BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Meten van de biodiversiteit in België?

Meten van de biodiversiteit in België?

Elke winter nodigen Natagora en Natuurpunt iedereen uit om de vogels in hun tuin te tellen. Wetenschappers tellen op hun beurt de aanwezige insecten, stellen de lijst van planten op en inventariseren het leven in onze rivieren en meren. Waarom?

Biodiversiteit staat voor de totale variëteit aan levensvormen op een gegeven plek. Maar deze meten is een hele uitdaging s en men kan die uiteraard niet zomaar uitdrukken in een enkel cijfer. Bijgevolg gebruiken de wetenschappers verschillende indicatoren om de biodiversiteit te meten.

Onder die indicatoren is er in de eerste plaats de specifieke (soorten)rijkdom die informatie biedt over het aantal soorten die men aantreft binnen een gegeven gebied. Abundantie staat voor het aantal individuen van een soort per ruimtelijke eenheid, bijvoorbeeld uitgedrukt in vierkante kilometer. De ‘equitabiliteit’ of ‘evenness’ van de soorten tot slot staat voor het aantal individuen onder de aanwezige soorten. Een site kan bijvoorbeeld weinig gediversifieerd zijn ondanks de aanwezigheid van een groot aantal soorten wanneer 99% van de individuen behoren tot dezelfde soort.

Combinaties van deze verschillende indicatoren worden gebruikt om de huidige staat van de biodiversiteit te meten, om deze te vergelijken met de historische situatie en om de evolutie ervan te volgen doorheen de tijd. Via de wetgeving, de plannen en programma’s voor de bescherming en het beheer van de biodiversiteit worden dan referentiewaarden bepaald en acties uitgewerkt om de huidige staat ervan in stand te houden of te verbeteren.

BeBiodiversity Meten van de biodiversiteit in België?
Roodborstje, vink, pimpelmees - Fotos : Brigitte de Rochelée

Ga zelf aan het tellen!

Voor 2018 is het te laat, maar de volgende vogeltelling vindt plaats in februari 2019. Waarom nu al niet een kijkje nemen op de websites van Natagora en Natuurpunt om te ontdekken welke tools zij ter beschikking stellen om u te helpen en alvast te gaan oefenen om de 75 meest frequente vogelsoorten te identificeren in uw tuin?! Kijk goed welke soorten er aanwezig zijn en hoe dit evolueert doorheen de seizoenen. Tussen de meest voorkomende soorten zult u soms een « zeldzame parel » ontdekken. Hoe leuk is het niet om een vogel te kunnen benoemen en te herkennen in de lucht! Draag bij tot het behoud van onze fauna en flora, zo verhoogt u uw kansen.

Biodiversiteit vind je overal, ook in de steden. In potten op een beschutte plaats met voldoende licht, op terrassen en balkons, op vensterbanken, onder een boom in de straat… Let maar eens goed op, overal is er leven te bespeuren.

Dit jaar werden er opnieuw meer mezen geteld na een lichte terugval in 2017 en sommige zaadeters komen steeds talrijker voor. Enkel bij de merelpopulatie zien we een lichte achteruitgang. Raadpleeg de analyse van de volledige resultaten van de telling 2018:

Natagora

Natuurpunt

BeBiodiversity Meten van de biodiversiteit in België?
Merel - Foto : Brigitte de Rochelée

Meer news

BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
BeBiodiversity Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Gedurende eeuwen streefden vrouwen om de biologische diversiteit op aarde te behouden door hun gebruik van natuurlijke materialen bij het verrichten van bouwactiviteiten, het cultiveren, het kweken, het voeden en het genezen. Of zij nu hun werk of hun leven wijden aan een bepaalde soort of gebied, of aan de natuur in het algemeen, veel vrouwen zetten zich met moed en passie in voor de bescherming van de biodiversiteit en onze planeet. Over de hele wereld worden veel biodiversiteitsinitiatieven door vrouwen opgezet en gaan zij vaak hand in hand met de verdediging van individuele rechten. Op deze Internationale Vrouwendag grijpt BeBiodiversity de gelegenheid aan om een aantal van hen te vieren.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten