BeBiodiversity Kunnen ecotoerisme en duurzame handel de neushoorn redden?

Kunnen ecotoerisme en duurzame handel de neushoorn redden?

Op 22 september is het Wereld Neushoorn Dag (World Rhino Day). De gelegenheid om de balans op te maken van de verschillende pistes om deze dieren te beschermen.

 

Er bestaan 5 soorten neushoorns,  « the five to keep alive »: 2 in Afrika (waaronder de witte neushoorn die vooral leeft in Zuid-Afrika) en 3 in Azië. De Sumatraanse neushoorn en de Javaanse neushoorn zijn met uitsterven bedreigd. De 3 andere soorten daarentegen hebben hun populatie zien toenemen met meer dan 40 % gedurende de laatste 10 jaar. Dit is het resultaat van zeer strikte instandhoudingsmaatregelen, in combinatie met de sterke toename van het ecotoerisme en de duurzame handel in dieren.

Naast de vermindering van habitats (voornamelijk in Azië), is wildstroperij de grootste bedreiging. In Zuid-Afrika worden elke dag 3 neushoorns gedood door stropers. Het aantal gedode dieren overtreft nagenoeg het aantal geboortes. De nationale parken, de privé reservaten en de fokkerijen blijven niet gespaard en het kost steeds meer geld om de neushoorns te beschermen. Een groot aantal privé reservaten en fokkerijen zijn failliet.

In Azië worden aan het poeder van de hoorn verschillende geneeskrachtige eigenschappen toegedicht (vooral tegen kanker) of wordt het zelfs als afrodisiacum beschouwd. De hoorns worden er dan ook duurder verkocht dan cocaïne: van 50 tot 70.000 euro per kilo. In China en Vietnam, de twee grootste afnemers, leggen lokale beroemdheden op tv uit dat neushoornhoorn, dat bestaat uit keratine, net zoals hoofdhaar en vingernagels, geen specifieke effecten heeft. Maar zullen deze sensibiliseringscampagnes de vraag kunnen doen dalen?

BeBiodiversity Kunnen ecotoerisme en duurzame handel de neushoorn redden?

Fokkerijen zijn misschien een andere oplossing. In Zuid-Afrika vangen zij bijna een derde van alle op het grondgebied aanwezige neushoorns op. Oorspronkelijk was het hun bedoeling om dieren te verkopen aan dierentuinen en reservaten. Inmiddels hebben de fokkers een middel gevonden om neushoorns te onthoornen zonder ze te doden, waardoor legale handel mogelijk wordt. Voor die fokkers zou de legalisering van de handel in neushoornhoorn (sinds 1977 verboden door de CITES-conventie inzake handel in bedreigde soorten) de oplossing zijn tegen wildstroperij. Daarom strijden zij voor de opheffing van dit verbod, om zo de illegale handel te kunnen verminderen.

Door nationale parken, privé reservaten, wildreservaten en weeshuizen voor babyneushoorns te bezoeken, kunnen wij onze steun verlenen aan zij die de dieren beschermen. In de race tegen de klok voor de instandhouding van de neushoorns zijn de inkomsten van het ecotoerisme ten zeerste welkom.

Actus Associés

BeBiodiversity 3786Samen tegen wegwerpplastic!

Samen tegen wegwerpplastic!

Een nieuw koninklijk besluit in België heeft een verbod ingevoerd op de verkoop van verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen wegwerpplastics en is goed nieuws voor ecosystemen die ernstige schade ondervinden van plastic en microplastics.

Lees meer
BeBiodiversity 3324Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Verhuizen kan een gelegenheid zijn om te gaan voor een infrastructuur waar biodiversiteit echt deel van uitmaakt. Prosafety geeft het goede voorbeeld, in samenwerking met architectenbureau Helium3.  

Lees meer