BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Biodiversiteit: een troef voor de onderneming

Biodiversiteit: een troef voor de onderneming

Terwijl de samenleving zich steeds meer bewust wordt van klimaatveranderingen, kan de integratie van de biodiversiteit een troef worden voor de strategie van een bedrijf.

Sinds enkele jaren werken vijf bedrijven actief samen met de FOD Volksgezondheid. Zij ontwikkelen niet alleen productieprocessen, aankoopbeleid en investeringsstrategieën die de biodiversiteit in stand houden, zij nemen ook deel aan de ontwikkeling van instrumenten die specifiek voor bedrijven zijn ontworpen.

Deze “baanbrekende” bedrijven zijn de chocoladefabriek Belvas, Amanprana (biologische schoonheids- en voedingsproducten), Tilman (biologische kruidenthee), Ecosem (zaden) en de Regie der Gebouwen van de federale overheid. 

Bedrijven getuigen over hun acties

De motieven van deze bedrijven verschillen sterk, afhankelijk van hun sector. We nemen een kijkje…

Belvas, een gecertificeerde biologische en fair trade chocoladefabriek, heeft een verantwoorde en duurzame visie ontwikkeld op haar activiteiten. Naast de eerlijke vergoeding van de producenten gebruikt Belvas ook grondstoffen die zonder pesticiden of chemische meststoffen worden geteeld. Of ze nu afkomstig zijn uit Europa (hazelnoten of amandelen) of elders (koffie of cacao), de grondstoffen zijn van hoge kwaliteit en worden geproduceerd met respect voor de werknemers en de biodiversiteit. “We zijn ons bewust van de enorme wereldwijde uitdaging van de biodiversiteit. De motivatie om eraan te werken is intrinsiek, vooral omdat ons product afhankelijk is van een plant die door moeder natuur wordt geproduceerd. ” Thierry Noesen – Belvas.

Amanprana neemt een zeer inclusieve houding aan ten gunste van de biodiversiteit. Alles is ontworpen om de impact op ecosystemen te verminderen: van zorgvuldig geoogste en geselecteerde grondstoffen tot het ontwerp van gebouwen. Amanprana gebruikt glazen containers en etiketten (en lijmen) van volledig composteerbare suikerrietvezels; verbiedt monsters en vervangt “bubbeltjesfolie” door gerecycleerd karton om verpakkingen te beveiligen. Ik raad alle bedrijven aan om elke stap van het productieproces in deze geest te herzien. Omdat we met weinig middelen al veel kunnen bereiken en een grote impact hebben op de biodiversiteit.” Chantal Voets – Amanprana.

Deze getuigenissen en die van Pascal Colomb (Ecosem), Jean-Noël Tilman (Tilman) en Laurent Vrijdaghs (Régie des Bâtiments) zijn te vinden in de video’s op www.bebiodiversity.be en Youtube.

BeBiodiversity Biodiversiteit: een troef voor de onderneming

BiodiversiTree ondersteunt bedrijven

Om bedrijven te helpen om actie te ondernemen, werd BiodiversiTree ontwikkeld door de federale en gewestelijke overheden. Deze schaalbare tool is eenvoudig te gebruiken, vrij toegankelijk online, en begeleidt de gebruiker bij het bepalen van de acties die binnen zijn bedrijf moeten worden ondernomen. BiodiversiTree helpt bedrijven bij de keuze van partners/deskundigen die hun aanpak kunnen ondersteunen, bij de waardering van de gedane investeringen, bij het beheer van de grond en de infrastructuur, bij de aankopen en bij het opzetten van processen.

Een platform dat de meerderheid van de publieke (gewesten en federale) en private actoren (bedrijfsfederaties, vakbonden, ngo’s) samenbrengt, werd ook opgericht om de uitwisseling van informatie op basis van concrete ervaringen te vergemakkelijken. Er gaat niets boven voorbeelden die door anderen zijn gemaakt om bedrijven te mobiliseren! Ontdek ze op www.biodiversitree.be.

Bedrijven die zich inzetten voor een betere bescherming van de biodiversiteit zijn bedrijven die zich voorbereiden op de uitdagingen van morgen: zij vertegenwoordigen de toekomst!

Deze actie draagt bij tot de doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling “Duurzame consumptie en productie” (SDO 12) en “Leven op het land” (SDO 15). Voor meer informatie kunt u terecht op www.sdgs.be.

Meer news

BeBiodiversity Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten