BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Blijf stijlvol de biodiversiteit respecteren

Blijf stijlvol de biodiversiteit respecteren

De solden zijn aangebroken. De rekken liggen vol met goede koopjes en iedereen heeft zin om zich een “nieuwe kleerkast” aan te schaffen. Maar we houden geen rekening met de impact van de “fast fashion” op de biodiversiteit. We leggen je hier uit hoe de la textielproductie een bedreiging voor talrijke soorten vormt. Het goede nieuws is dat we stijlvol kunnen blijven zonder deze soorten al te veel te beschadigen.

Net zoals voor de voeding, is goedkope kleding over het algemeen een slecht teken. Maar een verantwoorde consumptie betekent niet noodzakelijk dat je al je geld hoeft uit te geven. “Slow-fashion“ raakt ingeburgerd. Het idee bestaat erin om minder en beter te kopen. Hieronder volgen enkele mogelijkheden.

Over het algemeen:

  • Ik koop minder en ik vermijd om onnodig verschillende identieke kledingstukken voor mijn kleerkast te kopen. Ik investeer veeleer in enkele tijdloze kledingstukken van goede kwaliteit met bijpassende accessoires om in de mode te zijn.
  • Vooraleer ik op soldenjacht ga, stel ik een lijst op van wat ik echt nodig heb en ik hou me hieraan.
  • Ik informeer me over de herkomst en het ethische beleid van mijn voorkeursmerken. Ik geef de voorkeur aan kleding die in België/Europa is vervaardigd, aan lokale grondstoffen (linnen,…) en aan textiel dat afkomstig is van eerlijke handel en die vervaardigd en verdeeld wordt door organisaties die lid zijn van de “International Federation for Alternative Trade”, zoals bijvoorbeeld de OXFAM-winkels.
  • Ik leg me periodes op waar ik geen kleding koop en draag de kledingstukken die in mijn kast liggen.
BeBiodiversity Blijf stijlvol de biodiversiteit respecteren

Als ik hieraan niet kan weerstaan:

  • Ik schenk aandacht aan de kwaliteit van de kleding die ik koop. Ik inspecteer de knoppen en de naden zodat ik geen kleding koop die niet langer meegaat dan de eerste wasbeurten.
  • Ik ga op zoek naar kleding met labels, zoals kleding van de Fair Wear Fondation of met het Belgisch sociaal label. Er bestaan ook ecologische labels zoals GOTS (Global Organic Textiles Standards), Biogarantie, Soil Association Organic Standard, EKO Sustainable Textile, Nature Textile, of nog het Europese Ecolabel voor huishoudlinnen en schoenen.
  • Ik shop in tweedehandswinkels, « vintage » is in de mode, dat komt goed uit!
  • Ik huur kleding voor mijn kinderen (ze dragen ze toch niet heel lang …) en feestkleding (maatpakken, avondjurken, enz.) of gelegenheidskleding  (zwangerschapskleren).
  • Ik onderhoud mijn kleding correct, ik was ze niet te vaak en gebruik wasmiddelen die een milieukeur hebben (meer info op https://www.bewustverbruiken.be/)

En hierna?

  • Ik herstel wat kan worden hersteld (een gat, een kapotte ritssluiting, loshangende knoppen…) of ik maak van mijn oude kledingstukken nieuwe kledingstukken. Er bestaan heel wat kleermakers en naai- en retoucheateliers die bereid zijn om mij te helpen.
  • Ik verkoop mijn kleding die nog in goede staat is en die ik niet meer kan of wil dragen of ruil ze bijvoorbeeld tijdens rommelmarkten of andere dergelijke evenementen. Er bestaan ook talrijke online platformen waar je kleiding kan ruilen.
  • Ik geef mijn kleding weg die nog in goede staat is. Er bestaan talrijke verenigingen die kleding inzamelen om die tweedehands te verkopen of zelfs weg te schenken.
  • En tot slot, vooraleer ik mijn kleding wegsmijt, recycleer ik mijn afgedankte kleding : tot schoonmaakdoeken en stofdoeken, verkleedkledij voor de kinderen, …

Je begrijpt dat elke euro die niet aan textiel wordt uitgegeven of die verstandig wordt uitgegeven ook een krachtige daad van de consument is ten voordele van de biodiversiteit.

Meer news

BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
BeBiodiversity Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Gedurende eeuwen streefden vrouwen om de biologische diversiteit op aarde te behouden door hun gebruik van natuurlijke materialen bij het verrichten van bouwactiviteiten, het cultiveren, het kweken, het voeden en het genezen. Of zij nu hun werk of hun leven wijden aan een bepaalde soort of gebied, of aan de natuur in het algemeen, veel vrouwen zetten zich met moed en passie in voor de bescherming van de biodiversiteit en onze planeet. Over de hele wereld worden veel biodiversiteitsinitiatieven door vrouwen opgezet en gaan zij vaak hand in hand met de verdediging van individuele rechten. Op deze Internationale Vrouwendag grijpt BeBiodiversity de gelegenheid aan om een aantal van hen te vieren.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten