BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Aprilvis

Aprilvis

Niet alleen fruit en groenten zijn seizoensgebonden: de meeste verse producten, kazen en vis worden idealiter in bepaalde periodes van het jaar gegeten. Waarom vis seizoensgebonden is? De geboortes en de voortplanting bepalen wat het ideale seizoen is om een bepaalde vissensoort te savoureren.

Maar niet alle vissen of zeevruchten zijn geschikt voor consumptie: raadpleeg de Viswijzer van WWF om de juiste keuze te maken. Lees de etiketten, controleer de labels om de kweek- of visomstandigheden te verifiëren of vertrouw op je vishandelaar om je te laten weten wat het beste moment is om een bepaalde soort te degusteren.

Onze impact op het milieu wordt voor een groot deel bepaald door onze voeding. Als we eten volgens het ritme van de seizoenen, dan respecteren we de biodiversiteit van de soorten en beschermen we de natuur. En het helpt ons ook om het hele jaar door evenwichtig en gevarieerd te eten.

Wat minder verrassend is, is dat de beschikbaarheid van fruit en groenten sterk afhangt van de seizoenen. Een aantal tips om verantwoorde keuzes te maken:

  • ga naar een markt of rechtstreeks bij de producent om makkelijker seizoensgroenten te vinden en om advies in te winnen;
  • lees goed de etiketten om de herkomst van de producten te achterhalen;
  • raadpleeg een tabel voor seizoensgroenten en -fruit om je boodschappenlijstje te maken;
  • koop vers fruit en verse groenten in plaats van diepvriesproducten.

Opgelet, bepaalde soorten zomergroenten en -fruit die als primeurs in de winkel en op de markt worden aangeboden, komen uit verre landen of verwarmde serres. Het beste fruit is lokaal fruit dat in de volle grond en in open lucht geteeld wordt. Raadpleeg de ‘groeten en fruit’-kalender, bv. op de site “Recepten 4 Seizoenen” die ontwikkeld werd door het BIM.

En waarom geen moestuintje beginnen in de lente? Peterselie, salie, bieslook, tijm, laurier, munt en zelfs radijsjes, sla of rucola groeien zeer goed in een pot of in een bloembak in de hoek van je balkon. Van het balkon naar de keuken, een kortere voedingsketen kan je niet bedenken.

BeBiodiversity Aprilvis

In april eet je qua vlees bij voorkeur: lam, snip, rund, geitenlam, konijn, eendenfilet, schaap, varken, kip en kalf. Hou je aan de hoeveelheden die worden aanbevolen voor de gezondheid (max. 500 g rood vlees per week).

Ook hier volgen een aantal tips om iets goeds te doen voor je gezondheid én voor het milieu:

  • wissel rood vlees af met vis en gevogelte;
  • vervang vlees een of twee keer per week door een vegetarisch alternatief;
  • vervang vlees of vis regelmatig door een combinatie van granen (tarwe, maïs, rijst, quinoa, enz.) en peulvruchten (linzen, soja, kikkererwten, rode bonen, spliterwten, bonen, flageoletbonen, enz.), die rijk zijn aan plantaardige eiwitten;
  • kies voor biovlees.

Wat verrassender is, is dat zelfs kaas een seizoenscyclus heeft, die afhangt van het soort melk (koe, geit of schaap), van de voeding van de dieren in de maanden in kwestie en van de rijpingsduur van de kaas. Met behulp van biolabels, verwijzingen naar lokale en artisanale productie of oorsprongsbenamingen zal je op een verstandige manier je weg kunnen vinden in het rijke aanbod aan kazen. En de lente is het seizoen van de geitenkaas!

Niet alle producten die we consumeren, kunnen lokaal geproduceerd worden. Als je ingevoerde producten koopt, kies dan bij voorkeur producten uit de eerlijke handel. Dat garandeert je niet alleen dat de landbouwers eerlijk beloond worden. Eerlijke handel vereist ook vaak een milieuvriendelijke productie.

Meer news

BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
BeBiodiversity Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Gedurende eeuwen streefden vrouwen om de biologische diversiteit op aarde te behouden door hun gebruik van natuurlijke materialen bij het verrichten van bouwactiviteiten, het cultiveren, het kweken, het voeden en het genezen. Of zij nu hun werk of hun leven wijden aan een bepaalde soort of gebied, of aan de natuur in het algemeen, veel vrouwen zetten zich met moed en passie in voor de bescherming van de biodiversiteit en onze planeet. Over de hele wereld worden veel biodiversiteitsinitiatieven door vrouwen opgezet en gaan zij vaak hand in hand met de verdediging van individuele rechten. Op deze Internationale Vrouwendag grijpt BeBiodiversity de gelegenheid aan om een aantal van hen te vieren.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten