BeBiodiversity Blijf stijlvol de biodiversiteit respecteren

Blijf stijlvol de biodiversiteit respecteren

De solden zijn aangebroken. De rekken liggen vol met goede koopjes en iedereen heeft zin om zich een “nieuwe kleerkast” aan te schaffen. Maar we houden geen rekening met de impact van de “fast fashion” op de biodiversiteit. We leggen je hier uit hoe de la textielproductie een bedreiging voor talrijke soorten vormt. Het goede nieuws is dat we stijlvol kunnen blijven zonder deze soorten al te veel te beschadigen.

Net zoals voor de voeding, is goedkope kleding over het algemeen een slecht teken. Maar een verantwoorde consumptie betekent niet noodzakelijk dat je al je geld hoeft uit te geven. “Slow-fashion“ raakt ingeburgerd. Het idee bestaat erin om minder en beter te kopen. Hieronder volgen enkele mogelijkheden.

Over het algemeen:

  • Ik koop minder en ik vermijd om onnodig verschillende identieke kledingstukken voor mijn kleerkast te kopen. Ik investeer veeleer in enkele tijdloze kledingstukken van goede kwaliteit met bijpassende accessoires om in de mode te zijn.
  • Vooraleer ik op soldenjacht ga, stel ik een lijst op van wat ik echt nodig heb en ik hou me hieraan.
  • Ik informeer me over de herkomst en het ethische beleid van mijn voorkeursmerken. Ik geef de voorkeur aan kleding die in België/Europa is vervaardigd, aan lokale grondstoffen (linnen,…) en aan textiel dat afkomstig is van eerlijke handel en die vervaardigd en verdeeld wordt door organisaties die lid zijn van de “International Federation for Alternative Trade”, zoals bijvoorbeeld de OXFAM-winkels.
  • Ik leg me periodes op waar ik geen kleding koop en draag de kledingstukken die in mijn kast liggen.
BeBiodiversity Blijf stijlvol de biodiversiteit respecteren

Als ik hieraan niet kan weerstaan:

  • Ik schenk aandacht aan de kwaliteit van de kleding die ik koop. Ik inspecteer de knoppen en de naden zodat ik geen kleding koop die niet langer meegaat dan de eerste wasbeurten.
  • Ik ga op zoek naar kleding met labels, zoals kleding van de Fair Wear Fondation of met het Belgisch sociaal label. Er bestaan ook ecologische labels zoals GOTS (Global Organic Textiles Standards), Biogarantie, Soil Association Organic Standard, EKO Sustainable Textile, Nature Textile, of nog het Europese Ecolabel voor huishoudlinnen en schoenen.
  • Ik shop in tweedehandswinkels, « vintage » is in de mode, dat komt goed uit!
  • Ik huur kleding voor mijn kinderen (ze dragen ze toch niet heel lang …) en feestkleding (maatpakken, avondjurken, enz.) of gelegenheidskleding  (zwangerschapskleren).
  • Ik onderhoud mijn kleding correct, ik was ze niet te vaak en gebruik wasmiddelen die een milieukeur hebben (meer info op https://www.bewustverbruiken.be/)

En hierna?

  • Ik herstel wat kan worden hersteld (een gat, een kapotte ritssluiting, loshangende knoppen…) of ik maak van mijn oude kledingstukken nieuwe kledingstukken. Er bestaan heel wat kleermakers en naai- en retoucheateliers die bereid zijn om mij te helpen.
  • Ik verkoop mijn kleding die nog in goede staat is en die ik niet meer kan of wil dragen of ruil ze bijvoorbeeld tijdens rommelmarkten of andere dergelijke evenementen. Er bestaan ook talrijke online platformen waar je kleiding kan ruilen.
  • Ik geef mijn kleding weg die nog in goede staat is. Er bestaan talrijke verenigingen die kleding inzamelen om die tweedehands te verkopen of zelfs weg te schenken.
  • En tot slot, vooraleer ik mijn kleding wegsmijt, recycleer ik mijn afgedankte kleding : tot schoonmaakdoeken en stofdoeken, verkleedkledij voor de kinderen, …

Je begrijpt dat elke euro die niet aan textiel wordt uitgegeven of die verstandig wordt uitgegeven ook een krachtige daad van de consument is ten voordele van de biodiversiteit.

Actus Associés

BeBiodiversity 3786Samen tegen wegwerpplastic!

Samen tegen wegwerpplastic!

Een nieuw koninklijk besluit in België heeft een verbod ingevoerd op de verkoop van verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen wegwerpplastics en is goed nieuws voor ecosystemen die ernstige schade ondervinden van plastic en microplastics.

Lees meer
BeBiodiversity 3324Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Verhuizen kan een gelegenheid zijn om te gaan voor een infrastructuur waar biodiversiteit echt deel van uitmaakt. Prosafety geeft het goede voorbeeld, in samenwerking met architectenbureau Helium3.  

Lees meer