BeBiodiversity Meten van de biodiversiteit in België?

Meten van de biodiversiteit in België?

Elke winter nodigen Natagora en Natuurpunt iedereen uit om de vogels in hun tuin te tellen. Wetenschappers tellen op hun beurt de aanwezige insecten, stellen de lijst van planten op en inventariseren het leven in onze rivieren en meren. Waarom?

Biodiversiteit staat voor de totale variëteit aan levensvormen op een gegeven plek. Maar deze meten is een hele uitdaging s en men kan die uiteraard niet zomaar uitdrukken in een enkel cijfer. Bijgevolg gebruiken de wetenschappers verschillende indicatoren om de biodiversiteit te meten.

Onder die indicatoren is er in de eerste plaats de specifieke (soorten)rijkdom die informatie biedt over het aantal soorten die men aantreft binnen een gegeven gebied. Abundantie staat voor het aantal individuen van een soort per ruimtelijke eenheid, bijvoorbeeld uitgedrukt in vierkante kilometer. De ‘equitabiliteit’ of ‘evenness’ van de soorten tot slot staat voor het aantal individuen onder de aanwezige soorten. Een site kan bijvoorbeeld weinig gediversifieerd zijn ondanks de aanwezigheid van een groot aantal soorten wanneer 99% van de individuen behoren tot dezelfde soort.

Combinaties van deze verschillende indicatoren worden gebruikt om de huidige staat van de biodiversiteit te meten, om deze te vergelijken met de historische situatie en om de evolutie ervan te volgen doorheen de tijd. Via de wetgeving, de plannen en programma’s voor de bescherming en het beheer van de biodiversiteit worden dan referentiewaarden bepaald en acties uitgewerkt om de huidige staat ervan in stand te houden of te verbeteren.

BeBiodiversity Meten van de biodiversiteit in België?
Roodborstje, vink, pimpelmees - Fotos : Brigitte de Rochelée

Ga zelf aan het tellen!

Voor 2018 is het te laat, maar de volgende vogeltelling vindt plaats in februari 2019. Waarom nu al niet een kijkje nemen op de websites van Natagora en Natuurpunt om te ontdekken welke tools zij ter beschikking stellen om u te helpen en alvast te gaan oefenen om de 75 meest frequente vogelsoorten te identificeren in uw tuin?! Kijk goed welke soorten er aanwezig zijn en hoe dit evolueert doorheen de seizoenen. Tussen de meest voorkomende soorten zult u soms een « zeldzame parel » ontdekken. Hoe leuk is het niet om een vogel te kunnen benoemen en te herkennen in de lucht! Draag bij tot het behoud van onze fauna en flora, zo verhoogt u uw kansen.

Biodiversiteit vind je overal, ook in de steden. In potten op een beschutte plaats met voldoende licht, op terrassen en balkons, op vensterbanken, onder een boom in de straat… Let maar eens goed op, overal is er leven te bespeuren.

Dit jaar werden er opnieuw meer mezen geteld na een lichte terugval in 2017 en sommige zaadeters komen steeds talrijker voor. Enkel bij de merelpopulatie zien we een lichte achteruitgang. Raadpleeg de analyse van de volledige resultaten van de telling 2018:

Natagora

Natuurpunt

BeBiodiversity Meten van de biodiversiteit in België?
Merel - Foto : Brigitte de Rochelée

Actus Associés

BeBiodiversity 3786Samen tegen wegwerpplastic!

Samen tegen wegwerpplastic!

Een nieuw koninklijk besluit in België heeft een verbod ingevoerd op de verkoop van verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen wegwerpplastics en is goed nieuws voor ecosystemen die ernstige schade ondervinden van plastic en microplastics.

Lees meer
BeBiodiversity 3324Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Verhuizen kan een gelegenheid zijn om te gaan voor een infrastructuur waar biodiversiteit echt deel van uitmaakt. Prosafety geeft het goede voorbeeld, in samenwerking met architectenbureau Helium3.  

Lees meer
BeBiodiversity 3316Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Paille-Tech bouwt huizen met natuurlijke materialen die weinig productie-energie* vergen, zoals stro en klei, en dat is een bewuste keuze. Eveneens uit overtuiging maakt één van de bestuurders aan heteinde van een bouwproject de eigenaars warm voor een waterpartij, een nestkast of een heg.

Lees meer