BeBiodiversity Geen cacao, geen chocolade…

Geen cacao, geen chocolade…

Vroeger was chocolade een occasionele maaltijd of een feestmaaltijd en soms zelfs een luxemaaltijd, terwijl chocolade nu in onze dagelijkse eetgewoontes verankerd is. Een plezier voor de smaakpapillen en het moreel, maar waarvoor de biodiversiteit een afschuwelijke prijs betaalt.

De laatste maanden werd meermaals de aandacht op cacao in de pers gevestigd. In september 2017 werd in het verslag van een NGO, Mighty Earth, de ontbossing aan het licht gebracht die gepaard gaat met de productie van cacao in West-Afrika. In Ivoorkust is 30% van de totale ontbossing te wijten aan de teelt van cacao. In de beschermde gebieden in Ivoorkust is 90% van de ontbossing toe te schrijven aan de teelt van cacao! In deze wouden die geacht beschermd te worden, leven onder meer olifanten en chimpansees. Sindsdien wijst de NGO erop dat dit verschijnsel ook andere delen van de wereld aantast: Indonesië, Peru, Ecuador, Kameroen.

In januari was er een ander punt van bezorgdheid: de verdwijning van cacao wegens de klimaatverandering en ziektes. De globale opwarming zou de productieomstandigheden van cacaobonen minder gunstig maken, waardoor cacao een zeldzaam product wordt.

Bovendien stijgt de vraag naar cacao sterk en de producenten van cacao worden niet eerlijk vergoed. Deze vraag leidt ertoe dat er steeds meer oppervlaktes nodig zijn om cacao te produceren, een verschijnsel dat nog toeneemt door het lage rendement in gebieden die getroffen worden door de klimaatverandering. Bovendien zouden de cacaoproducerende landen op 100 miljard dollar inkomsten die over gans de cacao-waardeketen gegenereerd worden, slechts 6% van dit bedrag ontvangen en slechts 2% zou naar de producenten gaan. Deze lage prijzen zetten hen er bijgevolg toe aan om de grenzen van de teeltgebieden te verleggen, onder meer naar beschermde gebieden.

BeBiodiversity Geen cacao, geen chocolade…

Zoals voorgesteld door Pierre Marcolini, een befaamde Belgische chocolatier, zou cacao dus meer een kwestie van centen zijn dan dit het geval is voor het klimaat. Voor de voedingsmiddelenverwerkende bedrijven en de chocolatiers ligt de uitdaging dus in de traceerbaarheid van hun bevoorrading en in een engagement voor een eerlijker handelsverkeer.

Voor de consumenten bestaan er oplossingen zodat je niet zou bijdragen tot de verdwijning van de betrokken tropische wouden: je chocolade beter kiezen door de voorkeur te geven aan de kwaliteit en niet aan de hoeveelheid, de voorkeur geven aan merken die zich engageren tegen een ontbossing en voor een eerlijk handelsverkeer. Ons pioniersbedrijf Belvas is een Belgische chocoladefabriek die zich volledig engageert voor deze eerlijke en ecologische aanpak.

Een Belg zou gemiddeld 8 kilo chocolade per jaar consumeren… Maak voor Pasen of elk ander moment van chocoladeplezier dus een geïnformeerde keuze om onze noodzakelijke biodiversiteit te beschermen.

Actus Associés

BeBiodiversity 3786Samen tegen wegwerpplastic!

Samen tegen wegwerpplastic!

Een nieuw koninklijk besluit in België heeft een verbod ingevoerd op de verkoop van verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen wegwerpplastics en is goed nieuws voor ecosystemen die ernstige schade ondervinden van plastic en microplastics.

Lees meer
BeBiodiversity 3324Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Verhuizen kan een gelegenheid zijn om te gaan voor een infrastructuur waar biodiversiteit echt deel van uitmaakt. Prosafety geeft het goede voorbeeld, in samenwerking met architectenbureau Helium3.  

Lees meer
BeBiodiversity 3316Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Paille-Tech bouwt huizen met natuurlijke materialen die weinig productie-energie* vergen, zoals stro en klei, en dat is een bewuste keuze. Eveneens uit overtuiging maakt één van de bestuurders aan heteinde van een bouwproject de eigenaars warm voor een waterpartij, een nestkast of een heg.

Lees meer