BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Ivoor vernietigen ter bescherming van de wilde olifanten

Ivoor vernietigen ter bescherming van de wilde olifanten

Ieder kwartier verdwijnt er een olifant ten gevolge van stroperij. De wilde olifanten afkomstig van Afrika en Azië zijn met uitsterven bedreigd omwille van hun ivoor dat afkomstig is van de slagtanden. Niemand zal het wagen om een slagtand weg te nemen van een levende olifant, waardoor het doden van olifanten voor stropers een veel makkelijkere oplossing is.

Sinds 1990 is de handel in ivoor, behalve in specifieke gevallen en onder bepaalde voorwaarden, verboden zowel op internationaal als op Europees niveau. Ivoor kan bvb verkocht en aangekocht worden indien deze begeleid is door een Europees certificaat of CITES-vergunning of erkend is als antiquiteit. Kortom gelden er strikte regels inzake de handel in ivoor.

Ondanks de controles slagen stropers erin om het ivoor tot hun klanten te leveren: meegesmokkeld in containers met andere legale goederen, weggewerkt in voorwerpen, verborgen in reiskoffers van particulieren, beschilderd zodat het een ander materiaal lijkt te zijn of vermomd als een antiek ivoren voorwerp… In de ogen van de smokkelaar zijn alle middelen goed. Het is immers onmogelijk om alle containers en alle bagage te controleren die langs de grote Europese havens doorreizen.

Bovendien blijft de waarde van het ivoor stijgen door de groeiende vraag uit Azië. In China is het bezitten van ivoor een teken van uiterlijke rijkdom. Op de Chinese markt kan de waarde van ivoor tot meer dan 1.000 euro per kilo oplopen, wetende dat deze markt op zichzelf 70% van de wereldhandel vertegenwoordigt.

BeBiodiversity Ivoor vernietigen ter bescherming van de wilde olifanten

Wat kunnen we doen ter bescherming van de wilde olifantenpopulatie?

Tot 12 augustus organiseren FOD Volksgezondheid, Pairi Daiza et de ZOO Antwerpen en Planckendael de campagne “Laat je (slag)tanden zien”. Op iedere locatie worden er containers ter beschikking gesteld met als doel om ivoor in te zamelen en te vernietigen. We richten ons op ivoren voorwerpen die enerzijds niet verkocht kunnen worden wegens een gebrek aan CITES-documenten en anderzijds niet meer gewenst zijn door particulieren; een eenvoudige oplossing aan mensen die ivoor in hun bezit hebben, maar dit niet kunnen of wensen te verkopen.

Waarom ivoor vernietigen? De olifant is immers overleden, en soms al meerdere jaren. Zorgt de vernietiging er niet voor dat ivoor nog zeldzamer wordt, met als gevolg dat de waarde stijgt en er meer gespeculeerd wordt? Wel neen, aangezien we door de vernietiging de zekerheid hebben dat deze geen onderdeel kan vormen/bijdrage leveren aan de illegale handel. Bovendien heeft het ivoor, dat in het bezit was van particulieren, nooit deel uitgemaakt van de markt en zal deze vernietiging geen impact hebben op de vraag en aanbod, noch op de marktwaarde.

De illegale handel in bedreigde wilde planten en dieren, waar ivoor deel van uitmaakt, is de vierde grootste illegale handel na drugs, mensensmokkel et wapens. De stropers zijn geen geïsoleerde jagers meer. Zij doden olifanten op industriële schaal en twijfelen er niet aan om een volledige olifantenkudde te doden, ongeacht de leeftijd van de olifant en ongeacht of de olifant wel of geen slagtanden bezit.

De containers van FOD Volksgezondheid, Pairi Daiza en ZOO Antwerpen en Planckendael wachten enkel nog op jullie bijdrage. Laat je (slag)tanden zien!

Meer news

BeBiodiversity Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten