BeBiodiversity Ivoor vernietigen ter bescherming van de wilde olifanten

Ivoor vernietigen ter bescherming van de wilde olifanten

Ieder kwartier verdwijnt er een olifant ten gevolge van stroperij. De wilde olifanten afkomstig van Afrika en Azië zijn met uitsterven bedreigd omwille van hun ivoor dat afkomstig is van de slagtanden. Niemand zal het wagen om een slagtand weg te nemen van een levende olifant, waardoor het doden van olifanten voor stropers een veel makkelijkere oplossing is.

Sinds 1990 is de handel in ivoor, behalve in specifieke gevallen en onder bepaalde voorwaarden, verboden zowel op internationaal als op Europees niveau. Ivoor kan bvb verkocht en aangekocht worden indien deze begeleid is door een Europees certificaat of CITES-vergunning of erkend is als antiquiteit. Kortom gelden er strikte regels inzake de handel in ivoor.

Ondanks de controles slagen stropers erin om het ivoor tot hun klanten te leveren: meegesmokkeld in containers met andere legale goederen, weggewerkt in voorwerpen, verborgen in reiskoffers van particulieren, beschilderd zodat het een ander materiaal lijkt te zijn of vermomd als een antiek ivoren voorwerp… In de ogen van de smokkelaar zijn alle middelen goed. Het is immers onmogelijk om alle containers en alle bagage te controleren die langs de grote Europese havens doorreizen.

Bovendien blijft de waarde van het ivoor stijgen door de groeiende vraag uit Azië. In China is het bezitten van ivoor een teken van uiterlijke rijkdom. Op de Chinese markt kan de waarde van ivoor tot meer dan 1.000 euro per kilo oplopen, wetende dat deze markt op zichzelf 70% van de wereldhandel vertegenwoordigt.

BeBiodiversity Ivoor vernietigen ter bescherming van de wilde olifanten

Wat kunnen we doen ter bescherming van de wilde olifantenpopulatie?

Tot 12 augustus organiseren FOD Volksgezondheid, Pairi Daiza et de ZOO Antwerpen en Planckendael de campagne “Laat je (slag)tanden zien”. Op iedere locatie worden er containers ter beschikking gesteld met als doel om ivoor in te zamelen en te vernietigen. We richten ons op ivoren voorwerpen die enerzijds niet verkocht kunnen worden wegens een gebrek aan CITES-documenten en anderzijds niet meer gewenst zijn door particulieren; een eenvoudige oplossing aan mensen die ivoor in hun bezit hebben, maar dit niet kunnen of wensen te verkopen.

Waarom ivoor vernietigen? De olifant is immers overleden, en soms al meerdere jaren. Zorgt de vernietiging er niet voor dat ivoor nog zeldzamer wordt, met als gevolg dat de waarde stijgt en er meer gespeculeerd wordt? Wel neen, aangezien we door de vernietiging de zekerheid hebben dat deze geen onderdeel kan vormen/bijdrage leveren aan de illegale handel. Bovendien heeft het ivoor, dat in het bezit was van particulieren, nooit deel uitgemaakt van de markt en zal deze vernietiging geen impact hebben op de vraag en aanbod, noch op de marktwaarde.

De illegale handel in bedreigde wilde planten en dieren, waar ivoor deel van uitmaakt, is de vierde grootste illegale handel na drugs, mensensmokkel et wapens. De stropers zijn geen geïsoleerde jagers meer. Zij doden olifanten op industriële schaal en twijfelen er niet aan om een volledige olifantenkudde te doden, ongeacht de leeftijd van de olifant en ongeacht of de olifant wel of geen slagtanden bezit.

De containers van FOD Volksgezondheid, Pairi Daiza en ZOO Antwerpen en Planckendael wachten enkel nog op jullie bijdrage. Laat je (slag)tanden zien!

Actus Associés

BeBiodiversity 3786Samen tegen wegwerpplastic!

Samen tegen wegwerpplastic!

Een nieuw koninklijk besluit in België heeft een verbod ingevoerd op de verkoop van verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen wegwerpplastics en is goed nieuws voor ecosystemen die ernstige schade ondervinden van plastic en microplastics.

Lees meer
BeBiodiversity 3324Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Verhuizen kan een gelegenheid zijn om te gaan voor een infrastructuur waar biodiversiteit echt deel van uitmaakt. Prosafety geeft het goede voorbeeld, in samenwerking met architectenbureau Helium3.  

Lees meer
BeBiodiversity 3316Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Paille-Tech bouwt huizen met natuurlijke materialen die weinig productie-energie* vergen, zoals stro en klei, en dat is een bewuste keuze. Eveneens uit overtuiging maakt één van de bestuurders aan heteinde van een bouwproject de eigenaars warm voor een waterpartij, een nestkast of een heg.

Lees meer