BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Scampi’s zoveel men wil, ten koste van de biodiversiteit

Scampi’s zoveel men wil, ten koste van de biodiversiteit

Garnalen, scampi’s of gamba’s waren lange tijd zeldzame, verfijnde en dure gerechten. Tegenwoordig is de consumptie ervan geëxplodeerd: geschat wordt dat er in 2023 wereldwijd ongeveer 6 miljoen ton garnalen per jaar geconsumeerd zal worden! In 20 jaar tijd zou de productie met 9 vermenigvuldigd zijn. Een groei of toename die schade toebrengt aan de biodiversiteit.

De garnaal is het zeeproduct dat de meeste kilometers aflegt alvorens hij in ons bord belandt: ze komen voor het merendeel uit China, Thailand, Indonesië, India, Vietnam, Brazilië, Ecuador of Bangladesh. Meer dan de helft van de garnalen die tegenwoordig geconsumeerd worden, zijn afkomstig van aquacultuurboerderijen. De rest wordt op zee gevist. Twee productietypes die elk nefaste gevolgen hebben voor de biodiversiteit.

Zoals voor vele andere producten uit de zee is de garnaal het slachtoffer van overbevissing. Volgens WWF zouden enkel een aantal gebieden in Australië en Mexico een uitzondering vormen: daar wordt bij het vissen rekening gehouden met het vervangingsniveau van de soorten. Het vissen van garnalen met een sleepnet is ook de visserijvorm die voor de grootste bijvangsten zorgt: voor 1 kilo garnalen die in tropische gebieden gevist wordt, zijn er tot 10 kilo vissen, schildpadden en andere “bijkomende” vangsten. Aangezien de netten langs de bodem schrapen, brengt deze visserijvorm enorm veel schade toe aan de ecosystemen van de zeebodem.

BeBiodiversity Scampi’s zoveel men wil, ten koste van de biodiversiteit

De schade uit de garnalenkweek is ook groot. De boerderijen liggen langs de zee en dat kan leiden tot de vernietiging van zeer rijke ecosystemen: riviermondingen, schorren, moerassen of mangroves. Die ecosystemen spelen een vitale rol voor de fauna op het land en in de zee: ze zijn een essentiële plaats voor voortplanting, voeding en migratie voor heel wat soorten vissen, schaaldieren en vogels. De productie van garnalen is weliswaar niet als enige verantwoordelijk daarvoor, maar toch denkt men dat het een belangrijke factor is in de verdwijning van mangroves. Op wereldschaal schat de FAO dat 26% van de mangroveoppervlaktes verloren gegaan is sinds 1980. Voor Zuid-Amerika zou het gaan om 50% en voor Singapore om meer dan 80%!

De aquacultuur van garnalen is ook een bron van vervuiling van het marien milieu en het grondwater van de aanpalende landbouwgrond. Tot slot zijn de dichtheid van de populaties van gekweekte garnalen en de genetische armoede ervan bevorderlijk voor de verbreiding van ziekten, ook naar wilde schaaldieren.

Een heel trieste vaststelling als men een fijnproever is. Het is dus beter om zijn consumptie van (grote of kleine) garnalen te beperken, ze moeten als gerecht een uitzondering zijn. Geef de voorkeur aan garnalen met een label (sinds kort) van de Aquaculture Stewardship Council en van MSC, en eet lokale zeevruchten als u een uitstap naar zee maakt, waar ook ter wereld. 

BeBiodiversity Scampi’s zoveel men wil, ten koste van de biodiversiteit
Rows and rows of artificial shrimp ponds make up one of many large aquaculture farms along the Gulf of California’s Sonoran coastline, Mexico. By Planet Labs, Inc. [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

Meer news

BeBiodiversity Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten