BeBiodiversity Biodiversiteit: een troef voor de onderneming

Biodiversiteit: een troef voor de onderneming

Terwijl de samenleving zich steeds meer bewust wordt van klimaatveranderingen, kan de integratie van de biodiversiteit een troef worden voor de strategie van een bedrijf.

Sinds enkele jaren werken vijf bedrijven actief samen met de FOD Volksgezondheid. Zij ontwikkelen niet alleen productieprocessen, aankoopbeleid en investeringsstrategieën die de biodiversiteit in stand houden, zij nemen ook deel aan de ontwikkeling van instrumenten die specifiek voor bedrijven zijn ontworpen.

Deze “baanbrekende” bedrijven zijn de chocoladefabriek Belvas, Amanprana (biologische schoonheids- en voedingsproducten), Tilman (biologische kruidenthee), Ecosem (zaden) en de Regie der Gebouwen van de federale overheid. 

Bedrijven getuigen over hun acties

De motieven van deze bedrijven verschillen sterk, afhankelijk van hun sector. We nemen een kijkje…

Belvas, een gecertificeerde biologische en fair trade chocoladefabriek, heeft een verantwoorde en duurzame visie ontwikkeld op haar activiteiten. Naast de eerlijke vergoeding van de producenten gebruikt Belvas ook grondstoffen die zonder pesticiden of chemische meststoffen worden geteeld. Of ze nu afkomstig zijn uit Europa (hazelnoten of amandelen) of elders (koffie of cacao), de grondstoffen zijn van hoge kwaliteit en worden geproduceerd met respect voor de werknemers en de biodiversiteit. “We zijn ons bewust van de enorme wereldwijde uitdaging van de biodiversiteit. De motivatie om eraan te werken is intrinsiek, vooral omdat ons product afhankelijk is van een plant die door moeder natuur wordt geproduceerd. ” Thierry Noesen – Belvas.

Amanprana neemt een zeer inclusieve houding aan ten gunste van de biodiversiteit. Alles is ontworpen om de impact op ecosystemen te verminderen: van zorgvuldig geoogste en geselecteerde grondstoffen tot het ontwerp van gebouwen. Amanprana gebruikt glazen containers en etiketten (en lijmen) van volledig composteerbare suikerrietvezels; verbiedt monsters en vervangt “bubbeltjesfolie” door gerecycleerd karton om verpakkingen te beveiligen. Ik raad alle bedrijven aan om elke stap van het productieproces in deze geest te herzien. Omdat we met weinig middelen al veel kunnen bereiken en een grote impact hebben op de biodiversiteit.” Chantal Voets – Amanprana.

Deze getuigenissen en die van Pascal Colomb (Ecosem), Jean-Noël Tilman (Tilman) en Laurent Vrijdaghs (Régie des Bâtiments) zijn te vinden in de video’s op www.bebiodiversity.be en Youtube.

BeBiodiversity Biodiversiteit: een troef voor de onderneming

BiodiversiTree ondersteunt bedrijven

Om bedrijven te helpen om actie te ondernemen, werd BiodiversiTree ontwikkeld door de federale en gewestelijke overheden. Deze schaalbare tool is eenvoudig te gebruiken, vrij toegankelijk online, en begeleidt de gebruiker bij het bepalen van de acties die binnen zijn bedrijf moeten worden ondernomen. BiodiversiTree helpt bedrijven bij de keuze van partners/deskundigen die hun aanpak kunnen ondersteunen, bij de waardering van de gedane investeringen, bij het beheer van de grond en de infrastructuur, bij de aankopen en bij het opzetten van processen.

Een platform dat de meerderheid van de publieke (gewesten en federale) en private actoren (bedrijfsfederaties, vakbonden, ngo’s) samenbrengt, werd ook opgericht om de uitwisseling van informatie op basis van concrete ervaringen te vergemakkelijken. Er gaat niets boven voorbeelden die door anderen zijn gemaakt om bedrijven te mobiliseren! Ontdek ze op www.biodiversitree.be.

Bedrijven die zich inzetten voor een betere bescherming van de biodiversiteit zijn bedrijven die zich voorbereiden op de uitdagingen van morgen: zij vertegenwoordigen de toekomst!

Deze actie draagt bij tot de doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling “Duurzame consumptie en productie” (SDO 12) en “Leven op het land” (SDO 15). Voor meer informatie kunt u terecht op www.sdgs.be.

Actus Associés

BeBiodiversity 3786Samen tegen wegwerpplastic!

Samen tegen wegwerpplastic!

Een nieuw koninklijk besluit in België heeft een verbod ingevoerd op de verkoop van verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen wegwerpplastics en is goed nieuws voor ecosystemen die ernstige schade ondervinden van plastic en microplastics.

Lees meer
BeBiodiversity 3324Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Verhuizen kan een gelegenheid zijn om te gaan voor een infrastructuur waar biodiversiteit echt deel van uitmaakt. Prosafety geeft het goede voorbeeld, in samenwerking met architectenbureau Helium3.  

Lees meer
BeBiodiversity 3316Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Paille-Tech bouwt huizen met natuurlijke materialen die weinig productie-energie* vergen, zoals stro en klei, en dat is een bewuste keuze. Eveneens uit overtuiging maakt één van de bestuurders aan heteinde van een bouwproject de eigenaars warm voor een waterpartij, een nestkast of een heg.

Lees meer