BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity De week van de biodiversiteit

De week van de biodiversiteit

Van 18 tot 24 maart staat de biodiversiteit op de agenda. In heel België zal een breed scala aan activiteiten niet alleen helpen om de interactie tussen de natuur en onze leefomgeving beter te begrijpen, maar ook om concrete acties te bepalen om het verlies aan biodiversiteit te bestrijden.

Terwijl het klimaat de krantenkoppen haalt, is de biodiversiteit nog ver verwijderd van de voorpagina’s. Toch gaan biodiversiteit en klimaat hand in hand: het klimaat beïnvloedt ecosystemen en op hun beurt helpen ecosystemen het klimaat te regelen. De mensheid moet zich bewust worden van de grote verscheidenheid, enorme waarde en kwetsbaarheid van de biodiversiteit en van de ecosysteemdiensten die zij levert.

De FOD Volksgezondheid stelt daarom een “Week van de Biodiversiteit” voor, georganiseerd in samenwerking met de spelers in het veld, lokale overheden en milieuadministraties, om de biodiversiteit in de kijker te plaatsen. Door zoveel mogelijk activiteiten in kaart te brengen, wil de Week van de Biodiversiteit de nieuwsgierigheid van iedereen wekken: politieke besluitvormers, burgers-consumenten, ondernemers. Er is voor elk wat wils! Oordeel zelf en raadpleeg de kalender van de evenementen van de Week van de Biodiversiteit.

Twee hoogtepunten van deze week

Op 21 maart, in het kader van de conferentie “Biodiversiteit, een meerwaarde voor jouw bedrijf”, lanceren de federale staat en de gewesten BiodiversiTree. Deze gratis toegankelijke online tool is ontworpen om bedrijven te helpen bij het kiezen van biodiversiteitsprojecten. In Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Gewest zijn al verschillende bedrijven aan de slag.

In 2020 zal in Peking de 15de COP Biodiversiteit (Conferentie van de partijen bij het Verdrag inzake biologische diversiteit) worden gehouden. België bereidt momenteel de verbintenissen voor die het in China zal aangaan.Daartoe willen de Belgische experts een verantwoordelijke alliantie tot stand brengen tussen bedrijven, burgers-consumenten en overheden.

BeBiodiversity De week van de biodiversiteit

Het behoud van de biodiversiteit is een zaak van ons allemaal! Iedere burger kan op zijnniveau bijdragen!

Het is voor iedereen haalbaar om de biodiversiteit te beschermen door een paar gedragswijzigingen op het gebied van voeding, vervoer, huisvesting, reizen, keuze van communicatiemiddelen en kleding. Een helpende hand nodig om actie te ondernemen? Je bent op het juiste adres!

Meer news

BeBiodiversity Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten