BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Voedingslabels: goed voor de biodiversiteit?

Voedingslabels: goed voor de biodiversiteit?

Wat er op ons bord ligt weegt zeer zwaar door op onze ecologische voetafdruk. Er bestaan trouwens heel wat voedingslabels die ernaar streven duurzaam te zijn: die veelheid maakt kiezen soms complex, en des te meer waar het gaat om de instandhouding van de biodiversiteit.

Volgens een recente studie van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties[1], is de voedselproductie, onder andere, verantwoordelijk voor:

  • 60% van het verlies aan terrestrische biodiversiteit;
  • 24% van de broeikasgasemissies;
  • 33% van de bodemdegradatie.

In dertig jaar tijd zou bijna 80% van de insecten in Europa verdwenen zijn door de intensievere landbouwpraktijken en door het gebruik van pesticiden, wat de voedselketen in gevaar brengt.

Een alarmerende vaststelling die de omvang aantoont van de inspanningen die geleverd moeten worden om onze voeding duurzaam te maken en verenigbaar met de instandhouding van de soorten en de gezondheid van de ecosystemen. De labels kunnen ons daarbij helpen, maar we moeten ze kunnen herkennen, begrijpen en zeker ook verbeteren.

Eerst en vooral dient er een onderscheid gemaakt te worden tussen twee categorieën labels:

  • De officiële labels, zowel nationaal als supranationaal, die opgestart of goedgekeurd werden door overheden en gecontroleerd worden door onafhankelijke instanties.
  • De “milieuverklaringen”, dat wil zeggen de labels of claims van privéactoren die niet gecertificeerd zijn door een onafhankelijke instantie.

Sommige daarvan bieden echte ecologische garanties en gaan zelfs verder dan bepaalde officiële labels. Andere, daarentegen, flirten met greenwashing…

BeBiodiversity Voedingslabels: goed voor de biodiversiteit?
Voorbeelden van labels

Al die labels hebben jammer genoeg iets met elkaar gemeen: de biodiversiteit is onvoldoende geïntegreerd in hun criteria en methodologieën. De meeste labels richten zich op minstens één van de 5 bedreigingen voor de biodiversiteit. Doorgaans gaat het om de vervuiling, want ze beperken of verbieden het gebruik van chemische producten op gewassen. Sommige labels bevatten vereisten om ontbossing tegen te gaan. Er zijn echter erg weinig labels die specifieke maatregelen bevatten om de diversiteit van de aanwezige soorten in stand te houden of de gezondheid van het ecosysteem te beschermen op plaatsen waar aan landbouwproductie wordt gedaan.

Die situatie valt te betreuren, maar vormt ook een uitdaging die de federale overheid wenst aan te gaan. Op donderdag 1 maart werd er samen met het Global Nature Fund, het International Panel of Experts on Sustainable Food Systems (IPES-Food) en de Katholieke Universiteit Leuven een conferentie georganiseerd om te debatteren over voedselvoorziening en de impact ervan op de biodiversiteit. De doelstelling was om de volgende stappen te bepalen om dat thema beter aan bod te laten komen in de labels en in het aankoopbeleid van onze voedingsmiddelenbedrijven.

Voor meer informatie over de garanties die de labels bieden, en om ze met elkaar te vergelijken, kan u terecht op de website www.infolabel.be.

Voor meer informatie over het colloquium kan u hier terecht.

[1] UNEP (2016) Food Systems and Natural Resources. A Report of the Working Group on Food Systems of the International Resource Panel. Westhoek, H, Ingram J., Van Berkum, S., Özay, L., and Hajer M.

Meer news

BeBiodiversity Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten