BeBiodiversity De Dag van de Buren geeft de biodiversiteit een duwtje in de rug

De Dag van de Buren geeft de biodiversiteit een duwtje in de rug

Soorten verdwijnen in een ongekend tempo, de biodiversiteit neemt drastisch af. Maar wat kan je daar als burger tegen doen? “Biodiversiteit is ons natuurlijk kapitaal en onze levensverzekering”, stellen topwetenschappers wereldwijd. Het stoppen van het verlies aan biodiversiteit is ieders verantwoordelijkheid. Iedereen heeft een rol te spelen en de kleinste actie telt. 

België behoort tot de top 5 van landen met de grootste ecologische voetafdruk. Belgen verbruiken meer hernieuwbare natuurlijke hulpbronnen dan ons land zelf produceert en Belgische bedrijven zijn sterk afhankelijk van ingevoerde natuurlijke grondstoffen. Maar de macht die burgers als consument hebben is niet te onderschatten.

In het kader van de campagne #BeBiodiversity hield de FOD Volksgezondheid een grote enquête over de consumptiegewoonten van de Belgen. Op de vraag “Denkt u dat u meer kunt doen voor de biodiversiteit?” antwoordden meer dan 6.000 deelnemers (bijna 80%) positief.

Laten we op 24 mei de biodiversiteit vieren !

BeBiodiversity De Dag van de Buren geeft de biodiversiteit een duwtje in de rug

Dit jaar stelt de FOD Volksgezondheid de Dag van de Buren in het teken van de biodiversiteit. Doel: organiseer op vrijdag 24 mei een gezellig buurtfeest waarbij de ecologische voetafdruk onder controle blijft dankzij enkele eenvoudige tips :

  • Een natuurlijke tuin is perfect voor de gasten – geen pesticiden of herbiciden!
  • Verlaag het volume van de muziek en vermijd nachtverlichting.
  • Doe de boodschappen met je eigen tas bij nabije producenten en geniet van lokale, biologische en seizoensgebonden producten.
  • Kook leuke recepten met meer granen, groenten en fruit en voorzie minder vlees.
  • Gebruik voor de barbecue gas of natuurlijke brandstoffen en aanmakers (snoeihout, wijnstokken, kokosnoot enz.) die minder schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid.
  • Voorkom afval en laat het niet achter. Geef de voorkeur aan herbruikbare borden, glazen en bestek en gebruik zeker geen plastic wegwerpproducten en ballonnen.

Deelnemers kunnen gratis posters, uitnodigingen en duurzame goodies krijgen. Materiaal en tips voor een meer biodiversiteitsvriendelijk feest zijn beschikbaar op https://www.dagvandeburen.be

Je vindt nog veel meer acties op de website www.bebiodiversity.be, die een schat aan ideeën biedt om in het dagelijks leven toe te passen.

Actus Associés

BeBiodiversity 3786Samen tegen wegwerpplastic!

Samen tegen wegwerpplastic!

Een nieuw koninklijk besluit in België heeft een verbod ingevoerd op de verkoop van verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen wegwerpplastics en is goed nieuws voor ecosystemen die ernstige schade ondervinden van plastic en microplastics.

Lees meer
BeBiodiversity 3324Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Verhuizen kan een gelegenheid zijn om te gaan voor een infrastructuur waar biodiversiteit echt deel van uitmaakt. Prosafety geeft het goede voorbeeld, in samenwerking met architectenbureau Helium3.  

Lees meer
BeBiodiversity 3316Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Paille-Tech bouwt huizen met natuurlijke materialen die weinig productie-energie* vergen, zoals stro en klei, en dat is een bewuste keuze. Eveneens uit overtuiging maakt één van de bestuurders aan heteinde van een bouwproject de eigenaars warm voor een waterpartij, een nestkast of een heg.

Lees meer