BeBiodiversity Wrattenzwijn, egel of stokstaartje: welke consument ben jij?

Wrattenzwijn, egel of stokstaartje: welke consument ben jij?

De biodiversiteit wordt bedreigd. Het aantal soorten dieren en planten neemt zienderogen af, zowel op het land als in de zee. Maar wat kunnen we doen voor deze soorten, ook al ligt hun habitat soms zo ver van ons vandaan? Meer dan  70 % van de biodiversiteitsimpact van België ligt buiten onze landsgrenzen en houdt rechtstreeks verband met onze invoer.

De vijf belangrijkste dreigingen voor de biodiversiteit zijn de vernietiging en de fragmentering van habitats, invasies van exotische soorten, overexploitatie, vervuiling en klimaatverandering. Al deze dreigingen hebben een link met onze consumptiegewoonten. Wij zijn permanent in interactie met de biodiversiteit door onze kleding, onze voeding, onze huisvesting, onze levensstijl en ons welzijn. Om de biodiversiteit te behouden is het nodig dat we onze consumptiegewoonten verleggen naar milieuvriendelijkere producten.

Om beter zicht te krijgen op je consumptiegewoonten en de impact ervan op de natuur, kan je tot 25 december 2018 meedoen aan onze enquête: https://mijnconsumptie.bebiodiversity.be.

We kozen vijf totemdieren uit. Door je deelname zal je jouw totemdier ontdekken en een idee krijgen van welke inspanningen je nog kan leveren. Je krijgt daartoe tips die je makkelijk in je dagelijks leven kan toepassen.

BeBiodiversity Wrattenzwijn, egel of stokstaartje: welke consument ben jij?

Deze enquête heeft tot doel:

  • ·e te tonen welke impact een simpele consumptiehandeling kan hebben op de ecosystemen en op de soorten die erin leven, vaak op duizenden kilometers hiervandaan.
  • Je tips te geven om de impact op de biodiversiteit te verminderen.
  • Ons te tonen welke profielen van burgers-consumenten zich willen inzetten om hun impact op de biodiversiteit te verminderen door minder en “beter” te consumeren.

Als we een beeld krijgen van de consumptietrends en van de consumptieprofielen die met deze totemdieren overeenstemmen, kunnen we onze volgende communicaties aan de burger doelgerichter maken.

Na de enquête kan je deelnemen aan een wedstrijd. Je kan er heel wat ‘ecologische’ geschenken winnen!  Onder de hoofdprijzen zijn er een elektrische vouwfiets, een duurzame smartphone, een verblijf in de natuur… en andere duurzame cadeaus die de aanbevelingen van de #BeBiodiversity-enquête en -campagne in de praktijk brengen.

Vandaag is het biodiversiteitsverlies een uitdaging die even groot is als de klimaatverandering. Elk gebaar telt om deze ernstige dreiging te stoppen. Jezelf beter leren kennen door je consumentenprofiel te ontdekken, is daarin de eerste stap.

Actus Associés

BeBiodiversity 3786Samen tegen wegwerpplastic!

Samen tegen wegwerpplastic!

Een nieuw koninklijk besluit in België heeft een verbod ingevoerd op de verkoop van verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen wegwerpplastics en is goed nieuws voor ecosystemen die ernstige schade ondervinden van plastic en microplastics.

Lees meer
BeBiodiversity 3324Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Verhuizen kan een gelegenheid zijn om te gaan voor een infrastructuur waar biodiversiteit echt deel van uitmaakt. Prosafety geeft het goede voorbeeld, in samenwerking met architectenbureau Helium3.  

Lees meer
BeBiodiversity 3316Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Paille-Tech bouwt huizen met natuurlijke materialen die weinig productie-energie* vergen, zoals stro en klei, en dat is een bewuste keuze. Eveneens uit overtuiging maakt één van de bestuurders aan heteinde van een bouwproject de eigenaars warm voor een waterpartij, een nestkast of een heg.

Lees meer