BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Walvistoerisme: ja, maar niet eender hoe!

Walvistoerisme: ja, maar niet eender hoe!

Sinds een twintigtal jaar is de niet-wetenschappelijke observatie van walvissen -of walvistoerisme- een zeer winstgevende economische activiteit geworden.

Het is geweldig om die immense dieren sierlijk en krachtig te zien rondbewegen in hun natuurlijke omgeving.  Hoe kunnen we het publiek gunstiger stemmen en sensibiliseren voor het behoud van de natuur en de biodiversiteit? Zonder mee te rekenen dat de inkomsten uit die specifieke vorm van toerisme een financieringsbron kunnen zijn voor de plaatselijke economie en voor het onderzoek naar en het behoud van de natuurlijke milieus waarin die walvissen leven.

Maar whale-watching kan, net als shark-feeding (het voeren van haaien) en andere activiteiten die voorgesteld worden als vormen van ecotoerisme die dicht bij de natuur staan, een impact hebben op het gedrag van die zeedieren. Zelfs al wordt tegenwoordig werk gemaakt van het omleiden van handelsroutes, toch kost het die vredige dieren energie om zich te midden van schepen rond te bewegen. Ze krijgen stress, worden gestoord in hun migratie, hun maaltijd of hun voortplanting, vooral wanneer ze eerst met een vliegtuig of helikoper achternagezeten worden en dan achtervolgd worden door sonarboten met luidruchtige motoren.

Botsingen met observatieboten zijn de meest voorkomende oorzaak geworden van verwondingen van walvissen, vóór jachten, transportschepen en veerboten. Gelukkig zijn die verwondingen vaak klein, terwijl de botsing met een transportschip dikwijls een dodelijke afloop kent.

De Internationale Walviscommissie, waar België lid van is, vaardigde regels uit voor het walvistoerisme. Bedoeling is om de omvang, de frequentie en de duur van de blootstelling van walvissen aan de aanwezigheid van de mens te regulariseren. De omvang van de groep boten, de afstand en de voorzichtige benadering zijn sleutelelementen voor een respectvolle observatie. Een belangrijke regel is afstand te bewaren met de walvissen, zodat zij zich aan de observatie kunnen onttrekken als zij dat wensen. Desondanks zijn sommige groepen of individuele walvissen nieuwsgierig naar dat nieuwe gedrag van de mens, hetgeen mooie ontmoetingen kan opleveren.

BeBiodiversity Walvistoerisme: ja, maar niet eender hoe!

In de Middellandse Zee, de Zwarte Zee en in een deel van de Atlantische Oceaan is High Quality Whale Watching een label om de operatoren te identificeren die hiermee op een verantwoorde manier omgaan overeenkomstig de wetenschappelijke aanbevelingen. Elders ter wereld maken initiatieven als de World Cetacean Alliance promotie voor duurzaam walvistoerisme.

Zodra men vertrokken is voor een excursie op zee, is het moeilijk om een invloed uit te oefenen op het verloop van de observatie.

Dus informeer u vooraleer u deelneemt aan een excursie in het kader van walvistoerisme. Houden de operatoren rekening met het welzijn van de dieren? Is er op de website van de operator en op de boten duidelijke informatie beschikbaar over de regels voor het benaderen en observeren van zeezoogdieren? Gaat het om een educatieve excursie met wetenschappelijke informatie die verstrekt wordt door een gekwalificeerde gids? Worden er ook sensibilisatietips gegeven om de impact van de activiteiten van de mens op zee binnen de perken te houden? Wat zeggen klanten over hun ervaring?

Aarzel na uw excursie niet om aan te geven dat uw operator zijn verbintenissen niet is nagekomen; dat zal nuttig zijn voor de klanten die na u komen!

Meer news

BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
BeBiodiversity Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Gedurende eeuwen streefden vrouwen om de biologische diversiteit op aarde te behouden door hun gebruik van natuurlijke materialen bij het verrichten van bouwactiviteiten, het cultiveren, het kweken, het voeden en het genezen. Of zij nu hun werk of hun leven wijden aan een bepaalde soort of gebied, of aan de natuur in het algemeen, veel vrouwen zetten zich met moed en passie in voor de bescherming van de biodiversiteit en onze planeet. Over de hele wereld worden veel biodiversiteitsinitiatieven door vrouwen opgezet en gaan zij vaak hand in hand met de verdediging van individuele rechten. Op deze Internationale Vrouwendag grijpt BeBiodiversity de gelegenheid aan om een aantal van hen te vieren.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten