BeBiodiversity 2018 : Jaar van de Noordzee

2018 : Jaar van de Noordzee

De zee is zeker bemind, maar is ze ook bekend? Wat leeft en beweegt er allemaal in, op en rond de Noordzee? Het doel van het Jaar van de Noordzee is te sensibiliseren rond wat de zee allemaal doet voor ons en hoe haar beter te beschermen. De zee begint in elke keuken en badkamer.

Wereldwijd is er 86 tot 150 miljoen ton plastic afval in zee. Dit groeit jaarlijks aan met 4,8 tot 12,7 miljoen ton. Gemiddeld staat dit gelijk aan een vrachtwagen per minuut. Met hun jaarlijkse opruimactie -Eneco Clean Beach Cup- geven Eneco en alle surfclubs van de Belgische kust het signaal dat het zo niet verder kan: voorkomen en beperken van afval aan de bron is dringend nodig.

Dat is ook de boodschap die verschillende Belgische overheden en ngo’s geven met het #JaarvandeNoordzee2018. Thema’s als de aanpak van zwerfvuil maar ook natuurbescherming,  duurzame vis en hernieuwbare energie komen dit jaar extra in de aandacht. Want de zee verdient onze bescherming: ze biedt ons zuiver water, voedsel én een zalig zeegevoel. Daarnaast speelt ze een belangrijke rol in de klimaatbeheersing en herbergt ze een waaier aan bijzondere planten en dieren.

De zee begint in elk rioolputje en dus maakt iedereen het verschil. Het #JaarvandeNoordzee2018 reikt eenvoudige acties en oplossingen aan, zoals je afval meenemen, een drinkbus en herbruikbare boodschappentas gebruiken, onverpakte groenten en fruit kopen, kiezen voor groene stroom, duurzame vis, ecologische schoonmaak- en verzorgingsproducten.

Aangezien het Belgische gedeelte van de Noordzee een van de drukst bevaren zones ter wereld is en meer dan 80% van de wereldhandel via de zee verloopt, moet ook blijvend aandacht geschonken worden aan initiatieven om tot een klimaatvriendelijke scheepvaart te komen.

Het #JaarvandeNoordzee2018 is te volgen op Facebook en Twitter.

 

Meer info op www.sdgs.be.

Het #JaarvandeNoordzee2018 is een initiatief van:

WWF België, Natuurpunt, UGent, ILVO, KBIN/OD Natuur, de Provincie West-Vlaanderen, de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, de FOD Mobiliteit en Vervoer – DG Scheepvaart, en het Kabinet van de Staatssecretaris voor de Noordzee.

Actus Associés

BeBiodiversity 3786Samen tegen wegwerpplastic!

Samen tegen wegwerpplastic!

Een nieuw koninklijk besluit in België heeft een verbod ingevoerd op de verkoop van verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen wegwerpplastics en is goed nieuws voor ecosystemen die ernstige schade ondervinden van plastic en microplastics.

Lees meer
BeBiodiversity 3324Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Verhuizen kan een gelegenheid zijn om te gaan voor een infrastructuur waar biodiversiteit echt deel van uitmaakt. Prosafety geeft het goede voorbeeld, in samenwerking met architectenbureau Helium3.  

Lees meer
BeBiodiversity 3316Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Paille-Tech bouwt huizen met natuurlijke materialen die weinig productie-energie* vergen, zoals stro en klei, en dat is een bewuste keuze. Eveneens uit overtuiging maakt één van de bestuurders aan heteinde van een bouwproject de eigenaars warm voor een waterpartij, een nestkast of een heg.

Lees meer