BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity De Dag van de Buren geeft de biodiversiteit een duwtje in de rug

De Dag van de Buren geeft de biodiversiteit een duwtje in de rug

Soorten verdwijnen in een ongekend tempo, de biodiversiteit neemt drastisch af. Maar wat kan je daar als burger tegen doen? “Biodiversiteit is ons natuurlijk kapitaal en onze levensverzekering”, stellen topwetenschappers wereldwijd. Het stoppen van het verlies aan biodiversiteit is ieders verantwoordelijkheid. Iedereen heeft een rol te spelen en de kleinste actie telt. 

België behoort tot de top 5 van landen met de grootste ecologische voetafdruk. Belgen verbruiken meer hernieuwbare natuurlijke hulpbronnen dan ons land zelf produceert en Belgische bedrijven zijn sterk afhankelijk van ingevoerde natuurlijke grondstoffen. Maar de macht die burgers als consument hebben is niet te onderschatten.

In het kader van de campagne #BeBiodiversity hield de FOD Volksgezondheid een grote enquête over de consumptiegewoonten van de Belgen. Op de vraag “Denkt u dat u meer kunt doen voor de biodiversiteit?” antwoordden meer dan 6.000 deelnemers (bijna 80%) positief.

Laten we op 24 mei de biodiversiteit vieren !

BeBiodiversity De Dag van de Buren geeft de biodiversiteit een duwtje in de rug

Dit jaar stelt de FOD Volksgezondheid de Dag van de Buren in het teken van de biodiversiteit. Doel: organiseer op vrijdag 24 mei een gezellig buurtfeest waarbij de ecologische voetafdruk onder controle blijft dankzij enkele eenvoudige tips :

  • Een natuurlijke tuin is perfect voor de gasten – geen pesticiden of herbiciden!
  • Verlaag het volume van de muziek en vermijd nachtverlichting.
  • Doe de boodschappen met je eigen tas bij nabije producenten en geniet van lokale, biologische en seizoensgebonden producten.
  • Kook leuke recepten met meer granen, groenten en fruit en voorzie minder vlees.
  • Gebruik voor de barbecue gas of natuurlijke brandstoffen en aanmakers (snoeihout, wijnstokken, kokosnoot enz.) die minder schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid.
  • Voorkom afval en laat het niet achter. Geef de voorkeur aan herbruikbare borden, glazen en bestek en gebruik zeker geen plastic wegwerpproducten en ballonnen.

Deelnemers kunnen gratis posters, uitnodigingen en duurzame goodies krijgen. Materiaal en tips voor een meer biodiversiteitsvriendelijk feest zijn beschikbaar op https://www.dagvandeburen.be

Je vindt nog veel meer acties op de website www.bebiodiversity.be, die een schat aan ideeën biedt om in het dagelijks leven toe te passen.

Meer news

BeBiodiversity Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten