemen

De overheid buigt zich ook over de productie van grondstoffen die afkomstig zijn van levende organismen (voeding, bloemen, hout, textiel …) en over hun impact op de biodiversiteit. Op 1 maart organiseert de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, in samenwerking met het “Global Nature Fund”, de Katholieke Universiteit Leuven en IPES-food, een colloquium hierover. Om deel te nemen, kan je je hier inschrijven.

Actus Associés

BeBiodiversity 3786Samen tegen wegwerpplastic!

Samen tegen wegwerpplastic!

Een nieuw koninklijk besluit in België heeft een verbod ingevoerd op de verkoop van verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen wegwerpplastics en is goed nieuws voor ecosystemen die ernstige schade ondervinden van plastic en microplastics.

Lees meer
BeBiodiversity 3324Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Verhuizen kan een gelegenheid zijn om te gaan voor een infrastructuur waar biodiversiteit echt deel van uitmaakt. Prosafety geeft het goede voorbeeld, in samenwerking met architectenbureau Helium3.  

Lees meer
BeBiodiversity 3316Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Paille-Tech bouwt huizen met natuurlijke materialen die weinig productie-energie* vergen, zoals stro en klei, en dat is een bewuste keuze. Eveneens uit overtuiging maakt één van de bestuurders aan heteinde van een bouwproject de eigenaars warm voor een waterpartij, een nestkast of een heg.

Lees meer