BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Wrattenzwijn, egel of stokstaartje: welke consument ben jij?

Wrattenzwijn, egel of stokstaartje: welke consument ben jij?

De biodiversiteit wordt bedreigd. Het aantal soorten dieren en planten neemt zienderogen af, zowel op het land als in de zee. Maar wat kunnen we doen voor deze soorten, ook al ligt hun habitat soms zo ver van ons vandaan? Meer dan  70 % van de biodiversiteitsimpact van België ligt buiten onze landsgrenzen en houdt rechtstreeks verband met onze invoer.

De vijf belangrijkste dreigingen voor de biodiversiteit zijn de vernietiging en de fragmentering van habitats, invasies van exotische soorten, overexploitatie, vervuiling en klimaatverandering. Al deze dreigingen hebben een link met onze consumptiegewoonten. Wij zijn permanent in interactie met de biodiversiteit door onze kleding, onze voeding, onze huisvesting, onze levensstijl en ons welzijn. Om de biodiversiteit te behouden is het nodig dat we onze consumptiegewoonten verleggen naar milieuvriendelijkere producten.

Om beter zicht te krijgen op je consumptiegewoonten en de impact ervan op de natuur, kan je tot 25 december 2018 meedoen aan onze enquête: https://mijnconsumptie.bebiodiversity.be.

We kozen vijf totemdieren uit. Door je deelname zal je jouw totemdier ontdekken en een idee krijgen van welke inspanningen je nog kan leveren. Je krijgt daartoe tips die je makkelijk in je dagelijks leven kan toepassen.

BeBiodiversity Wrattenzwijn, egel of stokstaartje: welke consument ben jij?

Deze enquête heeft tot doel:

  • ·e te tonen welke impact een simpele consumptiehandeling kan hebben op de ecosystemen en op de soorten die erin leven, vaak op duizenden kilometers hiervandaan.
  • Je tips te geven om de impact op de biodiversiteit te verminderen.
  • Ons te tonen welke profielen van burgers-consumenten zich willen inzetten om hun impact op de biodiversiteit te verminderen door minder en “beter” te consumeren.

Als we een beeld krijgen van de consumptietrends en van de consumptieprofielen die met deze totemdieren overeenstemmen, kunnen we onze volgende communicaties aan de burger doelgerichter maken.

Na de enquête kan je deelnemen aan een wedstrijd. Je kan er heel wat ‘ecologische’ geschenken winnen!  Onder de hoofdprijzen zijn er een elektrische vouwfiets, een duurzame smartphone, een verblijf in de natuur… en andere duurzame cadeaus die de aanbevelingen van de #BeBiodiversity-enquête en -campagne in de praktijk brengen.

Vandaag is het biodiversiteitsverlies een uitdaging die even groot is als de klimaatverandering. Elk gebaar telt om deze ernstige dreiging te stoppen. Jezelf beter leren kennen door je consumentenprofiel te ontdekken, is daarin de eerste stap.

Meer news

BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
BeBiodiversity Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Gedurende eeuwen streefden vrouwen om de biologische diversiteit op aarde te behouden door hun gebruik van natuurlijke materialen bij het verrichten van bouwactiviteiten, het cultiveren, het kweken, het voeden en het genezen. Of zij nu hun werk of hun leven wijden aan een bepaalde soort of gebied, of aan de natuur in het algemeen, veel vrouwen zetten zich met moed en passie in voor de bescherming van de biodiversiteit en onze planeet. Over de hele wereld worden veel biodiversiteitsinitiatieven door vrouwen opgezet en gaan zij vaak hand in hand met de verdediging van individuele rechten. Op deze Internationale Vrouwendag grijpt BeBiodiversity de gelegenheid aan om een aantal van hen te vieren.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten