BeBiodiversity Koolstof compenseren om de biodiversiteit te beschermen

Koolstof compenseren om de biodiversiteit te beschermen

Vliegtuigreizen veroorzaken grote hoeveelheden broeikasgassen, die de temperatuur op onze planeet doen stijgen. Dat is echter geen reden om niet met vakantie te gaan ! Er zijn immers heel wat mooie plekjes op een korte treinreis bij jou vandaan. Als je toch het vliegtuig moet nemen, kan je de schade beperken door de koolstofuitstoot van je vlucht te compenseren, dat wil zeggen door elders een gelijkaardige hoeveelheid CO2 uit te sparen.

De zomer is in het land ! Het moment om te genieten van een vakantie in de zon, lang uitgestrekt op een gouden strand of vol bewondering kijkend naar de architectuur van een grote stad. Het is ook de gelegenheid om dichter bij huis op ontdekking te gaan. Europa telt tal van pareltjes die bereikbaar zijn met de trein of de bus, per fiets of met de wagen. Misschien denk je dat je alle mooie plekjes die over land bereikbaar zijn al hebt gezien, en wens je andere oorden op te zoeken met het vliegtuig ? Met het vliegtuig reis je snel en aan vrij democratische prijzen, maar het blijft een belangrijke bron van broeikasgassen. Tijdens een vliegreis heen en terug tussen Parijs en New York wordt bij voorbeeld evenveel CO2 uitgestoten als nodig is om een woning gedurende één jaar te verwarmen[1] (FR). CO2 en andere stikstofoxiden zijn mee verantwoordelijk voor de opwarming van onze mooie planeet, en van haar ecosystemen. Dat verstoort het delicate evenwicht dat nodig is voor het overleven van planten- en diersoorten. Of het nu gaat om edelweiss, de kostbare koraalriffen voor de kust van Australië of poolvossen, de klimaatopwarming bedreigt de biodiversiteit.

Gelukkig is het mogelijk om erop uit te trekken voor een welverdiende vakantie, en daarbij een inspanning te doen om je milieu-impact te beperken. Er bestaan namelijk projecten voor koolstofcompensatie. Waarover gaat het ? Het komt erop neer dat je een paar euro extra betaalt voor je vliegtuigticket, en dat bedrag zal dan gebruikt worden om een hoeveelheid CO2 te absorberen die gelijk is aan de hoeveelheid die werd uitgestoten voor jouw reis. Zo zijn er een aantal luchtvaartmaatschappijen die voorstellen om herbebossingsprogramma’s te financieren. Reizigers kunnen aldus het vliegtuig nemen, wetende dat ze het aantal bomen hebben laten planten dat nodig is om de uitgestoten CO2 te absorberen. De compensatie kan ook gebeuren via koolstofcaptatieprojecten, of projecten rond hernieuwbare energie. Zorg er wel voor dat het niet gaat om een ‘greenwashing’-operatie. Wees waakzaam en investeer in CDM-gecertificeerde projecten (CDM = Clean Development Mechanism), een VN-label dat garandeert dat het compensatiemechanisme erkend, duurzaam en additioneel is (‘additioneel’ wil zeggen dat wat je compenseert anders niet gecompenseerd zou worden) en, tot slot, dat het gecontroleerd wordt door een onafhankelijke auditeur.

BeBiodiversity Koolstof compenseren om de biodiversiteit te beschermen

Als je luchtvaartmaatschappij niet de mogelijkheid biedt om te compenseren, heb je nog andere opties. Op de website GreenTripper[1] kan je zelf de koolstofuitstoot van je vlucht berekenen, en financieel bijdragen aan bij voorbeeld herbebossingsprogramma’s in Afrika.

Naast vliegtuigreizen kunnen ook andere activiteiten waarbij CO2 wordt uitgestoten gecompenseerd worden. Op de website Info Compensation Carbone[2] (FR) staat een CO2-rekenmachine die de koolstofemissies evalueert van de verschillende aspecten van je manier van leven: je dagelijkse ritten met de wagen, je woning of je voeding. Hou er wel rekening mee: het beste wat je kan doen is de uitstoot aan de bron beperken. De biodiversiteit zal je dankbaar zijn.

We wensen je een fijne vakantie !

Actus Associés

BeBiodiversity 3786Samen tegen wegwerpplastic!

Samen tegen wegwerpplastic!

Een nieuw koninklijk besluit in België heeft een verbod ingevoerd op de verkoop van verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen wegwerpplastics en is goed nieuws voor ecosystemen die ernstige schade ondervinden van plastic en microplastics.

Lees meer
BeBiodiversity 3324Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Verhuizen kan een gelegenheid zijn om te gaan voor een infrastructuur waar biodiversiteit echt deel van uitmaakt. Prosafety geeft het goede voorbeeld, in samenwerking met architectenbureau Helium3.  

Lees meer
BeBiodiversity 3316Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Paille-Tech bouwt huizen met natuurlijke materialen die weinig productie-energie* vergen, zoals stro en klei, en dat is een bewuste keuze. Eveneens uit overtuiging maakt één van de bestuurders aan heteinde van een bouwproject de eigenaars warm voor een waterpartij, een nestkast of een heg.

Lees meer