BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Koolstof compenseren om de biodiversiteit te beschermen

Koolstof compenseren om de biodiversiteit te beschermen

Vliegtuigreizen veroorzaken grote hoeveelheden broeikasgassen, die de temperatuur op onze planeet doen stijgen. Dat is echter geen reden om niet met vakantie te gaan ! Er zijn immers heel wat mooie plekjes op een korte treinreis bij jou vandaan. Als je toch het vliegtuig moet nemen, kan je de schade beperken door de koolstofuitstoot van je vlucht te compenseren, dat wil zeggen door elders een gelijkaardige hoeveelheid CO2 uit te sparen.

De zomer is in het land ! Het moment om te genieten van een vakantie in de zon, lang uitgestrekt op een gouden strand of vol bewondering kijkend naar de architectuur van een grote stad. Het is ook de gelegenheid om dichter bij huis op ontdekking te gaan. Europa telt tal van pareltjes die bereikbaar zijn met de trein of de bus, per fiets of met de wagen. Misschien denk je dat je alle mooie plekjes die over land bereikbaar zijn al hebt gezien, en wens je andere oorden op te zoeken met het vliegtuig ? Met het vliegtuig reis je snel en aan vrij democratische prijzen, maar het blijft een belangrijke bron van broeikasgassen. Tijdens een vliegreis heen en terug tussen Parijs en New York wordt bij voorbeeld evenveel CO2 uitgestoten als nodig is om een woning gedurende één jaar te verwarmen[1] (FR). CO2 en andere stikstofoxiden zijn mee verantwoordelijk voor de opwarming van onze mooie planeet, en van haar ecosystemen. Dat verstoort het delicate evenwicht dat nodig is voor het overleven van planten- en diersoorten. Of het nu gaat om edelweiss, de kostbare koraalriffen voor de kust van Australië of poolvossen, de klimaatopwarming bedreigt de biodiversiteit.

Gelukkig is het mogelijk om erop uit te trekken voor een welverdiende vakantie, en daarbij een inspanning te doen om je milieu-impact te beperken. Er bestaan namelijk projecten voor koolstofcompensatie. Waarover gaat het ? Het komt erop neer dat je een paar euro extra betaalt voor je vliegtuigticket, en dat bedrag zal dan gebruikt worden om een hoeveelheid CO2 te absorberen die gelijk is aan de hoeveelheid die werd uitgestoten voor jouw reis. Zo zijn er een aantal luchtvaartmaatschappijen die voorstellen om herbebossingsprogramma’s te financieren. Reizigers kunnen aldus het vliegtuig nemen, wetende dat ze het aantal bomen hebben laten planten dat nodig is om de uitgestoten CO2 te absorberen. De compensatie kan ook gebeuren via koolstofcaptatieprojecten, of projecten rond hernieuwbare energie. Zorg er wel voor dat het niet gaat om een ‘greenwashing’-operatie. Wees waakzaam en investeer in CDM-gecertificeerde projecten (CDM = Clean Development Mechanism), een VN-label dat garandeert dat het compensatiemechanisme erkend, duurzaam en additioneel is (‘additioneel’ wil zeggen dat wat je compenseert anders niet gecompenseerd zou worden) en, tot slot, dat het gecontroleerd wordt door een onafhankelijke auditeur.

BeBiodiversity Koolstof compenseren om de biodiversiteit te beschermen

Als je luchtvaartmaatschappij niet de mogelijkheid biedt om te compenseren, heb je nog andere opties. Op de website GreenTripper[1] kan je zelf de koolstofuitstoot van je vlucht berekenen, en financieel bijdragen aan bij voorbeeld herbebossingsprogramma’s in Afrika.

Naast vliegtuigreizen kunnen ook andere activiteiten waarbij CO2 wordt uitgestoten gecompenseerd worden. Op de website Info Compensation Carbone[2] (FR) staat een CO2-rekenmachine die de koolstofemissies evalueert van de verschillende aspecten van je manier van leven: je dagelijkse ritten met de wagen, je woning of je voeding. Hou er wel rekening mee: het beste wat je kan doen is de uitstoot aan de bron beperken. De biodiversiteit zal je dankbaar zijn.

We wensen je een fijne vakantie !

Meer news

BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
BeBiodiversity Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Gedurende eeuwen streefden vrouwen om de biologische diversiteit op aarde te behouden door hun gebruik van natuurlijke materialen bij het verrichten van bouwactiviteiten, het cultiveren, het kweken, het voeden en het genezen. Of zij nu hun werk of hun leven wijden aan een bepaalde soort of gebied, of aan de natuur in het algemeen, veel vrouwen zetten zich met moed en passie in voor de bescherming van de biodiversiteit en onze planeet. Over de hele wereld worden veel biodiversiteitsinitiatieven door vrouwen opgezet en gaan zij vaak hand in hand met de verdediging van individuele rechten. Op deze Internationale Vrouwendag grijpt BeBiodiversity de gelegenheid aan om een aantal van hen te vieren.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten