BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Voor een « biodiversity-friendly » tuin

Voor een « biodiversity-friendly » tuin

Gelet op de alarmerende achteruitgang van de biodiversiteit, telt elke kleine geste. Je kan zelf gewoon een geste doen door je tuin natuurvriendelijker te maken.

Zorg voor eten en onderdak

Hoe meer bloemen en microhabitatten er in je tuin aanwezig zijn, hoe gemakkelijker er zich een grote diversiteit aan diersoorten kan vestigen: insecten, vogels, kleine hagedissen of nog egels.  Voor hun huisvesting laat je gewoon dood hout, stenen,  zand- en aardetaluds, bosjes hoog gras en mos liggen en installeer je nestkastjes.

 

Als eten kies je voor bloemparken van wilde soorten uit je eigen streek die, indien mogelijk, niet chemisch werden behandeld en die de bestuivende insecten van nectar en stuifmeel voorzien. Geef de voorkeur aan een grote diversiteit aan soorten zodat alles van maart tot september in bloei staat. « Onkruid » bestaat niet! Elke wilde plant heeft haar plaats in het ecosysteem, zelfs distels, die voor een groot aantal soorten zeer belangrijk zijn. Vermijd daarentegen exotische tuinbouwgewassen die nauwelijks voor nectar zorgen, en vooral de invasieve soorten (bamboe, Japanse duizendknoop, reuzenbalsemien …). Je kan evenwel percelen met aromatische planten aanleggen die bijen, hommels en vlinders (rozemarijn, salie, bieslook, lavendel…) zeer erg weten te appreciëren en ook fruitbomen en -struiken (appelbomen, kersenbomen, aalbessenstruiken, frambozenstruiken…).

 

In plaats van je gazon af te rijden als een golfterrein kan je een deel van je tuin slechts één keer (of twee keer) per jaar afmaaien (bij voorkeur eind september). Je kan hier zelfs verder in gaan door een bloemenrijke grasweide te zaaien. In plaats van een omheining of een thujahaag, kan je een landelijke haag bestaande uit inheemse bomen en struiken aanleggen (wilg, meidoorn, sleedoorn, vlierboom, sneeuwbal, lijsterbes…), die zowel voor eten als onderdak zorgen, en ook honingrijke klimplanten (klimop, kamperfoelie, clematis…) planten. Een plas is aanlokkelijk voor kikkers, padden, trompetslakken en insecten waarvan de larven in het water leven zoals waterjuffers en libellen, en kan ook als drinkwater voor andere dieren dienen.

BeBiodiversity Voor een « biodiversity-friendly » tuin

Vermijd chemische producten!

Voor een tuin die rijk is aan een grote verscheidenheid van wilde bloemen heb je een arme grond nodig. Als je niet wilt dat je mooie bloemrijke grasweide door brandnetels wordt overheerst, gebruik in de moestuin enkel natuurlijke meststoffen (compost, enz.) en ban alle chemische meststoffen! Je kan ook de grond van je moestuin verrijken zonder meststoffen te gebruiken, door gewoon vlinderbloemigen te planten (klaver, rupsklaver, mannaklaver…) die stikstof uit de lucht binden en die voor de andere planten beschikbaar maken. Hommels zijn hier tuk op ! Vermijd ook chemische pesticiden en kies voor natuurlijke preventiemethodes, bijvoorbeeld door de principes van de permacultuur te volgen.

Kort samengevat is het niet echt ingewikkeld om de biodiversiteit in je tuin te bevorderen, je laat de natuur gewoon “haar gang gaan” en respecteert de spontaniteit van in het wild levende planten en dieren, je zal beloond worden!

 

Sarah Vray

Doctor in de biologie – ecologe.

Meer news

BeBiodiversity Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten